Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2019 14:15

O Franco Tommasi στην Καλαμάτα

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Από αριστερά:Γιώργος Κατσαρός, Μαργαρίτα Μποβιτσέλι, Φράνκο Τομμάσι, Παυλίνα Μουστάκα. Από αριστερά:Γιώργος Κατσαρός, Μαργαρίτα Μποβιτσέλι, Φράνκο Τομμάσι, Παυλίνα Μουστάκα.

ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
Τραγούδια στην ‘γκρίκο’, την διάλεκτο που μιλούν στα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας, ιταλικά τραγούδια αλλά και κλασσικές ναπολιτάνικες βιλανέλες, θα τραγουδήσει αύριο το βράδυ στο ξενοδοχείο Elysian Luxury Hotal & Spa, στην δυτική παραλία της Καλαμάτας, ο Franco Tommasi …

Με καταγωγή από το ελληνόφωνο χωριό ‘Καλημέρα’ (Calimera) της Πούλιας της Κάτω Ιταλίας, ο μουσικός- καθηγητής Πληροφορικής και μελετητής των διαλέκτων που ομιλούνται στη Νότιο Ιταλία βρίσκεται στην πόλη μας, ως προσκεκλημένος του ιταλικού προξενείου της Νοτίου Πελοποννήσου για να παρουσιάσει την μουσική παράσταση  “Τραγούδια της Νότιας Ιταλίας: λόγιες και λαϊκές Παραδόσεις”.

Μία παράσταση, κατά την οποία θα εναλλάσσονται ο λόγος με το τραγούδι, μεταφέροντας στους ακροατές στοιχεία από την μουσική παράδοση του ιταλικού Νότου.

«Η μουσική της Κάτω Ιταλίας, μπορούμε να πούμε ότι έχει δύο ρίζες: μία λαϊκή και μία πιο λόγια. Αυτά τα δυο κομμάτια της ιταλικής κουλτούρας συναντιούνται κι ‘επικοινωνούν’ συνεχώς και θα μου άρεσε να σας δείξω πώς αυτό συμβαίνει», εξήγησε σε πολύ καλά ελληνικά ο Franco Tommasi, κατά τη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε νωρίτερα σήμερα στον χώρο του ξενοδοχείου, όπου θα φιλοξενηθεί η παράσταση αύριο (Παρασκευή) το βράδυ, στις 21:00.

«Ο Franco Tommasi είναι ένας άνθρωπος, ο οποίος σε όλη τη ζωή του μελετά τις γλώσσες που μιλιούνται στη Νότιο Ιταλία. Αύριο το βράδυ θα απολαύσουμε εκτός από την καταπληκτική  φωνή του κι ένα ταξίδι σε όλες τις αλλαγές των γλωσσών που χαρακτηρίζουν αυτό το κομμάτι της Ιταλίας (σ.σ τον Νότο) που είναι πάρα πολύ πλούσιο σε Πολιτισμό”, τόνισε από την πλευρά της η πρόξενος της Ιταλίας για τη Νότιο Πελοπόννησο, Μαργαρίτα Μποβιτσέλι.

Η ίδια εξέφρασε παράλληλα την χαρά της για την δεύτερη εκδήλωση που πραγματοποιεί το ιταλικό προξενείο στο  Elysian Luxury Hotel & Spa, στο πλαίσιο μιας συνεργασίας «που μας δίνει τη δυνατότητα να παρουσιάσουμε εκδηλώσεις, ανά την Ελλάδα, υπό την αιγίδα της ιταλικής πρεσβείας», όπως είπε.

Πρόκειται για την συμφωνία ‘Tempo Forte Grecia-Italia 2019’, μιας συμφωνίας μεταξύ των υπουργείων Πολιτισμού Ελλάδας και Ιταλίας, που δίνει τη δυνατότητα ανταλλαγής πολιτισμών με εκδηλώσεις όχι μόνο στην Αθήνα και τη Ρώμη αλλά πλέον και στην επαρχία, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές αλλά και ιδιώτες, όπως εξήγησε η κα Μποβιτσέλι.

Παίρνοντας τον λόγο, η επιχειρηματίας Παυλίνα Μουστάκα, συνιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου Elysian Luxury Hotal & Spa με τον Γιώργο Κατσαρό, καλωσόρισε εκ μέρους και των δύο την καλλιτεχνική εκδήλωση. «Είναι τιμή μας, είπε, η συνεργασία που έχουμε ξεκινήσει με την κα πρόξενο κι εύχομαι να συνεχίσει αυτές τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, που έχουν να φέρουν μόνο καλά πράγματα στην Ελλάδα και στον τόπο μας, την Καλαμάτα. Είμαστε στη διάθεσή σας πάντα».

Πρόγραμμα
-
Una villanella napoletana Fenesta Vascia (ένα Ναπολιτάνικο τραγούδι του 19ου αιώνα)
-Era de maggio (Ναπολιτάνικο τραγούδι d'autore)
- Lo Guarracino (Ναπολιτάνικη Ταραντέλα)
-La Turtura (Παραδοσιακή Σαλεντινικη σε διάλεκτο Romanzo)
-Donna ci stai alle Cambare (Παραδοσιακό τραγούδι, σε διάλεκτο Romanzo)
-Aremo rrindineddha mu (Γκρεκάνικα)
- Matinata (Γκρεκάνικα)
-Klama (Γκρεκάνικα)
-Malafemmena (σύγχρονο ναπολιτάνικο τραγούδι d'autore)
-Carme (σύγχρονο ναπολιτάνικο τραγούδι d'autore)
-Tu si 'na cosa grande (σύγχρονο ναπολιτάνικο τραγούδι d'autore)
-Amara terra (τραγούδι στα Ιταλικά αφιερωμένο στο Νότο).

Βένια  Παπαδοπούλου

Info:
“Τραγούδια της Νότιας Ιταλίας: λόγιες και λαϊκές Παραδόσεις”

Elysian Luxury Hotal & Spa
(συνοικισμός Κορδία,Δυτική Παραλία Καλαμάτας)
Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019, ώρα 21:00
Είσοδος ελεύθερη