Τρίτη, 14 Απριλίου 2020 16:49

Ο Σωτήρης Ρέββας φτιάχνει ασπίδες προσώπου για τους γιατρούς με τρισδιάστατο εκτυπωτή

Ο Σωτήρης Ρέββας φτιάχνει ασπίδες προσώπου για τους γιατρούς με τρισδιάστατο εκτυπωτή

ΜΕΓΑΛΗ Η ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ 3D ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ 
Μια από τις σοβαρές ελλείψεις που αντιμετωπίζουν οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό, στην προσπάθειά τους να σώσουν νοσηλευόμενους με κορονοϊό, είναι οι προσωπίδες ή ασπίδες προσώπου. Χωρίς αυτές κινδυνεύουν να κολλήσουν και οι ίδιοι το νέο ιό. Υπάρχουν όμως οι εθελοντές που βοηθούν. Είναι η κοινότητα των εθελοντών που εκτυπώνει προσωπίδες σε τρισδιάστατους εκτυπωτές. Μεταξύ αυτών των εθελοντών ο Σωτήρης Ρέββας από την Καλαμάτα. Φτιάχνει κάθε μέρα προσωπίδες, χωρίς κανένα κέρδος,  σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχει καθορίσει το υπουργείο Υγείας και βοηθάει μαζί με άλλους 300 ερασιτέχνες εθελοντές σε όλη τη χώρα ώστε να είναι προστατευμένοι οι γιατροί και οι νοσηλευτές για να γιατρεύουν τον κόσμο…

Συνέντευξη στον Σταύρο Μαρτίνο

Όπως μας λέει ο Σωτήρης Ρέββας, οι εθελοντές που φτιάχνουν τις προσωπίδες και τις παραδίδουν στο υπουργείο Υγείας είναι μέλη του γκρουπ “Hellas COVID19 3D Printing Supplies”, το οποίο δημιούργησαν ο Σίμος Κόκκινος και ο Κώστας Κουτρέτσος, από το 3DHub.gr.

Συνολικά στο γκρουπ συμμετέχουν, μαζί με τους 300 ερασιτέχνες, και 81 επαγγελματίες, με συνολικά 520 τρισδιάστατους εκτυπωτές και 11 laser cutters. Μέχρι τώρα το γκρουπ στο οποίο συμμετέχει ο Σωτήρης Ρέββας έχει προσφέρει στο υπουργείο Υγείας 5.000 προσωπίδες. Η ημερήσια παραγωγή ανέρχεται σε 600 με 700 ασπίδες προσώπου, ενώ ο στόχος αρχικά ήταν η παραγωγή τουλάχιστον 7.500 ασπίδων. Ο στόχος αυτός θα έχει επιτευχθεί τις αμέσως επόμενες μέρες και με νέα συνεννόηση που έγινε με το υπουργείο Υγείας δόθηκε έγκριση ο αριθμός των ασπίδων να αυξηθεί στις 10.000!  

-Πως ενεργοποιηθήκατε τόσοι εθελοντές και ξεκινήσατε να φτιάχνετε προσωπίδες για το προσωπικό στα νοσοκομεία;

Όταν ο νέος ιός έφτασε στην Ευρώπη και διαπιστώθηκε ότι τα νοσοκομεία δεν ήταν έτοιμα να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, ευαισθητοποιήθηκε η διεθνής 3D printing κοινότητα. Πήρε τότε μεγάλη δημοσιότητα και η εκτύπωση βαλβίδων αναπνευστήρων στην Ιταλία, η οποία είχε ξεμείνει από αυτά τα εξαρτήματα και κινδύνευαν οι ασθενείς. 

Στην Ελλάδα είδα ότι διάφοροι προσπαθούσαν, πιο πολύ για διαφημιστικούς λόγους και για να δημιουργήσουν ένα πελατολόγιο, να κοινοποιούν στο διαδίκτυο ότι έχουν σκοπό να ξεκινήσουν κάτι σχετικά. Εγώ απευθύνθηκα στο 3DHub.gr όπου μου είπαν ότι ήδη έχουν κάνει επικοινωνία με το υπουργείο Υγείας και ετοιμάζουν κάτι πιο συντονισμένο, πιο οργανωμένο, βάση της νόμιμης οδού. 

Μετά από λίγες ημέρες ο Σίμος Κόκκινος και ο Κώστας Κουτρέτσος από το 3DHub.gr έφτιαξαν μια ομάδα και άρχισαν να καλούν κόσμο από τη 3D κοινότητα για να φτιάξουμε προσωπίδες με συγκεκριμένο σχέδιο και προδιαγραφές.

-Τι σχέδιο δηλαδή; 

Μεταξύ εκείνων που ευαισθητοποιήθηκαν διεθνώς ήταν ο Prusa με την εταιρία του, που κατασκευάζει τρισδιάστατους εκτυπωτές στην Τσεχία. Ο Prusa σχεδίασε προσωπίδες και τώρα έχουμε την 3η έκδοση, η οποία έχουμε καταλήξει ότι είναι η πιο εύκολη και για την εκτύπωση και για τη χρήση, ενώ οι προδιαγραφές έχουν εγκριθεί από το υπουργείο Υγείας της Ελλάδας. 

-Ξεκινήσατε λοιπόν να εκτυπώνετε προσωπίδες. Πως ακριβώς το κάνετε;

Ναι ξεκινήσαμε, εγώ στην αρχή εκτύπωνα 20 μάσκες και τις έστελνα με courier στην Αθήνα, στο 3DHub.gr. Τα έξοδα μεταφοράς τα πλήρωναν εκείνοι. Μετά από λίγο άρχισαν να προσφέρονται χορηγίες και για κάθε 20 μάσκες μας έδιναν ένα κιλό νήμα, το οποίο βγάζει 20 με 22 προσωπίδες. Η εκτύπωση κοστίζει σε χρόνο και σε φθορά των μηχανημάτων αλλά με τις χορηγίες αυτές δεν επιβαρυνόμαστε τουλάχιστον το υλικό. 

Στην Αθήνα γίνεται η τελική αξιολόγηση των προσωπίδων που στέλνουμε, ο καθαρισμός, η αποστείρωση και στο τέλος η αποστολή στο υπουργείο Υγείας. 

Υπάρχουν και φορείς που μας βοηθούν, όπως ο Δήμος Βύρωνα, η Ομάδα Δασοπροστασίας Ηλιούπολης.

Επίσης να πω ότι προσωπίδες εκτυπώνει και το 2ο Σχολείο του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας του Καταστήματος Κράτησης στην Κέρκυρα. Είμαι σε συνεχή επικοινωνία με το Κατάστημα, προσφέρθηκα να βοηθήσω, έχω φτιάξει και ένα μικρό οδηγό με αναλυτικές οδηγίες και εκείνοι με έχουν “χρίσει” τεχνικό σύμβουλο, ας το πούμε έτσι. 

-Για να εκτυπωθεί μια προσωπίδα πόσος χρόνος χρειάζεται;

Στο δικό μου μηχάνημα χρειάζονται 3 με 3.5 ώρες. Άλλα μηχανήματα πιο ακριβά και πιο γρήγορα μπορούν να εκτυπώσουν σε 1,5 με 2 ώρες όμως ο μέσος χρήστης θέλει 3,5 με 5 ώρες για κάθε προσωπίδα. 

Ο καθένας μόνος του μπορεί να μην έχει μεγάλη παράγωγη, όλοι μαζί όμως τυπώνουμε πάνω από 600 προσωπίδες την ημέρα. 

-Πόσο κόστιζαν αυτές οι προσωπίδες στο εμπόριο;

Πριν την πανδημία κόστιζαν 6-7 ευρώ ίσως και 10 σε κάποιες περιπτώσεις. Δυστυχώς όμως επειδή τώρα υπάρχει ζήτηση και όπου υπάρχει ζήτηση υπάρχει και εμπόριο, κάποιοι πουλάνε και 20 ευρώ. 

Υπάρχουν κάποιοι που είναι μέλη της κοινότητας, επιχειρήσεις, οι οποίες θέλουν απλά να προωθήσουν τη δουλειά τους και κάνουν μια δωρεά 40-50 προσωπίδες και παράλληλα πουλούν σε τιμές από 10 μέχρι 20 ευρώ. 

-Εδώ στην περιοχή μας χρειάζονται προσωπίδες; Θα προσφέρετε;

Υπάρχει ανάγκη και στο Νοσοκομείο και στο Κέντρο Υγείας Καλαμάτας όμως λειτουργούμε συντονισμένα και οργανωμένα, στέλνουμε στο υπουργείο Υγείας και εκείνο κατανέμει. Έχω μιλήσει και με τον διοικητή του Νοσοκομείου και με το Κέντρο Υγείας αλλά δεν ξέρω πότε θα στείλει το υπουργείο.

-Τι σου αφήνει αυτή η εμπειρία;

Φαίνεται ότι σε αυτή την κοινότητα είμαστε πολύ γρήγοροι στις αντιδράσεις μας. Ξεκινήσαμε πολύ γρήγορα και είχαμε παραγωγή αμέσως, παρότι έγιναν κάπως ξαφνικά όλα. 

Σε ό,τι αφορά τον εθελοντισμό, ο κόσμος πάντα ευαισθητοποιείται, πόσο μάλλον τώρα που υπάρχει ανάγκη για τους γιατρούς προκειμένου να σώσουν τους ανθρώπους μας ή ακόμη και εμάς τους ίδιους. 

-Υπάρχει και άλλο μέλος του γκρουπ από την Καλαμάτα;

Δεν ξερω άλλους που να έχουν εκτυπωτή στην Καλαμάτα. Κάποια στιγμή μίλησα με μια κοπέλα που επικοινώνησε μαζί μου και μου είπε να κάναμε μαζί τις αποστολές. Δεν έχουμε επικοινωνήσει ξανά αλλά έχει πρόθεση να βοηθήσει.

Γενικά είμαστε ανοιχτοί και για άλλα μέλη και για άλλο κόσμο που μπορεί να βοηθήσει. 

-Συγχαρητήρια!

Τα συγχαρητήρια ανήκουν σε όλους. Τα μέλη είναι πάρα πολλά. Και αξίζουν και σε αυτούς που δεν έχουν εκτυπωτές, σε αυτούς που κάνουν δωρεές, σε αυτούς που βοηθούν με άλλους τρόπους, όπως η ομάδα του Δήμου Βύρωνα, η ομάδα από την Ηλιούπολη, από το Κατάστημα Κράτησης της Κέρκυρας. 

Όπως λέει και το γκρουπ μας, λειτουργούμε σαν μια καλοκουρδισμένη μηχανή με απίστευτο πάθος για προσφορά. Τίποτα όμως δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς την ουσιαστική υποστήριξη των χορηγών μας. Η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί και θέλουμε τη στήριξη για να πιάσουμε τον επόμενο στόχο των 15000 ασπίδων που θα δοθούν στο Υπουργείο Υγείας για να προστατεύσουν το υγειονομικό προσωπικό της χώρας.

 

Ο Σωτήρης Ρέββας ξεκίνησε να ασχολείται με την τρισδιάστατη εκτύπωση πριν από τέσσερα χρόνια περίπου “από ενδιαφέρον και χόμπι πιο πολύ”. Φτιάχνει με τον εκτυπωτή του “από απλά πραγματάκια, παιχνίδια, διακοσμητικά, φωτιστικά μέχρι αξεσουάρ για κάτι που έχει χαλάσει και δεν υπάρχει, όπως έναν αντάπτορα, ένα γρανάζι, οτιδήποτε. 

Όπως σημειώνει, μπορεί να ακούγεται εύκολη σαν διαδικασία όμως “δεν είναι και τόσο. Δεν είναι σαν τους inject εκτυπωτές, όπου βρίσκεις το κείμενο πατάς print και τελείωσες. Πρέπει να έχεις το σχέδιο ή να το σχεδιάσεις, να στείλεις το αρχείο να κάνεις τις ρυθμίσεις όπως το ύψος, τις ταχύτητες, τις θερμοκρασίες, το υλικό αν θα είναι κούφιο, συμπαγές, σκληρό ή μαλακό. Θέλει συνδυασμό γνώσεων όμως όποιος θέλει και ασχοληθεί θα μπορέσει να το κάνει”. 

Ο Σωτήρης Ρέββας είναι διαχειριστής του γκρουπ 3D Printing Greece Official Support Group, το οποίο ασχολείται με τη 3D εκτύπωση. Συνεχίζει να ασχολείται από χόμπι και ερασιτεχνικά, όμως θέλει να δραστηριοποιηθεί και επαγγελματικά, δυστυχώς όμως, όπως σημειώνει, “δεν είναι καιροί, οικονομικά, για τέτοια ανοίγματα”

Η σελίδα του Σωτήρη Ρέββα στο facebook είναι Ninja 3D Hub και στο Instagram: https://www.instagram.com/ninja3dhub/ 

 

Όσοι έχουν τη διάθεση και τη δυνατότητα να υποστηρίξουν αυτή την προσπάθεια μπορούν να προμηθευτούν υλικό (πρώτη ύλη) που θα δοθεί για εκτύπωση στους εθελοντές στον παρακάτω σύνδεσμο (η παραγγελία θα σταλεί απευθείας στους εθελοντές) https://www.3dhub.gr/shop/consumables/covid19-1kg-pla/