Τετάρτη, 28 Αυγούστου 2019 09:48

Ανοίγει στέκι για τους φίλους του ντοκιμαντέρ στο ιστορικό κέντρο

Κάτι καινούριο ετοιμάζεται στο ιστορικό κέντρο της Καλαμάτας, κάτι που αφορά όλους τους φίλους του Πολιτισμού, και ιδίως τους λάτρεις των ντοκιμαντέρ. Το γνωστό μας για τα φεστιβάλ που διοργανώνει κάθε Ιανουάριο, Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, εδώ και λίγο καιρό στεγάζει τα γραφεία του, επί της οδού Μπενάκη 11, σε ένα μικρό μεν χώρο από άποψη χωρητικότητας, σημαντικό όμως σε ό,τι αφορά την προσφορά του στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης...

Κι αυτό, γιατί, πολύ σύντομα πρόκειται να ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό, καθιερώνοντας αφ’ενός  δωρεάν προβολές ντοκιμαντέρ κάθε Δευτέρα, αφ’ετέρου, κάτι τελείως πρωτότυπο, τη δυνατότητα ιδιωτικής προβολής ντοκιμαντέρ, για όποιον επιθυμεί, δανείζοντας ταινίες από το πλούσιο αρχείο του.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Με αφορμή την καθιέρωση του… ‘ντοκιμαντέρ της Δευτέρας’, επισκεφθήκαμε τα γραφεία του Κέντρου, όπου μας υποδέχτηκε η Τζίνα Πετροπούλου, διαχειρίστρια του Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ και καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, κάνοντας μαζί της μία κουβέντα εφ’όλης της ύλης.

Συνέντευξη στη Βένια Παπαδοπούλου

-Βρισκόμαστε στη Μπενάκη 11, στον δικό σας πλέον χώρο, (σ.σ.μέχρι πρό τινος έκαναν χρήση της ‘Μπουκαδούρας’), τα επίσημα εγκαίνια του οποίου θα γίνουν στις 14 Σεπτεμβρίου. Πείτε μας, ποιές θα είναι οι χρήσεις του χώρου αυτού για το κοινό;

Τζ.Π: «Ο χώρος κατ’αρχήν λειτουργεί ως γραφείο για το στήσιμο του Φεστιβάλ, αλλά και όλων των δράσεων του Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ κατά την διάρκεια του χρόνου».
Να σημειωθεί, για όσους δεν το γνωρίζουν, ότι το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ είναι ο φορέας διοργάνωσης του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, που διεξάγεται τα τελευταία 5 χρόνια, στα μέσα Ιανουαρίου, με έδρα την Καλαμάτα.

«Δεύτερον, θα φιλοξενεί, κάθε Δευτέρα βράδυ στις 20:00, αρχής γενομένης από τις 9 Σεπτεμβρίου, την παρουσίαση μίας ταινίας ντοκιμαντέρ, που έχει ήδη προβληθεί στα προηγούμενα Φεστιβάλ, κυρίως ταινίες, που τις είχαμε βάλει σε ώρα που δεν είχαν μεγάλη απήχηση στον κόσμο. Στο πλαίσιο αυτό, θα δείξουμε και κάποια ντοκιμαντέρ που έχουν παίξει στους κινηματογράφους της Αθήνας, αλλά δεν έχουν έρθει ποτέ στην Καλαμάτα, και γι’αυτό θα έρθουμε σε επαφή με τους διανομείς των ταινιών. Οι φίλοι που θα προσέρχονται, θα έχουν τη δυνατότητα να πιούν έναν καφέ, ένα αναψυκτικό ή ένα ποτό, ενισχύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο το Κέντρο.

Έχει, επίσης, ήδη δρομολογηθεί και θα ξεκινήσει από τέλος Σεπτέμβρη, εβδομαδιαίο σεμινάριο τεχνικής animation, διάρκειας 3 μηνών, το οποίο θα αναλάβει ο γραφίστας, με ειδίκευση στα graphic animation, Δάμων Βλάχος.

Είμαστε, επίσης, σε συζητήσεις για να κάνουμε άλλο ένα εβδομαδιαίο σεμινάριο κινηματογραφικής παραγωγής με τον σκηνοθέτη, Δημήτρη Μπαβέλα, διάρκειας 6 μηνών, με προοπτική την παραγωγή μιας ταινίας ή μικρού μήκους ή ντοκιμαντέρ.  

Παράλληλα, ο χώρος του Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ θα διατίθεται, κατόπιν ραντεβού, δωρεάν, σε σχολεία για προβολές εκπαιδευτικών ταινιών. Βέβαια, είναι μικρός ο χώρος, 30 άτομα χωράει, αλλά η κάθε προβολή θα είναι για ένα τμήμα».

“Θέλουμε να γίνει στέκι για τους φίλους του ντοκιμαντέρ”

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε τις δανειστικές βιβλιοθήκες και τα καφε-αναγνωστήρια, που λειτουργούν μέσα σε βιβλιοπωλεία. Πώς θα ήταν, όμως, αν κάτι αντίστοιχο συνέβαινε και με την παρακολούθηση ενός ντοκιμαντέρ;

Τζ.Π:«Θα καθιερώσουμε δύο ημέρες την εβδομάδα, να μπορεί κάποιος να έρχεται με το laptop του και τα ακουστικά του, και να διαλέγει από τη λίστα που έχουμε, με 180 και πλέον ταινίες ντοκιμαντέρ, να δανείζεται μία, εδώ επί τόπου, και πίνοντας τον καφέ του, να βλέπει και την ταινία του, σε ένα USB/dvd.  Σε περίπτωση που δεν έχει laptop, θα του δανείζουμε εμείς».

-Κάτι αντίστοιχο με μια δανειστική βιβλιοθήκη, δηλαδή…Πολύ ωραία ιδέα!

Τζ. Π: «Ναι, νομίζω είναι κάτι πρωτότυπο και ωραίο». 

Ημερίδα για τη Γενοκοτονία των Αρμενίων
Άξιον αναφοράς είναι, επίσης,  ότι το δραστήριο-καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου- Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ, σε συνεργασία με την Αρμένικη Εθνική Επιτροπή, πρόκειται να διοργανώσει Ημερίδα, στις 19 Οκτωβρίου 2019, για την Γενοκτονία των Αρμενίων, σε χώρο που θα ανακοινωθεί προσεχώς. Κατά την διάρκεια της ημερίδας θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Αμερικανοαρμένη σκηνοθέτη, Bard Maronian, «Γυναίκες του 1915» (Women of 1915), παρουσία του ιδίου.
Στα σχέδια επίσης του Κέντρου είναι η διοργάνωση διήμερων workshops σεναρίου και παραγωγής ντοκιμαντέρ.


Η αφίσα βασίζεται σε φωτογραφία της Σταυρούλας Πουλημενέα από τη Φωτογραφική Ομάδα Καλαμάτας

Τί ετοιμάζεται για το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ
Σε ό,τι αφορά την 6η διοργάνωση του Φεστιβάλ, το οποίο θα διεξαχθεί στο διάστημα  17-26 Ιανουαρίου 2020, όπως μας αποκάλυψε η καλλιτεχνική διευθύντριά του, θα έχει αφιέρωμα στο Περιβάλλον, ενώ επίσημη προσκεκλημένη σκηνοθέτις θα είναι μία πολυβραβευμένη Βραζιλιανοκορεάτισα, η Iara Lee, ακτιβίστρια για τα ανθρωπινά δικαιώματα και το Περιβάλλον.

Κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ, θα προβληθούν πέντε δικά της ντοκιμαντέρ, ενώ, όπως μας υπενθύμισε η Τζίνα Πετροπούλου, «έχουμε ήδη δείξει 3 ντοκιμαντέρ δικά της στο Φεστιβάλ, πριν από 2 χρόνια (‘Cultures of Resistance’, ‘Suffering Graces’ και ‘K2’). H Iara Lee έχει κάνει πάρα πολλά ντοκιμαντέρ, κυρίως Ασία, Αφρική και Λατινική Αμερική. Οι ταινίες της έχουν να κάνουν με κινήσεις ανά τον κόσμο για την διεκδίκηση των ελευθεριών του Ανθρώπου μέσα από την Τέχνη».
Η σκηνοθέτις  θα βρίσκεται στην Καλαμάτα καθ’ όλη την διάρκεια του 6ου Φεστιβάλ και μάλιστα θα κάνει κι ένα σεμινάριο με τους φοιτητές από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.

Για φέτος, επίσης, το Φεστιβάλ έχει ετοιμάσει σεμινάριο για τους σπουδαστές της Σχολής Κινηματογράφου Σταυράκου και για το κοινό της Καλαμάτας, με τίτλο «Κινηματογραφώντας την Ποίηση», το οποίο θα κάνει ο Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης, παραγωγός και σκηνοθέτης κυρίως ταινιών μικρού μήκους.

«Φέτος θα εγκαινιάσουμε και τη συνεργασία μας με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ενώ θα δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στις παράλληλες εκδηλώσεις, σε χώρους εκτός του Εργατικού Κέντρου», σημείωσε η κα Πετροπούλου.
Υπογράμμισε, τέλος, ότι για δεύτερη φορά, το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου έχει εξασφαλίσει τη συνεργασία του με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, «όπου οι φοιτητές, πέρυσι, έκαναν μια εξαιρετική δουλειά, αξιολογώντας τις ταινίες που τους είχαμε δώσει για να αποδώσουν εύφημον μνεία. Το ίδιο θα επαναλάβουμε και φέτος».

Γίνε εθελοντής στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ
Η οργανωτική επιτροπή του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου αναζητεί εθελοντές. Για όποιον ενδιαφέρεται να ζήσει αυτήν  την εμπειρία, μπορεί να μπει στην παρακάτω πλατφόρμα και να συμπληρώσει ηλεκτρονικά την αίτηση: https://www.peloponnisosdocfestival.com/volunteers/

Info:
Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ
Μπενάκη 11, ιστορικό κέντρο Καλαμάτας
Επίσημα εγκαίνια: Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019
Από 9 Σεπτεμβρίου 2019: δωρεάν προβολή ντοκιμαντέρ κάθε Δευτέρα, στις 20:00
 

ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
***Δευτέρα 09/09***
The Machine Which Makes Everything Disappear της Tinatin Gurchiani (97’ | 2012, Georgia/Germany)
H σκηνοθέτις επιστρέφει στην πατρίδα της, τη Γεωργία, για να κάνει ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή των νέων. Μερικοί θέλουν να γίνουν διάσημοι αστέρες κινηματογράφου, ενώ άλλοι απλά θέλουν να πουν την ιστορία τους. Μια καλειδοσκοπική εικόνα μιας σύγχρονης κοινωνίας που εξακολουθεί να αντηχεί μέσα από το σοβιετικό παρελθόν της…

***Δευτέρα 16/09***
Touch of an Angel του Marek Tomasz Pawlowski  (60’, Germany | Poland 2015)
‘Το Άγγιγμα ενός Αγγέλου’, του οποίου η παραγωγή πήρε πέντε χρόνια, είναι μια πολύ προσωπική, ποιητική ιστορία ενός κωφού άντρα που επιστρέφει στα μέρη όπου βρήκε καταφύγιο ως παιδί. Η ταινία παρουσιάζει παντελώς άγνωστα γεγονότα για την ύπαρξη ενός αποτυχημένου Γραφείου Μετανάστευσης Εβραίων στην Παλαιστίνη, στην πόλη του Άουσβιτς, το οποίο διαχειριζόταν ο πατέρας του ήρωα. Τί πήγε τόσο απαίσια στραβά σε ένα μέρος το οποίο αργότερα έγινε διάσημο για τους θαλάμους αερίων του; Ο ήρωας της ταινίας, Henryk Schoenker, μιλάει γι’ αυτό τολμηρά, κοιτώντας τον θεατή στα μάτια.

***Δευτέρα 23/09***
Ghost hunting του Raed Andoni (90’, France, Palestine 2017)
Ο σκηνοθέτης Raed Andoni έβαλε μια αγγελία σε εφημερίδα της Ραμάλα, ψάχνοντας για πρώην κρατούμενους του ανακριτικού κέντρου Mοskobiya της Ιερουσαλήμ, ζητώντας, οι άνδρες που θα πάνε να έχουν εμπειρία ως τεχνίτες, αρχιτέκτονες ή ηθοποιοί. Έπειτα από μια ακρόαση που έμοιαζε σχεδόν με παιχνίδι ρόλων, έστησε ένα αντίγραφο των δωματίων ανακρίσεων και κελιών του κέντρου σε κανονικό μέγεθος μέσα σ’ έναν διάδρομο, κάτω από την εποπτεία των πρώην κρατουμένων με βάση τη μνήμη τους.

***Δευτέρα 30/09***
Cause of Death Unknown της Anniken Hoel (90', Νορβηγία 2017)
Μια προσωπική έρευνα που εκθέτει τα θανάσιμα μυστικά των Μεγάλων Φαρμακοβιομηχανιών και την δισεκατομμυρίων δολαρίων βιομηχανία της ψυχιατρικής διάγνωσης και της εμπορίας των φαρμάκων.