Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2019 11:00

Το ντοκιμαντέρ της Δευτέρας:"Κυνήγι Φαντασμάτων"

Το ντοκιμαντέρ «Κυνήγι Φαντασμάτων» (Ghost Hunting) του Raed Andoni, συμπαραγωγής Γαλλίας-Παλαιστίνης (2017, 90'), προβάλλεται απόψε στις 20:00 στο Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ, στην οδό Μπενάκη 11, στο ιστορικό κέντρο, στο πλαίσιο των προβολών της Δευτέρας που  έχει ξεκινήσει το Κέντρο...

Η ταινία κέρδισε το πρώτο βραβείο ντοκιμαντέρ στο 67ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου. Στην Καλαμάτα, προβλήθηκε κατά την διάρκεια του 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, το 2018.

Ο σκηνοθέτης συγκεντρώνει, μέσω αγγελίας, Παλαιστίνιους πρώην πολιτικούς κρατούμενους και τους βάζει να ξαναχτίσουν την πρώην φυλακή τους, ξαναζώντας τις εμπειρίες τους από τις ανακρίσεις και τα βασανιστήρια.

Πρόκειται για πρώην κρατούμενους του ανακριτικού κέντρου Mοskobiya της Ιερουσαλήμ, τεχνίτες ως επί το πλείστον, οι οποίοι βοήθησαν στην κατασκευή ενός σκηνικού που προσομοιάζει στις φυλακές.Στη συνέχεια επέλεξαν τους ρόλους των φρουρών και των κρατουμένων, με βάση τις δικές τους εμπειρίες. Κατά την διάρκεια των γυρισμάτων ήταν σε ετοιμότητα ψυχολόγος…

Ο ίδιος ο Andoni, που ήταν επίσης κρατούμενος από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής κατά τη διάρκεια της πρώτης Ιντιφάντα, λέει: «Η ιστορία αρχίζει με τα δικά μου φαντάσματα … Ήταν ένα θέμα ανάκτησης των καταπιεσμένων συναισθημάτων που ήταν κρυμμένα μέσα μου και σε όλους εκείνους που έχουν υποστεί τέτοιες εμπειρίες».

Το «Κυνήγι Φαντασμάτων»  παρακολουθεί από κοντά την ιστορία του Μοχάμεντ Αμπού Άτα Κατάμπ, ο οποίος εμφανίζεται στις συνεντεύξεις της ταινίας, ενώ στα δραματοποιημένα τμήματα τον ενσαρκώνει ο ηθοποιός Ραμζί Μακντίσι.

«Αν έχει κάποιο σημαντικό μήνυμα η μελέτη μας, είναι ότι μας δείχνει πώς το εγκλωβισμένο τραύμα μπορεί να έχει ιδιαίτερα επιζήμιες συνέπειες, καθώς επίσης και πώς οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι χρησιμοποιούν την Τέχνη, την Ποίηση και τη μουσική για να δραπετεύσουν εσωτερικά, κατά τη διάρκεια του καταστροφικού για την ψυχή, εγκλεισμού», έγραψε το Hollywood Reporter.