Τετάρτη, 07 Μαρτίου 2018 19:24

Οι δύο κυρίες του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Τζίνα Πετροπούλου και Κλεώνη Φλέσσα Τζίνα Πετροπούλου και Κλεώνη Φλέσσα

ΤΖΙΝΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ - ΚΛΕΩΝΗ ΦΛΕΣΣΑ
Καλαματιανές σκηνοθέτιδες, με μεγάλη εμπειρία και γνώση στον κινηματογράφο τεκμηρίωσης, η Τζίνα Πετροπούλου και η Κλεώνη Φλέσσα είναι οι «ψυχές» του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου…

Χάρη σε αυτές τις δύο κυρίες, τους συνεργάτες τους, την ομάδα εθελοντών και τους φορείς που τους στηρίζουν, παρακολουθούμε κάθε χειμώνα υπέροχα ντοκιμαντέρ από σημαντικούς δημιουργούς και άλλες παράλληλες εκδηλώσεις. Φέτος ήταν η τέταρτη χρονιά. Το Φεστιβάλ διοργανώθηκε και πάλι σε διάφορες πόλεις της Περιφέρειας με επίκεντρο την Καλαμάτα, είχε μεγαλύτερη διάρκεια από τα προηγούμενα χρόνια (24 Ιανουαρίου - 7 Φεβρουαρίου) και ελεύθερη είσοδο όπως πάντα. Από το πρόγραμμα ξεχωρίσαμε το άκρως ενδιαφέρον αφιέρωμα στην Υγεία, ενώ ξαφνιαστήκαμε ευχάριστα από τους θεατές που μετά τις προβολές, ιδίως αργά το βράδυ, έκαναν ουρές για να ψηφίσουν την ταινία που τους άρεσε!

«Ακούσαμε πολύ καλές κριτικές για το διήμερο αφιέρωμα στην Υγεία, περιλάμβανε πολύ ενδιαφέρουσες ταινίες, ενώ ενδιαφέρον είχαν και οι εισηγήσεις των καλεσμένων» παρατηρεί στην Kalamata Journal η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Τζίνα Πετροπούλου.

«Το Φεστιβάλ είναι θεσμός πλέον» συμπληρώνει η συνεργάτιδά της, Κλεώνη Φλέσσα. «Η πόλη το έχει αποδεχτεί. Δεν έχει βέβαια ακόμη τους χιλιάδες θεατές που θα θέλαμε, αλλά βλέπουμε ότι κάθε χρόνο αυξάνονται και πιστεύουμε ότι και ο Δήμος και η Περιφερειακή Ενότητα θα συνεχίσουν να είναι κοντά μας, αρωγοί σε αυτή την υπέροχη ιδέα. Θεωρούμε ότι όλη αυτή η κινητοποίηση που κάνουμε, με τη συμμετοχή του κόσμου που μας αγκαλιάζει και μας υποστηρίζει, θα φέρει ακόμη πιο ωραία αποτελέσματα. Και το ότι το Φεστιβάλ γίνεται Γενάρη, μέσα σε μια χειμωνιάτικη περίοδο που η Καλαμάτα δεν είναι η πόλη του τουρισμού, πιστεύω ότι βοηθάει την περιοχή, τα μαγαζιά, την κίνηση, τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη τον πολιτισμό».

Μεγάλη σημασία έχει δοθεί και στην εκπαιδευτική ζώνη του Φεστιβάλ, οι προβολές είναι πάντα γεμάτες, ενώ φέτος παρακολουθήσαν ταινίες και οι μαθητές του Ειδικού Σχολείου. Οι δύο υπεύθυνες της διοργάνωσης επισημαίνουν την άψογη συνεργασία που υπάρχει σε αυτό τον τομέα με τους διευθυντές Πολιτιστικών Θεμάτων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας Δημήτρη Σαρρή και Γιούλα Παπαδοπούλου αντίστοιχα. Μάλιστα, στόχος είναι οι εκδηλώσεις γύρω από το ντοκιμαντέρ για σχολεία να συνεχιστούν στη διάρκεια του χρόνου.


Θεατές μετά την προβολή, περιμένουν να ψηφίσουν για τα βραβεία κοινού

Περισσότεροι ήταν φέτος και οι νέοι θεατές. «Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε την απήχηση που θα θέλαμε σε φοιτητές, τυχαίνει βέβαια να βρισκόμαστε και σε εξεταστική περίοδο, οπότε ίσως αυτό να είναι μια δικαιολογία» παρατηρεί η Τζίνα Πετροπούλου, ενώ η Κλεώνη Φλέσσα προσθέτει ότι φέτος η προσέλευση νέων στις προβολές ήταν πολύ καλύτερη.

Ιδιαίτερη είναι η αναφορά τους στους εθελοντές της διοργάνωσης, ανάμεσά τους οι σκηνοθέτες Τόμας Κούνστλερ από την Ιταλία και Βίνσεντ Φόστερ από τη Γερμανία, οι οποίοι πέρυσι είχαν συμμετάσχει ως διαγωνιζόμενοι με ταινίες τους στο Φεστιβάλ και φέτος ήρθαν εθελοντικά να βοηθήσουν με δικά τους έξοδα. «Αυτό είναι πάρα πολύ ωραίο, γιατί δείχνει πόσο καλά πέρασαν πέρυσι» μας λέει η Τζίνα Πετροπούλου. Και η Κλεώνη Φλέσσα συμφωνεί: «Το να δέχονται να είναι εθελοντές και με δικά τους έξοδα είναι κάτι υπέροχο».

Από το αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου, όπου πραγματοποιούνται οι προβολές, οι ημερίδες και οι συναυλίες, πέρασαν και φέτος πολλοί δημιουργοί, οι οποίοι μίλησαν στο κοινό για τις ταινίες τους.

«Είναι πολύ καλό το ότι έρχονται πολλοί σκηνοθέτες, Έλληνες και ξένοι, στηρίζουν το Φεστιβάλ, το αγαπάνε και έχουμε μια πολύ ωραία συνεργασία με όλους καταλήγει η Κλεώνη Φλέσσα.

Σημειώνεται ότι το Φεστιβάλ διοργανώνεται από το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας με την υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων, της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας και του Δήμου Καλαμάτας.

Το αφιέρωμα στην Υγεία πραγματοποιήθηκε με τη συμβολή του Ιατρικού καθώς και του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, ενώ σε αυτό το πλαίσιο παρουσιάστηκε και εικαστική έκθεση με έργα δημιουργών από το Καλλιτεχνικό Στέκι Καλαμάτας.

Μαρία Νίκα