Δευτέρα, 04 Νοεμβρίου 2019 10:34

Το βιβλίο του Ηλία Κοντοζαμάνη στον Α49

06/11 ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Το πρώτο λογοτεχνικό πόνημα του δικαστικού και ζωγράφου, Ηλία Κοντοζαμάνη,  με τίτλο "Κωνσταντινούπολη-Ταξιδεύοντας ανατολικά της Εδέμ",  παρουσιάζουν οι Εκδόσεις Πηγή στην Καλαμάτα, την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου, στις 19:00, στον Χώρο Τέχνης Α49 (Αναγνωσταρά 49)...

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Αθανάσιος Χρήστου (Καθηγητής νεότερης και σύγχρονης ιστορίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου) και ο Γεώργιος Λιόντος (ε. τ. Γενικός Διευθυντής υπουργείου Πολιτισμού).

Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Καλαμάτας, Παύλος Κλάδης.

«Στην Κωνσταντινούπολη πήγα για πρώτη φορά το 1983. Αυτή η μάγισσα Πόλη με κράτησε δεμένο στα δίχτυα της και με κρατάει ακόμα. Απέκτησα φίλους Τούρκους κι’ έζησα μαζί τους απίστευτες στιγμές, με κάλεσαν στα σπίτια τους, με φιλοξένησαν και κάναμε ατέλειωτες βόλτες στα μπαράκια, τους μεϊχανέδες και τα ναργιλεδάδικα. Πήγα και στο Dilmer (Σχολή ξένων γλωσσών) για να μάθω τούρκικα. Μπήκαμε σε τζαμιά και εκκλησίες, ήπιαμε αγιασμό από την Παναγία Vefá και τυλιχτήκαμε με τις κλωστές στον Αγιώργη τον Κουδουνά. Είμαστε τόσο ίδιοι σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής, που μερικές φορές αναρωτιέμαι αν οι Νεοέλληνες είναι έθνος ανάδελφο». Μ’ αυτά τα λόγια συστήνει τη νέα του δουλειά στο αναγνωστικό κοινό ο συγγραφέας και Πρόεδρος Εφετών ΔΔΕΤ, Ηλίας Κοντοζαμάνης.

Ο Ηλίας Κοντοζαμάνης γεννήθηκε στην Καλαμάτα, με καταγωγή από τον Πελεκάνο (Πέλκα) της επαρχίας Βοΐου Κοζάνης.

Τελείωσε το Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο στην Καλαμάτα. Πήρε πτυχίο νομικής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και ακολούθησε τον δικαστικό κλάδο.

Διετέλεσε Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης από το 1994 έως το 1998, μέλος του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Σχολής Δικαστών το 1995, διδάσκων στην Εθνική Σχολή Δικαστών από το 1998 έως το 2005, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών από το 2001 έως το 2003, Διευθυντής Κατάρτισης και Επιμόρφωσης Κατεύθυνσης Διοικητικής Δικαιοσύνης στην Εθνική Σχολή Δικαστών από το 2014 έως το 2017 και Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης από το 2014 έως το 2018.

Παράλληλα, ασχολήθηκε με τη ζωγραφική από νεαρή ηλικία. Έχει κάνει ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής σε Ελλάδα και υπόλοιπη Ευρώπη, όπως επίσης έχει πάρει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις στη Νέα Υόρκη και αλλού.

Έργα του υπάρχουν στο Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης, σε Εκκλησίες και Μονές της Ελλάδας, όπως και σε ιδιωτικές συλλογές.

Το ανά χείρας βιβλίο είναι η πρώτη του επαφή με την ελληνική λογοτεχνία.