Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2019 11:50

Η ιστορία της Jazz στο Blue Note

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ
Βραδιά αφιερωμένη στην ιστορία της τζαζ, με καλεσμένο ομιλητή τον μουσικό και συγγραφέα του βιβλίου “Η συνοπτική ιστορία της Jazz”, Άγγελο Γαβριήλ, διοργανώνουν αυτήν τη Κυριακή, 20 Οκτωβρίου, το μπαρ Blue Note και το βιβλιοπωλείο Βιβλιόπολις, στην Καλαμάτα...

Με τον συγγραφέα θα συνομιλήσει ο συνθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, Στάθης Γυφτάκης.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 20:30, στον χώρο του μπαρ (Πεζόδρομος Αριστομένους 34-36). Η επιμέλεια είναι του Μιχάλη Χριστουλάκη και του Σωτήρη Θεοδωρόπουλου.

Ο Άγγελος Γαβριήλ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Σπούδασε κιθάρα με τον Ανδρέα Παλαιολόγο και θεωρητικά στο ωδείο Athenaum. Από το 1980 άρχισε να εργάζεται ως μουσικός και μέχρι σήμερα έχει διδάξει κλασική και jazz κιθάρα, αρμονία, αυτοσχεδιασμό και ιστορία της jazz σε πολλά ωδεία και μουσικές σχολές. Έχει εμφανιστεί σε συναυλίες και φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα και έχει συνεργαστεί επανειλημμένα με την κρατική τηλεόραση και το ραδιόφωνο.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος των μουσικών συνόλων "Σύνολο μουσικής μπαρόκ", "Μουσικό σύνολο Άρια" και "Shakespeare ensemble" καθώς και συνεργάτης του περιοδικού της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών "Πολύτονο", στο οποίο αρθρογραφούσε με θέμα την ιστορία της Jazz.

Έχει συνεργαστεί με τη Βιβλιοθήκη της Ελλάδος "Λίλιαν Βουδούρη" στον 15ο κύκλο διαλέξεων, όπου μίλησε για τις ρίζες της jazz και την μουσική της Δυτικής Αφρικής.
Είναι συγγραφέας των βιβλίων "Συνοπτική ιστορία της Jazz" (εκδόσεις Νάκας) και "Μέθοδος κιθάρας για αρχαρίους" (εκδόσεις Φαγκότο).

«Οι πρωτοποριακές και επαναστατικές τάσεις της μουσικής του εικοστού αιώνα αποτελούν πλέον ένα καινούργιο και σημαντικό κεφάλαιο έρευνας και μελέτης, τόσο από καθαρά μουσικό όσο και από μουσικολογικό, ιστορικό και κοινωνιολογικό ενδιαφέρον.
Το σπουδαιότερο μουσικό κληροδότημα του αιώνα που έφυγε, είναι η δημιουργία ενός νέου κώδικα μουσικής επικοινωνίας, ενός καινούργιου μουσικού είδους, εντελώς διαφορετικού απ’ ό,τι γνωρίζαμε μέχρι τότε. Γύρω στις αρχές του χίλια εννιακόσια, άρχισε να γράφεται στις ΗΠΑ το ξεχωριστό κεφάλαιο της ιστορίας της μουσικής που φέρει τον τίτλο "Jazz". Η "Συνοπτική ιστορία της Jazz" περιγράφει τη γέννηση και εξέλιξη αυτής της μουσικής, ξεκινώντας από τις μακρινές της ρίζες στη Δυτική Αφρική, έως την έλευση της free Jazz γύρω στο 1960.
(Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, "Συνοπτική ιστορία της Jazz").