Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016 00:35

Στην Καλαματιανή καθηγήτρια Μαρία Γαζούλη το βραβείο αριστείας “Καραθεοδωρή”

Η Μαρία Γαζούλη ανάμεσα στους γονείς και τα αδέλφια της

Η Μαρία Γαζούλη ανάμεσα στους γονείς και τα αδέλφια της

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ 
Το βραβείο αριστείας «Καραθεοδωρή» (ο μεγάλος Έλληνας μαθηματικός Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή) απένειμε το Πανεπιστήμιο Αθηνών στην Καλαματιανή καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής Μαρία Γαζούλη. Η τελετή πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το απόγευμα στο κεντρικό κτήριο του ιδρύματος, στην οδό Πανεπιστημίου, ενώ στην ίδια εκδήλωση απονεμήθηκε και το βραβείο «Παπανικολάου» στον καθηγητή Φυσικής Παρασκευά Σφήκα.
«Είναι μεγάλη τιμή για εμένα να μου απονέμεται σήμερα το Βραβείο Καραθεοδωρή ένα βραβείο αριστείας για την εξαιρετική διάκριση στην έρευνα και τη διδασκαλία» σημείωσε μεταξύ άλλων η βραβευθείσα κατά την ομιλία της. «Αποτελεί μια μεγάλη αναγνώριση των προσπαθειών μου, και η αναγνώριση αυτή είναι ιδιαιτέρα ευπρόσδεκτη όταν κανείς εργάζεται στην Ελλάδα» πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας σημαντικό το γεγονός ότι τιμήθηκε από το Πανεπιστήμιο στο οποίο σπούδασε και υπηρετεί...

Χαιρετισμό στην τελετή απηύθυνε εκ μέρους του ΕΚΠΑ ο αναπληρωτής πρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου, καθηγητής Ναπολέων Μαραβέγιας, ενώ για το έργο της Μαρίας Γαζούλη μίλησε ο καθηγητής της Ιατρικής Γεώργιος Χρούσος (στη φωτο που ακολουθεί).

Η Μαρία Γαζούλη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Μοριακής Βιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, γεννήθηκε στην Αθήνα, μεγάλωσε και τελείωσε τις γυμνασιακές της σπουδές στην Καλαμάτα και εισήχθη στο Βιολογικό Τμήμα του ΕΚΠΑ. Πραγματοποίησε τη Διδακτορική της Διατριβή στο Ελληνικό Ινστιτούτο Pasteur και ανακηρύχθηκε Διδάκτορας από το Τμήμα Βιολογίας το 1998.
IMG_2143.JPGΕν συνεχεία πραγματοποίησε μεταδιδακτορική έρευνα στο Cell Biology and Pharmacology Department του Πανεπιστημίου Georgetown των ΗΠΑ. Η έρευνά της ήταν σχετική με τη μελέτη της δράσης των επαγωγέων των υπεροξεισωμάτων στη ρύθμιση παραγωγής στεροϊδών ορμονών και με τη μελέτη των μεταγραφικών παραγόντων που εμπλέκονται στη μεταγραφή του περιφερειακού-τύπου υποδοχέα των βενζοδιαζεπινών. Τα αποτελέσματα της μελέτης της έχουν δημοσιευτεί σε έγκριτα διεθνή περιοδικά όπως το Endocrinology, ενώ διαθέτει και πατέντα με το πανεπιστήμιο Georgetown σχετική με την ανάπτυξη ενός πεπτιδίου που δρα ως ανταγωνιστής του περιφερειακού-τύπου υποδοχέα των βενζοδιαζεπινών.
GAZOULHMARIA.jpgΤο 2003 επιστρέφοντας από την Αμερική ανακηρύχτηκε Διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης στο Εργαστήριο Ιστολογίας-Εμβρυολογίας υπό τη διεύθυνση του καθηγητή κ. Κίττα συμμετέχοντας σε ερευνητικές δραστηριότητες σε συνεργασία με τον καθηγητή κ. Γοργούλη. Στη συνέχεια το 2006 εκλέχθηκε Λέκτορας Βιολογίας στο Εργαστήριο Βιολογίας της Ιατρικής Σχολής υπό τη διεύθυνση του καθηγητή κ. Ανάγνου, όπου πλέον σήμερα υπηρετεί ως Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μοριακής Βιολογίας. Έχει επίσης εργαστεί και εκπαιδευτεί ως επισκέπτρια καθηγήτρια σε πανεπιστήμια του εξωτερικού όπως τα Northestearn University, Boston, USA, UNIVERSITÀ DEGLI STUDI DI SASSARI, Italy, και Institute of Pathology, Friedrich-Alexander University Erlangen-Nürnberg, Erlangen, Germany. Είναι ενεργό μέλος διεθνών εταιρειών όπως τoυ Εuropean Crohn & Colitis Organization, διεθνών ερευνητικών δικτύων, και συντακτικών επιτροπών περιοδικών.

Η Μαρία Γαζούλη έχει εστιάσει την έρευνά της στη μελέτη της Μοριακής Βάσης των Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νόσων του εντέρου και των καρκίνων του γαστρεντερικού συστήματος, όπου έχει συνεισφέρει σημαντικά στη διεθνή βιοϊατρική βιβλιογραφία. To 2008 συμμετείχε στην ερευνητική ομάδα όπου ανέδειξαν τα πρώτα γονίδια που σχετίζονται με την ελκώδη κολίτιδα και τα αποτελέσματα των μελετών της έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά με υψηλή απήχηση όπως Gastroenterology, Gut, Nature Genetics, International Journal of Cancer, Oncotargets κ.λπ. Συμμετέχει και είναι επιστημονική υπεύθυνη σε αρκετά Εθνικά και Διεθνή Ερευνητικά προγράμματα, όπως και αξιολογήτρια ελληνικών και διεθνών ερευνητικών προγραμμάτων και πανεπιστημίων. Σήμερα έχει 200 περίπου διεθνείς δημοσιεύσεις, κεφάλαια σε βιβλία, 6 πατέντες  και τυγχάνει αναγνώρισης από τη διεθνή κοινότητα με 4.060 ετεροαναφορές σύμφωνα με το Scopus.
Έχει λάβει πολυάριθμα βραβεία όπως το 2006, Βραβείο για το άρτιο επιστημονικό έργο από την UNESCO – L’ OREAL υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας «Για τις γυναίκες στην Επιστήμη, Διάκριση στο Φωτείνειο Διαγωνισμό με Απόφαση συγκλήτου ΕΚΠΑ κ.λπ. και υποτροφίες όπως από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) για μεταδιδακτορική έρευνα στην Ελλάδα και από το Ίδρυμα Fulbright για έρευνα και εκπαίδευση στη Νανοϊατρική στο University of Maryland, NanoCenter, USA.
Σημαντικό επίσης είναι και το διδακτικό της έργο. Συμμετέχει ενεργά στην εκπαίδευση τόσο των προπτυχιακών φοιτητών της Ιατρικής Σχολής, όσο και σε μεταπτυχιακά προγράμματα. Έχει δώσει διαλέξεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Επιβλέπει και καθοδηγεί τόσο μεταπτυχιακούς σε επίπεδο Master όσο και διδακτορικούς φοιτητές και μεταδιδάκτορες. Επίσης είναι συντονίστρια τριών προγραμμάτων εκπαίδευσης εξ’ αποστάσεως του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.