Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2020 00:53

Zeinab on the scooter - Αλληλεγγύη στο λαό της Βηρυτού

Νέα προβολή, απόψε, Δευτέρα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων αλληλεγγύης προς το λαό της Βηρυτού, μετά την έκρηξη της 4ης Αυγούστου που προκάλεσε ανείπωτη συμφορά και καταστροφή. Θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ Zeinab on the scooter, στον πεζόδρομο της Μπενάκη 11, στο Ιστορικό Κέντρο, έξω από το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας...

Το ντοκιμαντέρ Zeinab on the scooter της Dima El-Horr παρακολουθεί την 23χρονη Ζεϊνάμπ, μια ήσυχη θρησκευόμενη μουσουλμάνα που δουλεύει σε μια εταιρεία που χορηγεί μικρά δάνεια σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη στη Βηρυτό. Κάθε μήνα η δουλειά της αξιολογείται με βάση των αριθμό των εγκεκριμένων συμβάσεων. Για τις ανάγκες της δουλειάς της, γυρίζει την πόλη πάνω σε ένα σκούτερ, αψηφώντας τους άνδρες συναδέλφους της, που έχοντας επίσης υιοθετήσει το σκούτερ ως μέσο μεταφοράς, πετυχαίνουν περισσότερες συμφωνίες από τις υπόλοιπες γυναίκες συναδέλφους τους. Η Ζεϊνάμπ γίνεται μια από τις πρώτες Μουσουλμάνες γυναίκες που οδηγούν μηχανάκι στη Βηρυτό. Για ένα χρόνο, η ταινία την παρακολουθεί πάνω στο σκούτερ, τόσο στην επαγγελματική όσο και στην οικογενειακή και συναισθηματική ζωή της, προσπαθώντας να απαντήσει σε ένα βασικό ερώτημα: Πώς είναι να είσαι μια νεαρή Λιβανέζα σήμερα, να ζεις στις δημοφιλείς γειτονιές της Βηρυτού και να θέλεις να διεκδικήσεις την ατομικότητά σου σε μια πατριαρχική κοινωνία; Αναδεικνύοντας την επιθυμία της για χειραφέτηση και ελευθερία, η Ζεϊνάμπ φανερώνει μέσα από την ταινία όχι μόνο τη μοναδικότητά της αλλά και τις αντιφάσεις της ζωής της.

Διάρκεια: 81’

Υπότιτλοι: Ελληνικοί / αγγλικοί

Κατά την προβολή θα υπάρχει κουτί ενίσχυσης, ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να προμηθεύονται λαχνούς για την δωρολοταρία αλληλεγγύης που θα κληρώσει το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου.

Οι εν λόγω δράσεις εντάσσονται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων στήριξης και αλληλεγγύης στο λαό της Βηρυτού από το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ σε συνδιοργάνωση με το Καλλιτεχνικό Στέκι και τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας, και θα κορυφωθούν το τριήμερο 3-4-5 Σεπτεμβρίου στο χώρο στάθμευσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Καλαμάτας, τον οποίο έχει παραχωρήσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας ειδικά για το σκοπό αυτό.. Επίσημη προσκεκλημένη και ομιλήτρια θα είναι η κυρία Ζακία Ακρα, ερευνήτρια του Κέντρου Μεσογειακών, Μεσανατολικών & Ισλαμικών Σπουδών του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Όπως έχει ανακοινωθεί, το χρηματικό ποσό που θα συγκεντρωθεί το διάστημα αυτό θα διανεμηθεί σε ανθρώπους που έχουν άμεση ανάγκη, σε στενή συνεργασία με το σύνδεσμο του Κέντρου στο Λίβανο, διευθυντή φωτογραφίας, μουσικό και συνεργάτη τού Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, Pol Seif.

 

  •       Στο πλαίσιο της προσπάθειας για τον περιορισμό της μετάδοσης του Covid-19 οι διοργανωτές παρακαλούν θερμά τους φίλους που θα προσέρχονται στις εκδηλώσεις να φέρουν μάσκα, προστατεύοντας έτσι τους εαυτούς αλλά και τους γύρω τους.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Πανσέληνος, Κάστρο, Κική Δημουλά Video Art online / 9-2020 »