Τρίτη, 15 Μαρτίου 2016 08:47

Ρώσικη Κιβωτός

Τη “Ρώσικη Κιβωτό” του Αλεξάντερ Σοκούροφ θα προβάλει η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας την Πέμπτη 17 Μαρτίου, στο πλαίσιο του μηνιαίου αφιερώματός της σε “μονόπλανα” φιλμ...

“Ένας φανταστικός αφηγητής, παρέα με έναν Ευρωπαίο εξευρευνητή, περπατούν μέσα σε ένα μουσείο. Κάθε δωμάτιο αντιπροσωπεύει και μία διαφορετική χρονική περίοδο της Ρώσικης Ιστορίας, οι οποίες είναι παρατεταγμένες σε άτακτη χρονολογική σειρά. Οι πρωταγωνιστές συναντούν σημαντικά πρόσωπα και ζουν από πρώτο χέρι, παρέα με τους θεατές, γεγονότα που σημάδεψαν την Ρωσία.
Η Ρώσικη Κιβωτός του Sokurov αποτελεί έναν φόρο τιμής στη Ρώσικη Ιστορία των τελευταίων 300 ετών. Θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα του σύγχρονου κινηματογράφου και ένα από τα πιο κλασσικά παραδείγματα στην τεχνική του μονόπλανου (one-shot), καθώς ολόκληρη η ταινία είναι γυρισμένη σε μία αδιάκοπη λήψη 87 λεπτών. Ξεφεύγοντας από την πεπατημένη, ο Sokurov καταφέρνει με τις μεθόδους του να παρουσιάσει στους θεατές, σε πρώτο χρόνο, έναν ιστορικό και κινηματογραφικό “θησαυρό”.
Η ταινία έχει κερδίσει πλήθος βραβείων όπως το Visions Award στο 2002 Toronto International Film Festival, το Βραβείο για την Καλύτερη Ξένη Ταινία το 2004 στο Argentine Film Critics Association και μία Αναφορά Ξεχωριστής Ταινίας το 2003 στα San Francisco Film Critics Circle Awards, και είχε προταθεί για τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών το 2002, ενώ ο Sokurov είχε προταθεί για το Βραβείο Καλύτερου Σκηνοθέτη στα European Film Awards”.

ΡΩΣΙΚΗ ΚΙΒΩΤΟΣ - RUSSKIY KOVCHEG [2002]
Σκηνοθεσία: Aleksandr Sokurov
Παίζουν: Sergey Dreyden, Mariya Kuznetsova, Leonid Mozgovoy
Διάρκεια: 99 λεπτά
Χώρος προβολής: Αμφιθέατρο ΟΑΕΔ, Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας
Ώρα: 21:15
Είσοδος: 4 ευρώ
Είσοδος ελεύθερη για νέους κάτω των 18

Ακολουθεί βίντεο

Πολυμέσα