Πέμπτη, 05 Δεκεμβρίου 2019 01:57

“Ηλέκτρα” του Μιχάλη Κακογιάννη

Ταινία που έχει υμνηθεί και βραβευθεί διεθνώς προβάλλει απόψε, Πέμπτη 5 Δεκέμβρη, η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας. Είναι η “Ηλέκτρα”, του Μιχάλη Κακογιάννη, μια υποδειγματική μεταφορά αρχαίας τραγωδίας στον κινηματογράφο. Παίζουν η Ειρήνη Παππά, ο Γιάννης Φέρτης και η Αλέκα Κατσέλη. Η προβολή θα γίνει στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, στις 9.30 το βράδυ…

Όπως σημειώνει η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας, “η Ηλέκτρα περιμένει την κατάλληλη ευκαιρία για να εκδικηθεί το θάνατο του πατέρα της, Αγαμέμνονα, βασιλιά των Μυκηνών, που δολοφονήθηκε από τη γυναίκα του, Κλυταιμνήστρα, και τον εραστή της, Αίγισθο. Η ευκαιρία παρουσιάζεται, όταν συναντά και πάλι τον αδερφό της Ορέστη. Και οι δυο μαζί θα θέσουν σε εφαρμογή το φονικό τους σχέδιο.

Το 1962 ο Μιχάλης Κακογιάννης παραδίδει με την «Ηλέκτρα» την πιο διαχρονική και ταυτόχρονα υποδειγματική μεταφορά αρχαίας ελληνικής τραγωδίας στον κινηματογράφο. Το αττικό τοπίο γίνεται η λιτή σκηνή που εκσυγχρονίζει τον μύθο και τα προαιώνια στοιχεία της ελληνικής γης αναδεικνύουν τους χαρακτήρες και τις συγκρούσεις, που διαπερνούν δραματικά και ποιητικά την ελληνική ταυτότητα. Η «Ηλέκτρα» είναι μία ιστορία για τους ανθρώπους, που δεν άγονται από τη θεϊκή μοιρολατρία, αλλά ζουν στο περιθώριο και πράττουν αυτοβούλως.

Η φυσιογνωμία της Ειρήνης Παππά – ταυτόσημη της ελληνικότητας – μεταμορφώνει μία κουρελιασμένη πριγκίπισσα που μοιάζει με αγόρι σε ένα εκδικητικό πλάσμα ζωώδους ενέργειας και ο Μίκης Θεοδωράκης υπογράφει ένα μουσικό μοτίβο που αντιλαλεί την απεγνωσμένη κραυγή της πρωταγωνίστριας.

Ο Ευγένιος Ιονέσκο αποθέωσε την ταινία στη «Le Figaro» γράφοντας πως είναι η ωραιότερη ταινία που έχει δει ποτέ, το Φεστιβάλ Καννών θέσπισε το βραβείο Καλύτερης Κινηματογραφικής Μεταφοράς, για να την τιμήσει, ενώ τα 24 ακόμη Διεθνή Βραβεία και η υποψηφιότητα για Όσκαρ Ξενόγλωσσης ταινίας, σφραγίζουν αφοπλιστικά την ποιότητα μιας ταινίας που δεν αποτελεί το κινηματογραφικό ανέβασμα ενός θεατρικού έργου, αλλά μετουσιώνει την τραγωδία σε κινηματογραφική κάθαρση.

ΠΕΜΠΤΗ 05 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

ΗΛΕΚΤΡΑ – ILEKTRA

Drama | K-13 | 1962 | Gr | 110΄

σκηνοθεσία: Μιχάλης Κακογιάννης

παίζουν:  Ειρήνη Παππά, Γιάννης Φέρτης, Αλέκα Κατσέλη

21:30 | Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας | Είσοδος 4 ευρώ, ελεύθερη κάτω των 18

 

www.filmhouse.gr

#kalamatacinema

#filmhouse

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Οι Human Touch στην Τρίπολη Τα δάκρυα του χρόνου »