Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2016 13:25

Ανατολική μουσική στο ΔΗΠΕΘΕΚ

Συναυλία ανατολικής μουσικής θα παρουσιάσουν τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου στο ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας οι Ταξιάρχης Γεωργούλης (ούτι), Σοφία Ευκλείδου (τσέλο), Γιώργος Ψάλτης (βιολί, φωνή), Νίκος Ανδρίκος (λάφτα, φωνή), Στρατής Σκουρκέας (κρουστά)...

«Το βασικό θεματικό περιεχόμενο της συγκεκριμένης βραδιάς αντλείται από τον λαϊκό μουσικό πολιτισμό της Λέσβου αλλά και από την ευρύτατη δισκογραφική παραγωγή της Μεσοπολεμικής περιόδου. Τραγούδια, οργανικοί σκοποί, τουρκόφωνα Zeybek με δημοφιλία και διάδοση στη Λέσβο, θα αποτελέσουν τον κεντρικό πυρήνα του ρεπερτοριακού υλικού. Παράλληλα το εν λόγω corpus θα πλαισιωθεί από μια σειρά μεσοπολεμικών αστικών τραγουδιών που αισθητικά προσανατολίζονται στην ala turca προσέγγιση των ιστορικών Kαφέ Αμάν των αρχών του 20ού αιώνα. Τέλος, σημαντικό μέρος της επιτέλεσης θα κινηθεί αναφορικά με αυτοσχεδιαστικές φωνητικές (μανές-gazel) και οργανικές (taksim) αποδόσεις, πρακτικές άλλωστε συνυφασμένες άρρηκτα τόσο με τη λαϊκή μουσική κουλτούρα της Λέσβου όσο και όσο και με τη δισκογραφική παραγωγή των 78 στροφών κατά τη μεσοπολεμική περίοδο. Τέλος, θα αποδοθούν και ορισμένα τουρκόφωνα λαϊκά τραγούδια της Καππαδοκίας καθώς και προσωπικές συνθέσεις του Νίκου Ανδρίκου από το alboum Motivasyon».
Διοργάνωση: «Φάρις», Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας (Μουσικές του Κόσμου), με την υποστήριξη του Συλλόγου Απόφοιτων Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας «Μαρία Κάλλας»
Κεντρική Σκηνή ΔΗΠΕΘΕΚ, 8.30 μ.μ.