Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2020 02:05

Filmhouse: Αμερική, η χώρα της ελευθερίας

Την ταινία “Αμερική, η χώρα της ελευθερίας”, του Φρανκ Ζάπα, η οποία το 1998 κατατάχθηκε, από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου στην 29η θέση της λίστας με τις 100 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών, προβάλλει απόψε, Πέμπτη 27 Φλεβάρη, η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας/Filmhouse…

Η προβολή θα γίνει στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, στις 9.30 το βράδυ. Η τιμή του εισιτηρίου είναι τέσσερα ευρώ ενώ η είσοδος είναι ελεύθερη για τους νέους κάτω των 18 ετών. 

Στην ταινία παίζουν οι James Stewart, Jean Arthur, Claude Rains

Υπόθεση: Για να καλύψουν τις βρόμικες δουλειές τους, ένας πολιτικός και ο ιδιοκτήτης μιας τοπικής εφημερίδας βοηθούν τον αρχηγό των προσκόπων της περιοχής να εκλεγεί γερουσιαστής. Όμως, όταν ο αφελής και ιδεαλιστής κύριος Σμιθ έρθει σε σύγκρουση με τις «συνήθεις πρακτικές» των συναδέλφων του, θα δρομολογήσουν την πολιτική και την ηθική του εξόντωση.

Η πολιτική αυτή κομεντί, που καθιέρωσε τον Τζέιμς Στιούαρτ ως αστέρα πρώτου μεγέθους, διαθέτει όλα τα στοιχεία που απαρτίζουν τις δουλειές του Κάπρα (ουμανιστική διάθεση, αισιοδοξία, αλαφράδα, εκπληκτικούς δευτερεύοντες χαρακτήρες). Δεν παραλείπει όμως να καυτηριάσει τους συμβιβασμούς των πολιτικών, την αναλγησία της Γερουσίας, τον συχνά διφορούμενο ρόλο του δήθεν ελεύθερου Τύπου.

Η ταινία προτάθηκε για 11 Όσκαρ, μεταξύ των οποίων Καλύτερης Ταινίας και Α’ Ανδρικού Ρόλου, κερδίζοντας όμως μόνο το Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου αφού «έπεσε πάνω» στο Όσα Παίρνει ο Άνεμος. Το 1989 η ταινία επελέγη να φυλαχθεί για διατήρηση στο Εθνικό Αρχείο Κινηματογράφου των ΗΠΑ, ως πολιτιστικά, ιστορικά και αισθητικά σημαντική, ενώ το 1998 το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου την κατέταξε στην 29η θέση της λίστας με τις 100 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών.www.filmhouse.gr

#kalamatacinema

#filmhouse