Τρίτη, 03 Νοεμβρίου 2015 08:10

Οι 12 ένορκοι

Δώδεκα ένορκοι αποσύρονται και συνεδριάζουν για να βγάλουν την ετυμηγορία τους σχετικά με την υπόθεση δολοφονίας ενός πατέρα από τον 18χρονο γιο του. Μόνο ο ένας από αυτούς πιστεύει στην αθωότητα του κατηγορούμενου κι έτσι ξεκινά μία διελκυστίνδα ευφυέστατων διαλογικών μερών...

Πρόκειται για την ταινία του Σίντνεϊ Λιούμετ «Οι 12 ένορκοι» που θα προβάλει η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου, ανοίγοντας το πρόγραμμά της για τον φετινό χειμώνα. Ο μήνας Νοέμβριος είναι αφιερωμένος στις ταινίες δωματίου.
«Η πρώτη κινηματογραφική δουλειά του τεράστιου S. Lumet έμελλε να αποτελέσει τον καμβά πάνω στον οποίο θα φτιάχνεται κάθε μεταγενέστερη ταινία δωματίου. Βασισμένο πάνω στο αριστουργηματικό θεατρικό σενάριο του R. Rose,το δικαστικό αυτό δράμα, εσωκλείει μία παραβολή για τα όρια της ελευθερίας του κάθε ανθρώπου, δίχως να πατά στιγμή στις ευκολίες του διδακτισμού» σημειώνεται στο δελτίο Τύπου της Λέσχης.
«Με πραγματικά ταχυδακτυλουργικό τρόπο, ο σκηνοθέτης παίζει με την κάμερα και την εστιακή απόσταση, δημιουργώντας ένα αναπόδραστο και κλειστοφοβικό πλαίσιο. Το φιλμ αποτελεί μία νίκη της μεστής γραφής εναντίον κάθε “οπτικού” και λεκτικού βερμπαλισμού».
Η ταινία ήταν υποψήφια για τρία βραβεία Όσκαρ και κέρδισε τη Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ του Βερολίνου το 1957.

ΟΙ ΔΩΔΕΚΑ ΕΝΟΡΚΟΙ - 12 ANGRY MEN [1957]
Σκηνοθεσία: Sidney Lumet
Παίζουν: Henry Fonda, Lee J. Comb, Jack Warden
Διάρκεια: 96 λεπτά
Χώρος προβολής: Αμφιθέατρο ΟΑΕΔ, Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας
Ώρα: 21:15
Είσοδος: 4 ευρώ (ελεύθερη για νέους κάτω των 18)

Ακολουθεί τρέιλερ

Πολυμέσα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Θείος Βάνιας Η Φίλη Ντόγκα στο Βιβλιόπολις »