Δευτέρα, 04 Ιανουαρίου 2016 11:42

Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας

Με ασπρόμαυρο σινεμά υποδέχεται το 2016 η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας. Το μηνιαίο αφιέρωμα στα «ασπρόμαυρα καρέ» ανοίγει την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου με το «Europa» του Λαρς φον Τρίερ...

Πρόκειται για την «τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του Δανού σκηνοθέτη και ήταν η τελική ταινία στην τριλογία του Europa, μετά τις ταινίες Element of Crime (1984) και Epidemic (1987). Με σενάριο γραμμένο από τον ίδιο τον φον Τρίερ, αφηγείται την ιστορία ενός νεαρού, ιδεαλιστή, γερμανικής καταγωγής Αμερικανού, ο οποίος ελπίζει να “δείξει κάποια καλοσύνη” στο γερμανικό λαό αμέσως μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Στην κατεχόμενη από τις ΗΠΑ Γερμανία, προσλαμβάνεται και πιάνει δουλειά σαν οδηγός νυχτερινού τραίνου για το σιδηροδρομικό δίκτυο Zentropa, ερωτεύεται με μια μοιραία γυναίκα, και εμπλέκεται σε μια φιλο - ναζιστική τρομοκρατική συνωμοσία.
Το Europa εντάσσεται σε ένα πειραματικό ύφος κινηματογραφικής γραφής, συνδυάζοντας σε μεγάλο βαθμό την εικόνα του μαύρου και άσπρου με περιστασιακές εισβολές του χρώματος, ενώ η πλοκή με τους πρωταγωνιστές να εμπλέκονται με μικρού μήκους αναδρομές στο παρελθόν και το layering διαφορετικών εικόνων, της μιας πάνω στην άλλη, δημιουργούν ένα σουρεαλιστικό αποτέλεσμα. Οι χαρακτήρες της ταινίας, η μουσική, οι διάλογοι και η πλοκή είναι συνειδητά μελοδραματικοί και ειρωνικά μιμητικά των συμβάσεων του φιλμ νουάρ. Η ταινία κέρδισε τρία βραβεία στο Φεστιβάλ Καννών 1991 (της καλύτερης καλλιτεχνικής συνεισφοράς, το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής και το μεγάλο Βραβείο Τεχνικής)».

EUROPA [1991]
Σκηνοθεσία: Lars von Trier
Παίζουν: Jean-Marc Barr, Udo Kier, Barbara Sukowa
Διάρκεια: 112 λεπτά
Χώρος προβολής: Αμφιθέατρο ΟΑΕΔ, Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας
Ώρα: 21:15
Είσοδος: 4 ευρώ
Είσοδος ελεύθερη για νέους κάτω των 18 ετών

Ακολουθεί τρέιλερ

Πολυμέσα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Παιδική Σκηνή ΔΗΠΕΘΕΚ Το δέντρο που έφερνε τα δώρα »