Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2015 00:47

Ο εξαιρετικός κύριος Λαζάρ

Την ταινία «Ο εξαιρετικός κύριος Λαζάρ» θα προβάλει την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας σε συνεργασία με την Α΄ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας, στο πλαίσιο αφιερώματος στην εκπαίδευση...

Ο «Εξαιρετικός Κύριος Λαζάρ» ξεκινάει με μια αυτοκτονία που εκτυλίσσεται σε μια μικρή τάξη δημοτικού και ο κεντρικός της ήρωας είναι ένας πολιτικός πρόσφυγας. Είναι λοιπόν μια ταινία για το θάνατο, για την εκπαίδευση, για τη μετανάστευση. Και όχι μόνο. Είναι μια διατριβή πάνω σε πολύ σκληρά θέματα, που όμως δε σε βαραίνουν, γιατί η ματιά της αποπνέει μια τρυφερότητα και μια ειλικρίνεια που σε σαγηνεύει. Χωρίς να γίνεται μελό, με μια φυσικότητα που δεν εξιδανικεύει ούτε τα παιδιά, ούτε τον παράδοξο δάσκαλό τους και χάρη στην πολύ όμορφη φωτογραφία της, το θεατρικό έργο της Εβελίν ντε λα Σενελιέρ «Bashir Lazhar» μετατρέπεται σε μια πολύ αξιόλογη ταινία. Αβαντάζ της ταινίας είναι ο Αλγερινός κωμικός ηθοποιός Φελάγκ ο οποίος με αρκετές αναφορές στον βωβό κινηματογράφο δίνει σάρκα και οστά στον «κύριο Λαζάρ», ενώ οι εκπληκτικές ερμηνείες των μικρών πρωταγωνιστών κλέβουν την παράσταση.
Η ταινία ήταν υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, ενώ έχει βραβευτεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο, στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο, στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σίδνεϋ και έχει αποσπάσει 6 Βραβεία Genie στον Καναδά.
Τα έσοδα της προβολής θα διατεθούν στην «Κιβωτό του Κόσμου».

Ο ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΣ ΚΥΡΙΟΣ ΛΑΖΑΡ - MONSIEUR LAZHAR [2011]
Σκηνοθεσία: Philippe Falardeau
Παίζουν: Mohamed Fellag, Sophie Nelisse, Emilien Neron
Διάρκεια: 94 λεπτά
Χώρος προβολής: Αμφιθέατρο ΟΑΕΔ, Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας
Ώρα: 21:15
Είσοδος: 4 ευρώ (ελεύθερη για νέους κάτω των 18 ετών)

Ακολουθεί τρέιλερ

Πολυμέσα