Τετάρτη, 02 Δεκεμβρίου 2015 00:14

Το σκασιαρχείο

Την ταινία του Ζαν Πολ Λε Σανουά “Το σκασιαρχείο” θα προβάλει η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο μηνιαίου αφιερώματος στην εκπαίδευση, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές. Πρόκειται για μια συνεργασία με την Α΄ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας, ενώ τα έσοδα από τις προβολές θα διατεθούν για κοινωφελείς σκοπούς. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Παύλο Χαραμή, εκπαιδευτικό, πρόεδρο του Κέντρου Εκπαιδευτικών Μελετών και Τεκμηρίωσης της ΟΛΜΕ. Τα έσοδα αυτής της πρώτης προβολής θα διατεθούν στο ΣΥ.Φ.ΑΜΕΑ Μεσσηνίας...

Η ταινία
Ο κύριος Πασκάλ είναι ένας νέος δάσκαλος που συγκρούεται με την έλλειψη ενδιαφέροντος των μαθητών του και αποφασίζει να αλλάξει ριζικά τις διδακτικές του μεθόδους. Η μικρή του όμως επανάσταση αφήνει αρνητικές εντυπώσεις σε γονείς και παράγοντες της περιοχής.
Ουσιαστικά πρόκειται για την κινηματογραφική προσέγγιση των πρώτων χρόνων της εκπαιδευτικής πορείας του γνωστού παιδαγωγού Σελεστέν Φρενέ, κοντά στο 1920, ο οποίος οικοδόμησε ένα σύστημα παιδαγωγικών αρχών με έμφαση στη χειρωνακτική εργασία, την παραγωγική δραστηριότητα και την ελεύθερη έκφραση των παιδιών, ενώ ο ρόλος του εκπαιδευτικού θα ήταν να δημιουργεί «σκαλωσιές» ώστε τα παιδιά να φτάνουν από μόνα τους στη γνώση. Οι πρωτοπόρες μέθοδοί του προκάλεσαν αντιδράσεις, κυρίως της Καθολικής Εκκλησίας, οι οποίες είχαν αρνητικές συνέπειες στο εκπαιδευτικό του έργο αναγκάζοντάς τον να αποχωρήσει από τη δημόσια εκπαίδευση.
Η ταινία στηρίζεται κυρίως στις σημειώσεις της γυναίκας του Φρενέ - Ελίζας, γυρίστηκε το 1949, έχει πάρει 30 διεθνή βραβεία και υιοθετήθηκε από την Κινηματογραφική Επιτροπή του ΟΗΕ «ως έργο τέχνης» που αποτελεί ύμνο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς στην τελευταία της σκηνή «εικονογραφεί» με εξαιρετικό τρόπο μια από τις πλευρές της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

ΤΟ ΣΚΑΣΙΑΡΧΕΙΟ - L'ECOLE BUISSONNIERE [1949]
Σκηνοθεσία: Jean-Paul Le Chanois
Παίζουν: Bernard Blier, Juliette Faber, Edouard Delmont
Διάρκεια: 89 λεπτά
Χώρος προβολής: Αμφιθέατρο ΟΑΕΔ, Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας
Ώρα προβολής: 21:15
Είσοδος: 4 ευρώ (ελεύθερη για νέους κάτω των 18)

Πολυμέσα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Shirley Valentine Ο Άη Βασίλης πάει κομμωτήριο »