Πέμπτη, 04 Φεβρουαρίου 2021 23:50

Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ - Πρόγραμμα Παρασκευής

BEDU BEDU

Πρώτη μέρα (Παρασκευή 5 Φλεβάρη 2021) του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, που λόγω της πανδημίας γίνεται διαδικτυακά, ενώ έχει προγραμματιστεί να γίνει και με φυσική παρουσία, το Μάη. Ανοίγει η αυλαία του Φεστιβάλ και το πρόγραμμα περιλαμβάνει την προβολή πέντε ντοκιμαντέρ, τα οποία προβάλλονται πρώτη φορά στη χώρα...

Το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει τις ταινίες από την ιστοσελίδα της διοργάνωσης (https://www.peloponnisosdocfestival.com) αφού κάνει πρώτα εγγραφή. Υπάρχει ημερήσιο πρόγραμμα και η κάθε ταινία είναι διαθέσιμη από τα μεσάνυχτα και για 24 ώρες. Υπάρχει περιορισμένος αριθμός θέσεων, επιτρέπονται μέχρι 200 θεάσεις.

Το πρόγραμμα της Παρασκευής 5/2

Eating an Elephant / Τρώγοντας έναν ελέφαντα 

Director/σκηνοθέτης: Julia Saponova

Producer/Παραγωγός: Olesya Ovchinnikova, Igor Mishin, Dmitry Sergeev, Julia Saponova

Writer/ Σενάριο: Julia Saponova, Valeria Zadereeva

Duration/ Διάρκεια: 64'

Country/year: Russia 2020/ Ρωσία 2020

Spoken Language/Ομιλούμενη γλώσσα: Russian/Ρωσικά

Για να παίξουν στο Μέγαρο των Εθνών του ΟΗΕ στη Γενεύη, μία ομάδα πρωτοεμφανιζόμενων ηθοποιών με Σύνδρομο Down πρέπει να πιεστούν ώστε να ξεπεράσουν τους φόβους, τους περιορισμούς μέχρι και τον εγωισμό τους για να δουλέψουν ως ομάδα. 

 

CHADDR - A River Between Us / CHADDR – Ένας ποταμός ανάμεσά μας

Director/σκηνοθέτης: Minsu Park

Producer/Παραγωγός: Lena Karbe

Writer/ Σενάριο: Gregor Koppenburg

Duration/ Διάρκεια: 90’

Country/year: Germany 2020 /Γερμανία 2020

Greek Premiere: YES

Spoken Language/Ομιλούμενη γλώσσα: Tibetan/ Θιβετιανά

Awards/Βραβεία: Best documentary @ Munich International Documentary Film Festival 2020

Tο CHADDR είναι ένα ντοκιμαντέρ για την δεκαεπτάχρονη Stanzin. Η πόλη όπου γεννήθηκε, στην καρδιά των Ιμαλαΐων στο Κασμίρ, υπόκειται μεγάλες αλλαγές: Η κλιματική αλλαγή και η τεχνολογική πρόοδος αλλάζουν με μεγάλη ταχύτητα τις ζωές των ανθρώπων. Μέχρι πρόσφατα τα παιδιά έπρεπε κάθε χρόνο να διανύουν επικίνδυνα μονοπάτια στο βουνό για να πάνε από το χωριό τους στο σχολείο τους. Η Stanzin κάνει τέσσερις μέρες να φτάσει στο σχολείο της. Οι καιροί αλλάζουν και τα επικίνδυνα μονοπάτια στο βουνό θα μετατραπούν σε αυτοκινητόδρομο. Ο σκηνοθέτης Minsu Park ακολουθεί την Stanzin στην τελευταία της διαδρομή στο σχολείο, πριν αποφοιτήσει και φύγει οριστικά από την πόλη που γεννήθηκε.The Journey of Javier Heraud/ To ταξίδι του Χαβιέρ Ερώ

Director/σκηνοθέτης: Javier Corcuera

Producer/Παραγωγός:  Hugo Carmona, Sergio García Locatelli

Writer/ Σενάριο: Javier Corcuera

Duration/ Διάρκεια: 96’

Country/year: Περού 2019

Spoken Language/Ομιλούμενη γλώσσα: Spanish

Awards/Βραβεία: Script development Award of the Ibermedia Program, Documentary Feature Award from the Ministry of Culture of Peru. It is a Hispanic-Peruvian co-production of Quechua Films Peru, La Mula Producciones and Tamboura Films.

Η Αριάνκα, απόγονος του ποιητή Χαβιέρ Ερώ, ανοίγει το μπαούλο των αναμνήσεων και ανακαλύπτει μια ιστορία να μας διηγηθεί: Ο αδελφός του προπάππου της, ποιητής και αντάρτης, δολοφονήθηκε σε ηλικία 21 ετών στη ζούγκλα του Περού το 1963. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, ο Χαβιέρ Ερώ άφησε πίσω του ένα θεμελιώδες ποιητικό έργο για την περουβιανή ποίηση. Η Αριάνκα έχει την ίδια ηλικία που είχε ο ποιητής όταν πέθανε.

 

BEDU Beddna Naiesh

Director/σκηνοθέτης:Tekla Taidelli

Producer/Παραγωγός:

Writer/ Σενάριο: Tekla Taidelli

Duration/ Διάρκεια:57’

Country/year:Italy 2020

Spoken Language/Ομιλούμενη γλώσσα: Arabic, English, Italian

Το «Bedu» είναι ένα μανιφέστο για το πώς παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μέσα από την ιστορία ενός γιου του Σινά, που με την απλή γλώσσα ενός νομά της ερήμου, γίνεται ο εκπρόσωπος της φυλής των Βεδουίνων του Νοτίου Σινά, δείχνοντάς μας την ιστορία των Βεδουίνων. Από τις μέρες του Πολέμου των Έξι Ημερών μέχρι την τουριστική ανάπτυξη και την Αραβική Άνοιξη, το πραξικόπημα του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και το Isis του σήμερα, αυτό το ταξίδι μάς δείχνει με συνεντεύξεις και με μια νέα οπτική, την εγκληματική αμέλεια απέναντι στους Βεδουίνους. 

 

BASSIL'ORA  Αφιέρωμα  Claiming Freedom-Διεκδικώντας την Ελευθερία

Director/σκηνοθέτης: Rebecca Basso

Producer/Παραγωγός: Rebecca Basso

Writer/ Σενάριο: Rebecca Basso, Luca Bozzato

Duration/ Διάρκεια:84’

Country/year: Italy 2019 / Ιταλία 2019

Spoken Language/Ομιλούμενη γλώσσα: Italian, Russian/Ιταλικά, ρωσικά

Awards/Βραβεία: Canfod Prize@Cardiff Italian Film Festival 2019

Ο Τζουσέππε Μπάσσι, ένας ζωηρός άνδρας 100 χρονών, αφηγείται την ιστορία του για τον πόλεμο και το ότι ήταν κρατούμενος στη Ρωσία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Από το 1942 έως το 1946 ο Giuseppe ήταν κρατούμενος σε διάφορα στρατόπεδα συγκέντρωσης: Ταμπόφ, Οράνκι και Ζούζνταλ. Κατάφερε να γνωρίσει πολύ κόσμο, έμαθε πολλές ιστορίες και συνάντησε ένα πραγματικά ξεχωριστό ρεπορτάζ. Η αφηγήτρια και δεύτερος χαρακτήρας της ιστορίας είναι η ηθοποιός Καρίνα Αρουτιούνιαν, που υποδύεται το ρόλο μιας Ρωσίδας που ζει χρόνια στην Ιταλία, της οποίας ο παππούς μάχεται στο πλευρό της Ρωσίας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Σ’ αυτήν την ιστορία οι δύο χαρακτήρες είναι πολύ κοντά συναισθηματικά∙ ωστόσο είναι διαμετρικά αντίθετοι. Ενώ τόσο ο Τζουσέππε όσο και η ιστορία του είναι αληθινοί, η Κατερίνα είναι ένας φανταστικός χαρακτήρας∙ με αυτόν τον τρόπο η φαντασία και η πραγματικότητα είναι συνυφασμένες σε όλη την ιστορία. Ο Τζουσέππε είναι ένας ηλικιωμένος που πολέμησε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στο σοβιετικό μέτωπο, ενώ η Κατερίνα είναι μία γυναίκα που δεν είχε άμεση σχέση με τον πόλεμο, που έζησε μία εντελώς διαφορετική ζωή, αλλά που προέρχεται από τη χώρα όπου ο Τζουσέππε υπέμεινε πολλά βασανιστήρια. 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Καλλιτεχνική Διευθύντρια: Τζίνα Πετροπούλου

Καλλιτεχνική Σύμβουλος: Κλεώνη Φλέσσα 

 

Με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. 

 

Χορηγός Επικοινωνίας: ΕΡΤ3, ΕΡΤ ΚΑΛΑΜΑΤΑ