Δευτέρα, 07 Δεκεμβρίου 2015 13:55

Ούτε ένας λιγότερος

Την εξαιρετική ταινία του Ζαν Γιμού «Ούτε ένας λιγότερος» θα προβάλει την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας σε συνεργασία με την Α΄ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας, στο πλαίσιο μηνιαίου αφιερώματος στην εκπαίδευση...

“Σε ένα απομακρυσμένο χωριό της Κίνας μια 13χρονη, που αναπληρώνει τον δάσκαλο ενός δημοτικού σχολείου, αναζητά απεγνωσμένα έναν μαθητή της, ο οποίος εγκατέλειψε το σχολείο για να βρει δουλειά, βρίσκοντας σύμμαχο στη δύναμη της τηλεόρασης.
Αυτήν την τραγελαφική συνθήκη επιλέγει ο Γιμού για να σχολιάσει το πρόβλημα της εκπαίδευσης στην ενδοχώρα της Κίνας, όπου αφενός τα σχολεία λειτουργούν υποτυπωδώς και αφετέρου υπάρχουν τεράστια ποσοστά σχολικής διαρροής. Ετησίως ένα εκατομμύριο παιδιά εγκαταλείπουν τα βιβλία και ρίχνονται στην παραγωγή για πενταροδεκάρες (στην πραγματικότητα το ανατριχιαστικό αυτό νούμερο είναι κατά τρεις φορές υψηλότερο).
Η ταινία είναι «ρακένδυτη», χωρίς σταρ, γυρισμένη στο δρόμο, στη σκόνη και στη φτώχεια και συγκινεί με την αλήθειά της, που πηγάζει τόσο από τις ερμηνείες των ερασιτεχνών ηθοποιών, όσο και από την εκφραστικότητα της νεαρής πρωταγωνίστριας. Το αποτέλεσμα είναι μια συγκινητική αλλά ταυτόχρονα καυστική ταινία με συναισθήματα και χαρακτήρες, µε ξεκάθαρο παιδαγωγικό χαρακτήρα που αγγίζει την κινεζική γη με χιούμορ και προβληματισμό.
Σε μια συνέντευξη, ο Γιμού είπε: «Δεν υπήρξε πρόθεση να κάνω κριτική στην κυβέρνηση. Αυτά που είδατε συμβαίνουν σήμερα στην Κίνα. Αντανακλούν την πραγματικότητα. Δεν κρίνω ούτε σχολιάζω. Απλώς "δείχνω". Σα να κάνω ντοκιμαντέρ»”.
Η ταινία κέρδισε το Χρυσό Λέοντα του Φεστιβάλ Βενετίας.
Τα έσοδα της προβολής θα διατεθούν στους πρόσφυγες της Λέσβου (με τη βοήθεια της Ε.Λ.Μ.Ε. Λέσβου)

ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΛΙΓΟΤΕΡΟΣ - YI GE DOU BU NENG SHAO [1999]
Σκηνοθεσία: Zhang Yimou
Παίζουν: Minzhi Wei, Huike Zhang, Zhenda Tian
Διάρκεια: 106 λεπτά
Χώρος προβολής: Αμφιθέατρο ΟΑΕΔ, Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας
Ώρα: 21:15
Είσοδος : 4 ευρώ (ελεύθερη για νέους κάτω των 18)

Ακολουθεί τρέιλερ

Πολυμέσα