Σάββατο, 31 Ιουλίου 2021 02:36

Το χωριό των ηλιθίων

ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ-ΟΞΥΓΟΝΟ  
“Το χωριό των Ηλιθίων”, του Neil Simon, σε σκηνοθεσία της Χρυσοθέμιδος Αμανατίδη, παρουσιάζει η ερασιτεχνική θεατρική ομάδα του ΚΕΘΕΑ Κύτταρο-Οξυγόνο, την Πέμπτη και Παρασκευή, 5 και 6 Αυγούστου 2021, στις 9.30 το βράδυ, στο Κάστρο της Καλαμάτας, με ελεύθερη είσοδο. 

Η παράσταση ανεβαίνει σε συνεργασία με εθελοντές και φίλους του προγράμματος και η μετάφραση είναι του Ερρίκου Μπελιέ. 

Η υπόθεση διαδραματίζεται σε ένα χωριό της Ουκρανίας. Μια κατάρα 200 χρόνων έχει πέσει στους κατοίκους του χωριού καταδικάζοντάς τους σε αιώνια ηλιθιότητα. Ο νεοφερμένος δάσκαλος Λέον Τολτσίνσκι καταφθάνει στο χωριό και αφού έρθει αντιμέτωπος με τους όχι και τόσο εύστροφους κατοίκους του, αναλαμβάνει την εκπαίδευση της εξίσου αδαούς Σοφίας την οποία ερωτεύεται. Σύντομα μαθαίνει πως αν δεν εκπαιδεύσει τη Σοφία μέσα σε 24 ώρες, η κατάρα θα πέσει και σε εκείνον.

Το χωριό των ηλιθίων θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα ρομαντικό παραμύθι, με πολιτικές -ωστόσο- και κοινωνικές προεκτάσεις. Η ηλιθιότητα των κατοίκων είναι αποτέλεσμα της κατάρας ή προκαλείται από την υποταγή σε κάποιον τύραννο ή στην υπάρχουσα τάξη; Μήπως οι δεισιδαιμονίες και οι προκαταλήψεις πηγάζουν από την ημιμάθεια; Είναι αληθινά όσα έχουμε διδαχθεί από την οικογένεια μας και το κοινωνικό σύστημα ή ενηλικιωθήκαμε σε μια παραδοθείσα πλάνη;

Η ερασιτεχνική θεατρική ομάδα του ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ-ΟΞΥΓΟΝΟ αποτελείται από μέλη του προγράμματος σε διαφορετικές φάσεις θεραπείας και δούλεψε υπό τις οδηγίες της εθελόντριας σκηνοθέτιδας Χρυσοθέμιδος Αμανατίδη. Για να υλοποιηθεί η παράσταση έχουν επίσης συνδράμει εθελοντικά οι: η Πειραματική Σκηνή που παραχώρησε τα κοστούμια, η Χρύσα Μαντά που επιμελείται το μακιγιάζ, o Χρήστος Συκάς στην ηχητική υποστήριξη, ο Πάνος Ταντής στην ηχογράφηση, o Χρόνης Χρονόπουλος στη βιντεοσκόπηση και φωτογράφηση και η γραφίστρια Ιωάννα Κυρίτση που σχεδίασε την αφίσα της παράστασης. Ο χώρος του Αμφιθέατρου του Κάστρου παραχωρήθηκε από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Καλαμάτας «Φάρις». Χορηγοί της θεατρικής ομάδας είναι το «Coffee Department» και το «Αριστοτέλειον».

Στον χώρο της παράστασης θα τηρηθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τον πανδημία COVID-19.