Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2015 11:48

Ζωγραφίζοντας σε τόπους ιερούς

Έργα του Βρετανού ζωγράφου - αρχιτέκτονα Doug Patterson θα εκτίθενται στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας από 22 Οκτωβρίου έως 13 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Μέρες Θεσσαλονίκης». Τίτλος της έκθεσης: «Ζωγραφίζοντας σε τόπους ιερούς. Άθως - Σινά»...

Την έκθεση παρουσιάζει η Αγιορειτική Εστία Θεσσαλονίκης, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα των στρατηγικών δράσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης για την προώθηση της πόλης της Θεσσαλονίκης ως τουριστικό προορισμό στην ενότητα «Μέρες Θεσσαλονίκης», που διοργανώνει σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας:
«Ο Βρετανός αρχιτέκτονας και ζωγράφος Doug Patterson, μια πολυσύνθετη αναγεννησιακή προσωπικότητα με ένα λαμπρό επιστημονικό και καλλιτεχνικό έργο, παρουσιάζει την λαμπρή δουλειά του από το Άγιον Όρος και την Αγία Αικατερίνη Σινά ακολουθώντας τα βήματα του Ρώσου περιηγητή των αρχών του 18ου αιώνα Βασίλι Μπάρσκι.
Αυτή η ιδέα να παρακολουθήσει τη διαδρομή τριών γνωστών περιηγητών, του Βασίλι Γκρηγκόροβιτς Μπάρσκι στο Άγιον Όρος, την Ορθόδοξη Ανατολή του Σάμιουελ Ντέιβις στα Ιμαλάια και το Μπουτάν και του Χέρκουλες Μπραμπαζόν Μπραμπαζόν στις Ινδίες, και να αποτυπώσει με την ιδιαίτερη καλλιτεχνική γραφή του τα μνημεία, που και εκείνους εντυπωσίασαν και στην εποχή τους κατέγραψαν, αποτελεί το κεντρικό κίνητρο στο έργο του.
Η ζωγραφική του, ιδιαίτερη, φωτεινή με τολμηρή γραμμή και λαμπρά χρώματα, υπηρετεί με τον πιο πετυχημένο τρόπο την ομορφιά, τον πλούτο, το μεγαλείο των κτισμάτων, αλλά και την ταπεινότητα, την εσωστρέφεια και την αφιέρωση των Μοναχών.
Η Έκθεση είχε πρωτοπαρουσιαστεί στους Εκθεσιακούς χώρους της Αγιορειτικής Εστίας το 2011 και από τότε έχει εκτεθεί και σε άλλους χώρους τόσο στην Ελάδα, όσο και στο εξωτερικό».