Τετάρτη, 28 Αυγούστου 2019 11:57

Ελληνοαυστριακό Μουσικό Καλοκαίρι

29&30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Δύο συναυλίες σε σύμπραξη με τη θερινή Ελληνο-αυστριακή Ακαδημία Εγχόρδων του Χρήστου Κανέττη, “Strings In Motion”, παρουσιάζει το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας, για 3η χρονιά φέτος, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ "Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας"...

Πρόκειται για δύο συναυλίες-δώρο στην πόλη μας από είκοσι μουσικούς από το Mozarteum, με καταγωγή από την Ουκρανία, το Μεξικό, την Αυστρία και φυσικά την Ελλάδα, σε συνεργασία και με απόφοιτους του Ωδείου Καλαμάτας.

Η πρώτη θα δοθεί αύριο, Πέμπτη, 29 Αυγούστου, στις 21:00, στο Αμφιθέατρο του Κάστρου της Καλαμάτας, όπου η Ορχήστρα Εγχόρδων της Ακαδημίας θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με έργα των P. I. TSCHAIKOWSKI, W. A. MOZART , N. ROTA αλλά κι ενός αξιόλογου και πολλά υποσχόμενου απόφοιτου του Mozarteum από την Ελλάδα, του Ιάσονα Τζανάκου.

Η δεύτερη συναυλία θα δοθεί την Παρασκευή 30 Αυγούστου, στις 21:00, στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, κατά την οποία θα παρουσιαστεί ένα πρόγραμμα με έργα Μουσικής Δωματίου των W. A. MOZART, L. V. BEETHOVEN, A. DVORAK, J. BRAHMS, S. HAVRYLYUK, M. SKORYK και B. SMETANA.

Η είσοδος και στις δύο συναυλίες είναι ελεύθερη.

“Strings in Motion”
Η Ακαδημία Εγχόρδων “Strings in Motion” είναι ένα καινοτόμο καλλιτεχνικό και παιδαγωγικό πρότζεκτ, το οποίο, συνδυάζοντας masterclasses, workshops και συναυλίες, επιτρέπει στους συμμετέχοντες και στους ακροατές να «γευτούν» με μοναδικό τρόπο την διαδικασία της καλλιτεχνικής δημιουργίας και μουσικής ερμηνείας. Στόχος των masterclasses είναι να προσφέρουν σε φοιτητές και αποφοίτους βιολιού, βιόλας και βιολοντσέλου μια διεύρυνση του ρεπερτορίου τους, ολοκλήρωση των τεχνικών και μουσικών δεξιοτήτων τους, καθώς και εμπειρία στη μουσική συνόλων. Οι καθηγητές και οι φοιτητές εμφανίζονται από κοινού πάνω στη σκηνή και είναι συχνό, τα έργα να παρουσιάζονται από τους ίδιους τους συμμετέχοντες των masterclasses.

Στο επίκεντρο του πρότζεκτ βρίσκονται το Κρατικό Κονσερβατόριο του Innsbruck και το Πανεπιστήμιο Mozarteum του Salzburg και πραγματοποιείται δύο φορές το χρόνο: το καλοκαίρι στην Ελλάδα, υπό την αιγίδα και την υποστήριξη της Αυστριακής Πρεσβείας στην Αθήνα, και τον χειμώνα στο Toblach (Νότιο Τιρόλο, Ιταλία) με την υποστήριξη των τοπικών αρχών του Τιρόλου και του Νότιου Τιρόλου. Από το 2015, υποστηρίζεται γενναιόδωρα από τη Dr. Martha Walther-Bauer κι επίσης από την Arianne Condellis.

Μέρος του πρότζεκτ είναι η ενεργή καλλιτεχνική ανταλλαγή, στo πλαίσιo του Euregio (Τιρόλο, Νότιο Τιρόλο, Τρεντίνο, Νότια Βαυαρία), καθώς και διεθνείς συνεργασίες με το Μεξικό και την Ουκρανία.

Παράλληλα με τις συναυλίες, πραγματοποιούνται αυτές τις ημέρες (25-30/08) masterclasses και σεμινάρια στην Καλαμάτα, στο Δημοτικό Ωδείο, ενώ, το προηγούμενο διάστημα (17-24/08) πραγματοποιήθηκαν στην Μάνη (Mani Sonnelink).

Η συνεργασία εντάσσεται στο πλαίσιο της σύμπραξης του Φεστιβάλ «Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας» με το Ελληνοαυστριακό Μουσικό Καλοκαίρι,  μια πρωτοβουλία της Αυστριακής Πρεσβείας στην Αθήνα, που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Η καλλιτεχνική διεύθυνση είναι των Χρήστου Κανέτη και της  Anita Mitterer.