Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2019 12:18

Θέατρο Νηπιαγωγείο:"Σχόλιο για την Ηλέκτρα" από τρεις υποκριτές

Φώτης Κουτρουβίδης, Γιώργος Ματζιάρης, Κωνσταντίνος Γκιουρνάς

Φώτης Κουτρουβίδης, Γιώργος Ματζιάρης, Κωνσταντίνος Γκιουρνάς

Πρεμιέρα κάνει αυτό το Σάββατο (12 Οκτωβρίου) στο Θέατρο Νηπιαγωγείο της οδού Λεϊκων 24, η παράσταση «Σχόλιο Για την Ηλέκτρα», σε σκηνοθεσία Γιώργου Ματζιάρη. Το έργο θα παίζεται έως τις 3 Νοεμβρίου, κάθε Σάββατο και Κυριακή, στις 21:30…

Πρόκειται για ένα σχόλιο, όπως μαρτυρά και ο τίτλος του, με αφορμή την Ηλέκτρα του Σοφοκλή κι έχοντας ως αφετηρία την αρχή των τριών υποκριτών.

Για την παράσταση μας μίλησαν σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσαν την Τετάρτη, οι τρεις άνδρες που κρατούν τους ρόλους στο έργο: ο Φώτης Κουτρουβίδης, απόφοιτος του Εθνικού, ο Γιώργος Ματζιάρης, απόφοιτος του Κρατικού Θεάτρου, και ο Κωνσταντίνος Γκιουρνάς, απόφοιτος του Ωδείου Αθηνών. Τρεις ηθοποιοί της ίδιας γενιάς, που αν και ο καθένας εκπροσωπεί μία διαφορετική θεατρική σχολή- του ίδιου όμως βεληνεκούς- ένωσαν τις δυνάμεις και δημιούργησαν, όπως είπαν, έναν δικό τους κοινό κώδικα για να αφηγηθούν την ιστορία της Ηλέκτρας του Σοφοκλή.

Το έργο, πριν έρθει στην Καλαμάτα, είχε ανέβει τον Μάιο για δέκα παραστάσεις, στο Θέατρο Θησείο, στην Αθήνα.

«Μετά από κάλεσμα του ‘Νηπιαγωγείου’, ήρθαμε με πολλή χαρά να παίξουμε την παράσταση και στην Καλαμάτα», σημείωσε ο ηθοποιός και σκηνοθέτης του έργου,  Γιώργος Ματζιάρης.
«Τρεις άνδρες υποκριτές, όπως και τότε, φέρουν τον μύθο και αφηγούνται με ελάχιστα αντικείμενα και με χιούμορ-όσο μπορούμε, γιατί το έργο είναι πολύ σκληρό-την ιστορία της Ηλέκτρας», πρόσθεσε.

«Δεν πάμε να παίξουμε τις γυναίκες, ούτε τους τραγικούς ήρωες», διευκρίνισε από την πλευρά του ο ηθοποιός Φώτης Κουτρουτβίδης, που κρατά στο έργο τους ρόλους της Χρυσόθεμης, του Παιδαγωγού και του Χορού.
«Δεν είναι το ίδιο το έργο του Σοφοκλή, αλλά μια διασκευή πάνω σε αυτό και μία τρόπον τινά κατάθεση μιας δικής μας σκέψης πάνω στο έργο», πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως παρ’όλα αυτά «έχουμε φροντίσει να διατηρήσουμε τις σχέσεις-συγκρούσεις των προσώπων κι έχουμε καταφέρει, νομίζω, να ισορροπήσουμε μεταξύ του τραγικού λόγου και μιας σύγχρονης προσέγγισης πάνω σ’αυτό».

«Με χαρά έρχομαι δεύτερη φορά να παίξω σε αυτόν τον χώρο», τόνισε παίρνοντας τον λόγο ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Γκιουρνάς, ο οποίος, όπως είπε, πέρυσι έπαιζε στο «Μαμ» του Σάκη Σερέφα, σε σκηνοθεσία της Καλιρρόης Βελέντζα.

Στο «Σχόλιο για την Ηλέκτρα», ο ίδιος αφηγείται τους ρόλους της Κλυταιμνήστρας, του Ορέστη και του Χορού. «Είναι μια παράσταση που έχει φτιαχτεί, προσπαθώντας να έχουμε μία καινοτόμο σκέψη πάνω στο έργο και παράλληλα να αφηγηθούμε την ιστορία της Ηλέκτρας με απλό τρόπο», είπε.

Η απόδοση-δραματουργική επεξεργασία του έργου είναι του Γιώργου Ματζιάρη και του Φώτη Κουτρουβίδη, τα κοστούμια έχει επιμεληθεί η Χριστίνα Τσουτσουλίγα, την μουσική ο Γιώργος Πούλιος και την κίνηση η Φαίδρα Σούτου.

Παραστάσεις: από 12 Οκτωβρίου μέχρι 3 Νοεμβρίου κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 21:30 στο Θέατρο Νηπιαγωγείο (Λεϊκων 24).

Τιμές εισιτήριων: 10 ευρώ κανονικό / 8 ευρώ φοιτητικό, ανέργων.
Προπώληση: 8 ευρώ κανονικό / 6 ευρώ φοιτητικό, ανέργων.
Εισιτήρια προπωλούνται στο ταμείο του θέατρου, κάθε Δευτέρα και Τετάρτη 6-8 το απόγευμα.
Τηλέφωνο κρατήσεων: 6943092719.

«Τετάρτες για γέλια»
Εγκαινιάζοντας τις «Τετάρτες για γέλια στο Θέατρο Νηπιαγωγείο» ο γνωστός stand up comedian Ανδρεάς Πασπάτης, θα παρουσιάζει όλες τις Τετάρτες του Οκτωβρίου τα κείμενα που έγραψε για τη νέα του  παράσταση με τίτλο «Διαβάστηκε», η οποία θα κάνει πρεμιέρα στον «Σταυρό του Νότου» τον επόμενο μήνα και θα παίζεται όλες τις Τετάρτες του Νοεμβρίου.

Σχολιάζοντας, στη συνέντευξη Τύπου, την πρωτοβουλία του Νηπιαγωγείου να φέρνει κάθε Τετάρτη έναν καταξιωμένο stand up comedian από την αθηναϊκή σκηνή, ο Ανδρέας Πασπάτης έκανε λόγο για «ένα εξαιρετικό εγχείρημα». Όπως τόνισε, «αυτό είναι πάρα πολύ καλό για την ελληνική κοινότητα stand up», προσθέτοντας ότι γενικά το stand up comedy έχει ανέβει πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.
Σημείωσε, τέλος, ότι με το να ταξιδεύουν οι stand up παραστάσεις της Αθήνας, σε χώρους όπως το Νηπιαγωγείο, στην Καλαμάτα και σε άλλες πόλεις, βοηθάει στο να δημιουργηθούν πυρήνες της ελληνικής stand up σκηνής και εκτός Αθηνών.
Ανδρέας Πασπάτης
O Ανδρέας Πασπάτης  ασχολείται επαγγελματικά με το Stand Up Comedy από το 2007. Μετράει συνεχείς παραστάσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Έχει συμμετάσχει σε παραστάσεις του comedy central στο Λονδίνο και η πρώτη solo του παρασταση «Τσάι Party» παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία το 2017 και 2018 σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, επαρχία και εξωτερικό. Διοργάνωσε και συμπαρουσίασε το 2015 το πρώτο stand up comedy battle, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, και το 2016 το πρώτο ζωντανό comedy talk show “The Comedians”.
Επίσης, έχει πάρει μέρος σε διοργανώσεις όπως το «Stand up for U», διάφορα Tedx, ενώ διετέλεσε και παρουσιαστής του 20ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Έχει υπάρξει ιδρυτής και πρόεδρος του Brunel University Comedy Society (London) και πλέον συνδιοργανώνει το Φεστιβάλ Κωμωδίας Θεσσαλονίκης και το Thessaloniki Open Mic.

Βένια Παπαδοπούλου

Info:
«Τετάρτες για γέλια» με τον Ανδρέα Πασπάτη
Θέατρο Νηπιαγωγείο
Κάθε Τετάρτη, στις 21:00, όλο τον Οκτώβριο
Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ  και 8 ευρώ μειωμένο και στην προπώληση 8 ευρώ και 6 ευρώ μειωμένο.
Κρατήσεις θέσεων: 6943092719