Σάββατο, 07 Αυγούστου 2021 23:27

“Ποιήματα” του Χρίστου Πλακονούρη

“Ποιήματα” του Χρίστου Πλακονούρη

Αν και πολυγραφότατος και με τη μέγιστη εκτίμηση των αναγνωστών εφημερίδων με τις οποίες συνεργάστηκε, ο Χρίστος Πλακονούρης, από τα Φιλιατρά, μόλις κυκλοφόρησε την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο “Πoιήματα (1986-2018)”. Η παρουσίασή της θα γίνει τη Δευτέρα 9 Αυγούστου, στο Πάρκο της Βλαχέρνας, στις οχτώ το βράδυ, με τη συμμετοχή καταξιωμένων εκπροσώπων των τεχνών και της εκπαίδευσης…

Ειδικότερα για το βιβλίο θα μιλήσουν ο εκπαιδευτικός Κώστας Μανδηλάς και ο Δημήτρης Ρεντίφης, Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων. Ποιήματα θα διαβάσουν οι ηθοποιοί: Βασίλης Κολοβός, Νεκτάριος Φαρμάκης. Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν μουσικά οι: Klaudia Delmer (τραγούδι), Ηλίας Κατελάνος (κιθάρα). Με την αρωγή του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών και του Μορφωτικού Συλλόγου Φιλιατρών " Ο ΠΥΡΣΟΣ".

Στο πρώτο βιβλίο που εκδίδει ο πολυγραφότατος Χ. Πλακονούρης, γνωστός και από τα χρονογραφήματα του με το ψευδώνυμο Χάρης Πετρέας υπάρχουν αντιπροσωπευτικά ποιήματα από τις ποιητικές συλλογές του: Τηλεγονεια, Αμφαύγεια, Με την Τέφρα της Έρσης, Εξ Αιμάτων, Αρρηφορια, Αρχάγγελος Πεπτωκός, Ήμαρ Κρεουργόν, Οιμωγές Υακίνθων, Τραγούδια σε Σι θαλλασί.

Δυνατή και καθαρή ποίηση, χωρίς περιττά και στείρες ποιητικοποιημένες εκφράσεις, ζευγαρώνει μουσικά τις λέξεις και καταφέρνει με έναν και μόνο στίχο να μας φέρει αντιμέτωπους σε μια πλήρως αισθητικοποιημένη νοητή ή μη νοητή πραγματικότητα.[…]

Η ποίηση του Χρίστου Πλακονούρη μεταστοιχειώνοντας την πραγματικότητα ομοούσια με το όνειρο, καθιστά τον αναγνώστη της συμμέτοχο στην αλήθεια που τον αφορά όχι με την ιστορική έννοια του αισθητού, αλλά με την αισθητική του έλλογου άλογου. Με όλων εκείνων που μένουν έξω και μακριά από την εργαλειακή καθημερινότητα για τον βιοπορισμό και την επιβίωση. Όλα όσα μπορεί να αισθανθεί ή να ονειρευτεί ένας άνθρωπος στη μοναχικότητά του δηλαδή, τα παραμελημένα και τα πεταμένα στα κράσπεδα των λεωφόρων του ποσοτικοποιημένου θετικισμού και του ανθρωποβόρου σύγχρονου πολιτισμού.

(Κώστας Μανδηλάς, από το Επίμετρο του βιβλίο).

Διατίθεται σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία στην Μεσσηνία και στην Αθήνα. Στην Καλαμάτα: Βιβλιοπωλείο Παπαχρήστου, Βιβλιόπολις (Δ. Δημοπούλου) Στην Αθήνα: Εκδόσεις των Συναδέλφων (Καλλιδρομίου 30), Ναυτίλος (Χαρ. Τρικούπη 28), Bibliotheque (Θεμιστοκλέους 76). Στα Φιλιατρά: Στο βιβλιοπωλείο Εν αρχη Ην και στο Βιβλιοπωλείο Νώντας. Στην Κυπαρισσία: Στα βιβλιοπωλείο Αρχονταρίκι, Kagiafas και ΛΟΓΟ ΠΑΙΓΝΙΟ. Για αποστολές στην υπόλοιπη Ελλάδα, επικοινωνήστε στο: 6976390430.