Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2016 22:19

Το παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος στον Πέτρο Θέμελη

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΓΙΑ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ 
«Το παράσημο αυτό – το ανώτερο που απονέμεται σε τέτοιες περιπτώσεις – σας απονέμεται για το σύνολο του ακαδημαϊκού σας έργου, ιδίως όμως για την ανασκαφική δραστηριότητά σας στην Αρχαία Μεσσήνη. Διότι η δική σας σκαπάνη, και των συνεργατών σας, έφερε και φέρνει στο φως έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Λεκάνης της Μεσογείου». Με αυτά τα λόγια απένειμε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, το μεσημέρι της Τετάρτης, στο Προεδρικό Μέγαρο, στον καθηγητή Πέτρο Θέμελη, το παράσημο του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απένειμε το ίδιο παράσημο και στον Νικόλαο Σταμπολίδη, ακαδημαϊκό και ανασκαφέα στην Ελεύθερνα Ρεθύμνης Κρήτης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έβαλε και πάλι το θέμα για την αναγκαιότητα δημιουργίας μουσείου στην Αρχαία Μεσσήνη, ανάλογου με τη σπουδαιότητα του αρχαιολογικού χώρου…

«Δίνοντάς σας το παράσημο θέλω να σας τονίσω και κάτι άλλο, το οποίο σας το είπα στην Αρχαία Μεσσήνη: Η Πολιτεία, και σ’ ανταμοιβή των εργασιών σας, οφείλει να διαμορφώσει εκεί και το ανάλογο μουσείο. Και εύχομαι αυτό να γίνει το συντομότερο δυνατό. Θέλω να γνωρίζετε ότι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν ώστε αυτό να καταστεί σύντομα πράξη. Συγχαρητήρια θερμά και καλή δύναμη για τη συνέχεια, γιατί είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσετε για πολλά χρόνια», είπε επίσης στον Πέτρο Θέμελη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ από την πλευρά του ο αρχαιολόγος σημείωσε: «Ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον και για το μουσείο και για την παρασημοφόρηση».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα δημιουργίας του κατάλληλου Μουσείου στην Αρχαία Μεσσήνη και κατά την απονομή του παράσημου στον Νικόλαο Σταμπολίδη, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Θα ήθελα να τονίσω ότι η συμβολή σας στην δημιουργία του εντυπωσιακού Μουσείου της Ελεύθερνας ήταν σημαντική, αφού λειτουργήσατε και σαν καταλύτης της ανέγερσης και έναρξης λειτουργίας του. Το Μουσείο της Ελεύθερνας έχει πολυάριθμους επισκέπτες μέσα σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα. Είναι αυτό που λείπει στην Αρχαία Μεσσήνη, όπως τόνισα προηγουμένως». Απαντώντας ο κ. Σταμπολίδης σημείωσε: «Πιστεύω ότι το μουσείο της Μεσσήνης θα γίνει σύντομα όπως το φαντάζεται εκείνος (σ.σ. Πέτρος Θέμελης)».