Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2020 18:11

“Οδυσσέως σχεδία”, το “τόλμημα” του ΔΗΠΕΘΕΚ

“Οδυσσέως σχεδία”, το “τόλμημα” του ΔΗΠΕΘΕΚ

“Ένα πάρα πολύ ωραίο και συναρπαστικό παραμύθι για μικρούς και μεγάλους” χαρακτήρισε ο Γιάννης Μαργαρίτης την “Οδυσσέως σχεδία” την πρώτη παραγωγή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Καλαμάτας στην περίοδο μετά την καραντίνα. “Το να ανεβάσει κανείς την Οδύσσεια σήμερα είναι τόλμημα”, είπε από την πλευρά του ο Κώστας Αρζόγλου. Αυτό το “τόλμημα” λοιπόν, “το συναρπαστικό παραμύθι” που έχει σκηνοθετήσει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ, Γιάννης Μαργαρίτης, κάνει πρεμιέρα απόψε, στις 9.30, στο Κάστρο Καλαμάτας, με είσοδο 5 ευρώ. Η παράσταση θα παρουσιαστεί και αύριο, Σάββατο, ενώ θα ακολουθήσει περιοδεία με παραστάσεις σε άλλες περιοχές και σε αρχαιολογικούς χώρους…

Όπως είπε ο Γιάννης Μαργαρίτης στη συνέντευξη Τύπου για την “Οδυσσέως σχεδία”, πρόκειται για “μια προσπάθεια που ξεκίνησε εν μέσω κορονοϊού, προσπαθώντας να βρούμε ποιο έργο θα ήταν το πιο κατάλληλο για τη μετά κορονοϊό εποχή”. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής και σκηνοθέτης της παράστασης είπε ότι “η Οδύσσεια εκφράζει την πάλη του ανθρώπου απέναντι σε όλες τις δυσκολίες, τις δοκιμασίες και εν τελει τη μεγάλη ελπίδα για τη νίκη, για την επάνοδο στην Ιθάκη. Είναι ένα κείμενο αρχετυπικό, τελετουργικό, συμβολικό, ένα πάρα πολύ ωραίο και συναρπαστικό παραμύθι για μικρούς και μεγάλους”. 

Ο Γιάννης Μαργαρίτης σημείωσε ότι στην παράσταση παίζουν οι Κώστας Αρζόγλου, Χρυσάνθη Δούζη, Νίκος Καρδώνης, Στάθης Κόικας, η μετάφραση είναι του Δημήτρη Μαρωνίτη και θεωρείται από τις καλύτερες, δεδομένου ότι ο Μαρωνίτης είχε μελετήσει σε βάθος την Οδύσσεια και την Ιλιάδα. Τα κοστούμια είναι της Ελένης Μανωλοπούλου, οι φωτισμοί του Αλέκου Αναστασίου, η μουσική του στενού συνεργάτη του Γιάννη Μαργαρίτη Δημήτρη Οικονομάκη, ενώ η θεατρική διασκευή έχει γίνει σε συνεργασία με τον Πλάτωνα Μαυρομούστακο. 

Σε ό,τι αφορά τον Κώστα Αρζόγλου ο Γιάννης Μαργαρίτης τόνισε ότι “είναι μεγάλη τιμή για το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, που είναι μαζί μας σε αυτή την παράσταση. Είναι ένα κομμάτι της νεοελληνικής μας παραστασιακής ιστορίας. Είναι συνδεσμένος με μεγάλες στιγμές του ελληνικού θεάτρου”. 

Από την πλευρά του ο Κώστας Αρζόγλου σημείωσε ότι αποφάσισε να λάβει μέρος στην παράσταση αφενός λόγω του Γιάννη Μαργαρίτη, τονίζοντας ότι η δουλειά του στο θέατρο είναι εξαιρετική αλλά και εξαιτίας του ίδιου του έργου. Όπως εξήγησε, αυτή η παράσταση έχει εικαστικές αξίες, οι οποίες θα τον βοηθήσουν να μάθει κάτι παραπάνω: “Ο ενδόμυχος λόγος που θέλησα και εγώ να έρθω είναι το να μάθω. Απεχθάνομαι τους ανθρώπους που κάθονται στις δάφνες τους, είναι σαν στάσιμα νερά. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι το να πάω ένα βήμα, ένα βηματάκι, παραπέρα”.

Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν και οι υπόλοιποι ηθοποιοί της παράστασης, όπως και ο πρόεδρος της Φάρις, στην οποία υπάγεται το ΔΗΠΕΘΕ, Παντελής Δρούγας, ο οποίος έδωσε τα συγχαρητήρια στους συντελεστές για τη δουλειά τους, ευχήθηκε καλή επιτυχία, ενώ υπογράμμισε την προσφορά του Κώστα Αρζόγλου στο θέατρο. 

Στ.Μ.