Δευτέρα, 02 Σεπτεμβρίου 2019 12:47

"Τρωάδες" στο Κάστρο από την Πειραματική

3-6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Στο αμφιθέατρο του Κάστρου της Καλαμάτας ανεβαίνει αύριο, Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου, και για τέσσερις συνολικά παραστάσεις, η τραγωδία του Ευριπίδη «Τρωάδες», από την εφηβική θεατρική ομάδα της Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας, σε σκηνοθεσία της Δέσποινας Δρεπανιά...

Η απόδοση του κειμένου είναι του Θανάση Βαλτινού και η μουσική του Χρήστου Λεοντή, ενώ τη μουσική διδασκαλία έχει κάνει η Κατερίνα Πετρουλάκη. Παραστάσεις θα δίνονται κάθε βράδυ στις 21:00, από τις 3 έως και τις 6 Σεπτεμβρίου.

Να έρθουν και να παρακολουθήσουν την παράσταση, ενισχύοντας ταυτόχρονα οικονομικά την Πειραματική Σκηνή, με το συμβολικό ποσό των 5 ευρώ, κάλεσε όλο τον κόσμο της Καλαμάτας  η πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου της Πειραματικής, Λέττα Πετρουλάκη, κατά την συνέντευξη Τύπου που δόθηκε την Παρασκευή, για τις Τρωάδες.

Μιλώντας συγκεκριμένα για την πολύμηνη και απαιτητική προετοιμασία του έργου από τα παιδιά της ομάδας, η κα Πετρουλάκη ανέφερε ότι πρόκειται για ένα έργο πάρα πολύ δύσκολο, καθώς πρόκειται για ένα αμείλικτο κατηγορώ του πολέμου που θα πρέπει «τα παιδιά, ηλικίας 14-17 χρονών να έρθουν στη θέση της μάνας που χάνει το παιδί, της γιαγιάς που χάνει το εγγόνι, του ηττημένου που βιώνει τον όλεθρο του πολέμου».
Η ίδια ευχαρίστησε θερμά όλους τους συντελεστές που δούλεψαν για την παράσταση: τον Βενετσάνο τον Μπαλόπουλο που έκανε τα κοστούμια, την Κατερίνα τη Μηλιαρέση που έκανε τα σκηνικά, «κυρίως, όμως, τη Δέσποινα( Δρεπανιά) και την Κατερίνα (Πετρουλάκη), που δούλεψαν ατελείωτες ώρες, για να μπορέσει να βγει το αποτέλεσμα που θα δείτε».

Ευχαρίστησε, επίσης, τον Θανάση τον Βαλτινό, που έχει κάνει την απόδοση του κειμένου, και «που μας την πρόσφερε πολύ ευγενικά» και τον Χρήστο Λεοντή, «που έχει προσφέρει τη μουσική του». Μάλιστα, όπως, είπε η κα Πετρουλάκη, τους είχαν προσκαλέσει και τους δύο στην παράσταση, αλλά δυστυχώς ήταν δύσκολο να παρευρεθούν.

Δ. Δρεπανιά:"Ο Ευριπίδης είναι ο πρώτος που κάνει ψυχογράφημα"
Παίρνοντας τον λόγο, η σκηνοθέτις της παράστασης Δέσποινα Δρεπανιά, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της προς την Πειραματική σκηνή, καθώς, όπως χαρακτηριστικά είπε: «εδώ, βρήκα μία αγκαλιά, έναν χώρο που μπορώ να ονειρευτώ και να κάνω με τα παιδιά αυτά που σπούδασα και αγαπώ και αγωνίστηκα σε όλη τη ζωή μου».

Μιλώντας για τις Τρωάδες, σημείωσε ότι « ένα μέρος τους έρχεται να αποκαταστήσει τον Ευριπίδη, τον οποίο τον ‘λεηλατεί’ ο Αριστοφάνης, γιατί είναι από άλλη κοινωνική τάξη κι έχουν τεράστιες διαφορές. Ήδη, ο Ευριπίδης πάει παραπέρα την ιστορία και γίνεται καινοτόμος σ’ ένα άλλου είδους θέατρο και μία άλλη Ελλάδα που έρχεται. Μια Ελλάδα που, στο συγκεκριμένο έργο, δεν έχει την κάθαρση της τραγωδίας. Έχει μια κορύφωση του ολέθρου. Κι έρχεται και βάζει (σ.σ. ο Ευριπίδης) το έργο ανάμεσα στα δύο έπη, στην Ιλιάδα και την Οδύσσεια, στο σημείο μηδέν. Δύσκολο ταξίδι. Δεν έχουμε τελειώσει με τον Ευριπίδη. Τα πάντα είναι μέσα στο κείμενο. Ό,τι πληροφορία χρειάζεστε για την ανθρώπινη ψυχή, είναι ο πρώτος που της κάνει ψυχογράφημα».

Από την πλευρά της, η Κατερίνα Πετρουλάκη σημείωσε ότι «τα παιδιά φέτος κλήθηκαν να υπηρετήσουν μία πολύ ιδιαίτερη και εγκεφαλική μουσική», προσθέτοντας ότι «υπηρέτησαν με πολύ μεγάλη πειθαρχία» τόσο τα χορικά όσο και την μουσική του Χρήστου του Λεοντή, για τον οποίο τόνισε ότι «δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις», υπογραμμίζοντας ότι ο γνωστός συνθέτης εμπιστεύθηκε στην Πειραματική Σκηνή για μία ακόμη φορά την μουσική του.

Η ίδια  πρόσθεσε ότι «σαν συνεργάτης της Πειραματικής, χρόνια τώρα, χαίρομαι ιδιαίτερα που τα παιδιά που έρχονται εδώ, έρχονται σε επαφή με μουσικές που δεν θα τις ακούσουν πουθενά αλλού. Πέρυσι ήρθαν σε επαφή με την κορυφαία μουσική του Γιώργου Τσαγκάρη στους ‘Βατράχους’, φέτος με τη μουσική του Λεοντή, πρόπερσι με τη μουσική του Νίκου Κηπουργού στο ‘Σκλαβί’. Αυτές είναι εμπειρίες ζωής», τόνισε χαρακτηριστικά.

Μικρές παρεμβάσεις για την εμπειρία τους ως μέλη της Πειραματικής Σκηνής και για το έργο του ΔΣ, έκανε εκ μέρους των γονέων των παιδιών της ομάδας, Πέγκυ Σούλιου, και οι νεαρές Τρωάδες, Λέλα Νικολούδη και Αλεξάνδρα Κολοκοτρώνη, τονίζοντας όλες ότι η Περαματική Σκηνή λειτουργεί ως οικογένεια για τα μέλη της.

Λ.Πετρουλάκη:"Η Πειραματική σκηνή δεν είναι επιχείρηση"
Στο θέμα του εισιτηρίου και στην απόφαση του ΔΣ της Πειραματικής Σκηνής να ανεβεί τελικά η παράταση στο Κάστρο αλλά με ελεύθερη συνεισφορά εκ μέρους των θεατών και αγορά κουπονιών ενίσχυσης των 5 ευρώ,  αναφέρθηκε στην αρχή της συνέντευξης, σε έντονο και καταγγελτικό ύφος, η Λέττα Πετρουλάκη. «Μας ενημέρωσαν (σ.σ. από το Κάστρο της Καλαμάτας) ότι, επειδή βάλαμε εισιτήριο, της τάξης των 7 και των 10 ευρώ,  θα πρέπει να πληρώνουμε 1.000 ευρώ ενοίκιο για κάθε ημέρα παράστασης», όπως ορίζει η εγκύκλιος της Εφορείας Αρχαιοτήτων για τους επαγγελματικούς θιάσους. «Δεν ξέρω αν αυτό είναι δικαιοσύνη», σημείωσε.

Ξεκαθαρίζοντας ότι το εισιτήριο ήταν συμβολικό και θα έμπαινε καθαρά για τα λειτουργικά έξοδα της παράστασης, η ίδια τόνισε ότι «η Πειραματική δεν είναι μαγαζί, δεν είναι επιχείρηση», προσθέτοντας ότι «είναι ένας Σύλλογος που λειτουργεί με εθελοντές, που βοηθούν τα παιδιά της πόλης μέσα από τη θεατρική διαδικασία, να ψάξουν, να μάθουν την αλήθεια που κρύβεται πίσω από κάθε λέξη, πίσω από κάθε πρόταση ενός αρχαίου κειμένου, ενός θεατρικού κειμένου, να εξελιχθούν και στο τέλος να γίνουν ολοκληρωμένα όντα, άνθρωποι πολιτισμένοι. Αυτός είναι ο στόχος της Πειραματικής. Δεν είναι, να ανεβάζουμε μία-δύο παραστάσεις το καλοκαίρι…»

Εξάλλου, όπως είπε η κα Πετρουλάκη, «στείλαμε επιστολές στην Πολιτεία για να μας στηρίξει οικονομικά, αλλά κανείς δεν απάντησε. Κατόπιν τούτου, αμφισβητώ πάρα πολύ αν γουστάρουνε να υπάρχει Πολιτισμός και μάλιστα στη Νεολαία. Ας αφήσουμε την τηλεόραση να διδάσκει τα παιδιά, τί άνθρωποι πρέπει να γίνουν…», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Κάλεσε, τέλος «όλο τον κόσμο της Καλαμάτας, αν αγαπάει το θέατρο, και τον Πολιτισμό, αν θέλουν να στηρίξουν την Πειραματική, αν θέλουν να στηρίξουν παιδιά που δημιουργούν πολιτισμό με τέτοιες παραστάσεις, να έρθουν κοντά μας με ένα κουπόνι στήριξης των 5 ευρώ».

Συντελεστές
Απόδοση: Θανάσης Βαλτινός
Μουσική: Χρήστος Λεοντής
Σκηνοθεσία: Δέσποινα Α. Δρεπανιά
Σκηνικά: Κατερίνα Μηλιαρέση
Κοστούμια-μάσκες-κατασκευές: Βενετσάνος Μπαλόπουλος
Μουσική Διδασκαλία: Κατερίνα Πετρουλάκη
Αφίσα, φωτογράφιση, βίντεο: Νίκος Τζαβάρας
Τεχνική υποστήριξη: Φως-Ήχος Χρήστος Συκάς
Στην κατασκευή κουστουμιών βοήθησαν: Λέττα Πετρουλάκη, Πόπη Μαυρέα, Ντίνα Τσαπάκη, Ελένη Χριστοπούλου

ΔΙΑΝΟΜΗ
ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ Τάσος Κανελλόπουλος
Μιχάλης Κατσαρέας
ΑΘΗΝΑ Μυρτώ Βαλμά
ΕΚΑΒΗ Γιώτα Βασιλειάδη
ΤΑΛΘΥΒΙΟΣ Κώστας Αδαμόπουλος
ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ Νικολέτα Βασιλοπούλου
ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ Φρόσω Ανδριώτη
ΑΣΤΥΑΝΑΚΤΑΣ Κυριάκος Μαρκόπουλος
ΜΕΝΕΛΑΟΣ Κωνσταντίνος Δημητρακόπουλος
ΕΛΕΝΗ Νίκη Πελεκούδα

ΤΡΩΑΔΕΣ
Αλεξάνδρα-Δήμητρα Κολοκοτρώνη - Ρουμπίνη-Μαρία Αγγουρά, Γεωργία Δημητρακοπούλου – Ιωάννα Κουτέλα – Στέλλα Φουντέα - Γιολάντα ΜιτακίδηΦρόσω Ανδριώτη, Μυρτώ Βαλμά, Νικολέτα Βασιλοπούλου, Κατερίνα Δερβίση, Κατερίνα Κασσάκου, Λέλα Νικολούδη, Νίκη Πελεκούδα, Αναστασία Πετροπούλου, Σταυρίνα Σαχλά

ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ
Δημήτρης Γκόνης, Κωνσταντίνος Δημητρακόπουλος, Τάσος Κανελλόπουλος, Μιχάλης Κατσαρέας, Μάριος Σαρρής, Παναγιώτης Τσίμπουρης, Γιώργος Χρονόπουλος

 Βένια Παπαδοπούλου