Δευτέρα, 29 Φεβρουαρίου 2016 03:10

Ο γιος του Σαούλ

Στα «μονόπλανα» αφιερώνει τον Μάρτιο η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας. Η αρχή θα γίνει την Πέμπτη 10 του μήνα με τον «Γιο του Σαούλ», το έργο που απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο του Φεστιβάλ των Καννών 2015, αλλά και το Όσκαρ Ξένης Ταινίας 2016...

«Ο Saul Auslonder είναι Ούγγρος, μέλος της Sonderkommando, της ομάδας των Εβραίων κρατουμένων, η οποία έχει απομονωθεί από το στρατόπεδο και είναι αναγκασμένη να βοηθά τους Ναζί στον μηχανισμό των μεγάλης κλίμακας εκτελέσεων. Ενώ δουλεύει σε ένα από τα κρεματόρια, ο Σαούλ ανακαλύπτει το πτώμα ενός αγοριού το οποίο θεωρεί ότι είναι παιδί του. Ενώ η Sonderkommando σχεδιάζει εξέγερση, ο Σαούλ αποφασίζει να φέρει εις πέρας μια αδύνατη αποστολή: να σώσει το σώμα του παιδιού από τις φλόγες, να βρει έναν Ραββίνο να απαγγείλει την νεκρώσιμη ακολουθία (Kaddish) και να θάψει το αγόρι όπως πρέπει.
Σ’ αυτό το περιορισμένο, εντατικό περιβάλλον δράσης, η μορφή του Σαούλ, όχι o ηθοποιός, αλλά o Ούγγρος ποιητής Γκέζα Ρέριγκ, παίρνει διαστάσεις εμβληματικές: ασκητική, άχρονη, χωρίς ηλικία, χωρίς διαχωρισμένη προσωπικότητα, μόνο συγκεντρωμένη, θλιμμένη και με μια εμμονοληπτική αγωνία για συγχώρεση. Αυτή είναι η πρώτη ταινία του Λάζλο Νέμες, ένα φιλμ που σε παγιδεύει στη φρίκη παρότι αντιστέκεσαι με πείσμα, που σου φέρνει κοντά τον πρωτόγονο τρόμο μιας ανθρώπινης τρέλας, που αναγνωρίζει το έγκλημα κι απλώς ζητά, επιτέλους, άφεση αμαρτιών. Και, χωρίς καμιά υπερβολή, είναι μια από τις ταινίες που θα καθορίσουν κινηματογραφικά τη δεκαετία».
•ΟΣΚΑΡ Ξένης Ταινίας 2016
•Μεγάλο Βραβείο Φεστιβάλ Καννών 2015
•Διεθνές Βραβείο Κριτικών (FIPRESCI), Cannes 2015
•Bραβείο Francois Chalais, Cannes 2015
•Βραβείο Vulcain για καλύτερο ήχο, Cannes 2015

Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΣΑΟΥΛ - SAUL FIA [2015]
Σκηνοθεσία: László Nemes
Παίζουν: Géza Röhrig, Levente Molnár, Urs Rechn
Διάρκεια: 107 λεπτά
Χώρος προβολής: Αμφιθέατρο ΟΑΕΔ, Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας
Ώρα: 21:15
Είσοδος: 4 ευρώ
Είσοδος ελεύθερη για νέους κάτω των 18 ετών

Ακολουθεί το τρέιλερ της ταινίας

Πολυμέσα