Τρίτη, 23 Μαρτίου 2021 23:41

"Η συμβολή της Καλαμάτας στην Ελληνική Επανάσταση"

ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΡΕΤΑΝΟ DAVID BREWER 
Για τη συμβολή της Καλαμάτας στην Ελληνική Επανάσταση θα μιλήσει απόψε, 24 Μαρτίου 2021, στις εννιά, ο Βρετανός David Brewer. Είναι μια εκδήλωση του Δήμου Καλαμάτας για την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση, την οποία πρότεινε ο Μανώλης Μάκαρης, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Ανοιχτός Δήμος - Ενεργοί Πολίτες. Η ομιλία θα παρουσιαστεί από την ιστοσελίδα του Δήμου https://www.kalamata.gr/el/live-stream, ενώ το κοινό θα μπορεί να κάνει ερωτήσεις στο σύνδεσμο https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScvG-9nHdpFmqBVeprZhA26FprezApPzhURYUl0XOn2pOkSgQ/viewform?usp=sf_link

O David Brewer διδάχθηκε αρχαία ελληνικά και λατινικά στο σχολείο και συνέχισε με σπουδές στην Οξφόρδη. Εκτός από τις κλασσικές του σπουδές, απέκτησε γνώσεις Οικονομικών καθώς δραστηριοποιήθηκε  στον κλάδο των επιχειρήσεων ενώ εργαζόμενος ως δημοσιογράφος καλλιέργησε την δυνατότητα έκφρασης με σαφήνεια. 

Όταν συνταξιοδοτήθηκε στην ηλικία των 60 ετών ασχολήθηκε με αυτό που πάντα επιθυμούσε – να συγγράψει για την Ελλάδα. Πρωτοεπισκέφθηκε την Ελλάδα το 1959 και αμέσως γοητεύθηκε από την σύγχρονη ελληνική γλώσσα. 

Έμαθε ελληνικά  και μελέτησε σε βάθος την Επανάσταση του 1821, η οποία αποτέλεσε το θέμα της πρώτης συγγραφικής του δουλειάς. Έχει επίσης γράψει σχετικά με την περίοδο της τουρκοκρατίας αλλά και την Ελλάδα στην ταραχώδη δεκαετία του 1940. Όπως λέει ο ίδιος το ότι συγγράφει για την Ελλάδα, όντας Βρετανός τον καθιστά πιο αποστασιοποιημένο όσον αφορά στις αντιλήψεις των Ελλήνων σχετικά με το παρελθόν τους και για αυτό η προσέγγισή του αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το Ελληνικό κοινό. 

Ο Μανώλης Μάκαρης ευχαριστεί τον ζωγράφο Σωτήρη Τζαμουράνη για την άδεια να χρησιμοποιηθεί το έργο του "Η δοξολογία στους Αγίους Αποστόλους" στην αφίσα της εκδήλωσης.