Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2019 10:39

Το ντοκιμαντέρ της Δευτέρας

Το ντοκιμαντέρ "Πέντε σπασμένες κάμερες" (5 Broken Cameras) των Emad Burnat και Guy Davidi (94’, Παλαιστίνη 2011) προβάλλει απόψε (21/10) στις 20:30, στον χώρο  του (Μπενάκη 11) το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας...

Η ταινία, γυρισμένη σχεδόν εξ ολοκλήρου από έναν Παλαιστίνιο αγρότη, τον Εμάντ Μπουρνάτ, αποτελεί μια προσωπική, άμεση καταγραφή της μη-βίαιης αντίστασης στο Μπιλαΐν, ένα χωριό στη Δυτική Όχθη, που καταπατούν οι ισραηλινοί εποικισμοί.Υπάρχουν πέντε κάμερες, κάθε μια με τη δική της ιστορία. Τα πλάνα της κάμερας μαζί με την  αφήγηση του Εμάντ Μπουρνάτ, απλή, προσωπική, άμεση και αβέβαιη σαν τη ζωή του, καταγράφουν τα γεγονότα από το 2005 μέχρι το 2009.

Δομημένο γύρω από τη βίαιη καταστροφή της κάθε μίας από τις κάμερες, το ντοκιμαντέρ ακολουθεί την πορεία μιας οικογένειας -σε διάστημα πέντε ετών- μέσα στις συγκρούσεις στο χωριό όπου ζει. Καθώς τα χρόνια περνούν μπροστά από την κάμερα, βλέπουμε τον Τζιμπρίλ να μετατρέπεται, από ένα νεογέννητο μωρό, σ’ ένα νεαρό αγόρι που παρατηρεί τον κόσμο γύρω του να ξεδιπλώνεται με την ιδιαίτερη αντίληψη που μόνο τα παιδιά διαθέτουν.
Ο Μπουρνάτ παρακολουθεί πίσω από τον φακό, τις ελιές να ξεριζώνονται, ένα τείχος να υψώνεται, τους αγώνες και την αντίσταση των κατοίκων να εντείνονται και τις ζωές να χάνονται...

Το ντοκιμαντέρ έχει βραβευτεί σε φεστιβάλ κινηματογράφου σε όλον τον κόσμο και είναι η πρώτη παλαιστινιακή ταινία που ήταν υποψήφια για το Βραβείο Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ, το 2013.

Η είσοδος στην προβολή είναι ελεύθερη.