Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2015 18:53

Χρήστος Δημόπουλος: "Τα παιδιά αντιλαμβάνονται πολλά περισσότερα απ’ όσα νομίζουμε"

Της Μαρίας Νίκα 
Πλημμύρισε παιδιά την Παρασκευή το βράδυ η αίθουσα του «Βιβλιόπολις» για τον Χρήστο Δημόπουλο, συγγραφέα και αγαπημένο παρουσιαστή της πιο αξιόλογης παιδικής εκπομπής στην ελληνική τηλεόραση, του «Ουράνιου Τόξου». Προσκεκλημένος του καλαματιανού βιβλιοπωλείου της Δήμητρας Δημοπούλου, παρουσίασε το βιβλίο του «Ο δράκος Ναπολέων» και συζήτησε με τα παιδιά για τον σχολικό εκφοβισμό, θέμα της ιστορίας του. Η Kalamata Journal ήταν εκεί και στο τέλος μίλησε μαζί του…

-Έχετε πολλούς φίλους. Ο κόσμος δε χώρεσε στην αίθουσα, υπήρχαν όρθιοι ακόμη κι έξω από το βιβλιοπωλείο, στο πεζοδρόμιο… 
Ξέρετε είναι η δύναμη της τηλεόρασης. Όποιος εμφανίζεται στην τηλεόραση είναι πιο αναγνωρίσιμος. Όχι ότι είμαι πιο σπουδαίος από άλλους, απλώς μαζεύω περισσότερο κόσμο στις εκδηλώσεις.

-Η εκπομπή σας ήταν παιδική αλλά αγαπήθηκε και από μεγάλους…
Είναι έτσι όπως το λέτε και το βιώνω τώρα ακόμη περισσότερο, αφού έχει σταματήσει η εκπομπή εδώ και δύο χρόνια. Οι άνθρωποι που με σταματούν στο δρόμο είναι περισσότερο μεγάλοι πια παρά μικροί. Αλλά είναι λογικό, γιατί μια εκπομπή η οποία παιζόταν επί 15 χρόνια στην τηλεόραση χωρίς διακοπή…

-Κόπηκε με το κλείσιμο της ΕΡΤ;
Κόπηκε με το κλείσιμο της ΕΡΤ, δηλαδή λίγο πριν, γιατί εγώ είχα μια σύμβαση που είχε λήξει από τον Φλεβάρη του ΄13, δεν ανανεώθηκε ποτέ και τώρα βέβαια επαναπροσλήφθηκαν στην ΕΡΤ μόνο όσοι ήταν μόνιμοι υπάλληλοι. Εγώ είχα παραιτηθεί από την ΕΡΤ από το ΄90 και ήμουν συνεργάτης. Οπότε τώρα περιμένω.

-Σας λείπει το «Ουράνιο Τόξο»;
Μου λείπει πάρα πολύ γιατί για μένα ήταν τρόπος ζωής. Έπαιρνα φοβερή ενέργεια από τα παιδιά και αυτό μου έχει λείψει περισσότερο. Βέβαια το έχω αναπληρώσει σε ένα μεγάλο βαθμό με τα βιβλία μου, γιατί είναι πάντοτε αφορμή να γυρίζω την Ελλάδα, από Ηγουμενίτσα μέχρι Ρόδο και από Ορεστιάδα μέχρι Καλαμάτα και αυτό είναι πολύ σημαντικό για μένα γιατί έρχομαι σε επαφή με το κοινό μου, το οποίο ποτέ δεν έβλεπα.

 

-Το βιβλίο που παρουσιάσατε σήμερα έχει να κάνει με το μπούλινγκ;
Δύο παραμύθια έχω γράψει τα τελευταία χρόνια, «Η γοργόνα Ελισσώ» έχει να κάνει με τη διαφορετικότητα και ο «Δράκος Ναπολέων» μιλά για τον σχολικό εκφοβισμό. Είναι θέματα που απασχολούν πολύ στις μέρες μας. Ο Ναπολέων είναι ένα μικρό δρακάκι που έχει τελειώσει το Νήπιο και πάει στην Πρώτη Δημοτικού. Ερωτεύεται παράφορα μία συμμαθήτριά του, ενώ έχει να αντιμετωπίσει και έναν συμμαθητή του, τον Αρθούρο, ο οποίος του κάνει τη ζωή δύσκολη.

-Τα παιδιά πώς τα είδατε; Ευαισθητοποιήθηκαν με το θέμα;
Νομίζω ότι τα παιδιά είναι σε θέση να αντιληφθούν πολύ περισσότερα πράγματα απ’ όσα νομίζουμε εμείς οι μεγάλοι και πάντοτε έχουν ανάγκη από παραμύθια όσο κι αν η τεχνολογία έχει εισβάλει στη ζωή τους. Δεν ξέρω αν ευαισθητοποιήθηκαν, αυτή είναι η ελπίδα μου, διαβάζοντας αυτό το παραμύθι να καταλάβουν ότι πράγματα τα οποία συμβαίνουν στο σχολείο και είναι κάπως περίεργα πρέπει να τα φέρνουμε στην επιφάνεια αμέσως και να μην τα αφήνουμε να “σέρνονται”. Πρέπει να μιλάμε αμέσως με έναν μεγάλο.

-Αντιμετωπίζετε τα παιδιά με μεγάλη σοβαρότητα…
Αλίμονο, τα παιδιά είναι πολύ πιο σοφά από μας. Εμείς οι μεγάλοι πρέπει όχι να κατεβαίνουμε αλλά να ανεβαίνουμε στο επίπεδο των παιδιών για να μπορούμε να τους μιλάμε ισότιμα. Εμείς έχουμε κατέβει επίπεδα πολύ περισσότερα από τα παιδιά.

-Θυμάμαι κάτι απίστευτους διαλόγους από την εκπομπή σας…
Μα τα παιδιά έδιναν τον τόνο στην εκπομπή. Κι εγώ απλώς ήμουν ευτυχισμένος ότι είχα τη δυνατότητα και την ετοιμότητα να απαντάω στα παιδιά με έναν άμεσο τρόπο. Δηλαδή, όταν ρωτάει ένας μεγάλος ένα παιδί, τι θες να γίνεις όταν μεγαλώσεις, και το παιδί του απαντάει «άλογο», οι περισσότεροι μεγάλοι θα πουν, τι μου λες τώρα, δε μπορεί να γίνεις άλογο. Εγώ το ρώτησα «τι χρώμα;». Συνέχισα από αυτό που είπε το παιδί. Δεν του είπα αυτό δε γίνεται. Γίνεται. Όλα γίνονται. Εμείς έχουμε αυτολογοκριθεί, εμείς περιοριζόμαστε, εμείς πασχίζουμε να είμαστε πολιτικώς ορθοί. γι’ αυτό είμαστε εκεί που είμαστε.

-Το γράψιμο είναι μοναχική διαδικασία σε σχέση με την τηλεόραση…
Ναι, και αυτό το μοναχικό εμένα μου αρέσει πάρα πολύ. Είμαι εγώ το κομπιούτερ μου και ταξιδεύω…

-Τώρα ετοιμάζετε κάτι άλλο;
Τον Μάρτιο βγαίνει μια περιπέτεια που είναι για μεγαλύτερα παιδιά με ήρωα τον Ήπιο Θερμοκήπιο, έναν χαρακτήρα ο οποίος είχε δημιουργηθεί στο Ουράνιο Τόξο και τα δύο του εγγονάκια. Περισσότερα όμως όταν βγει το βιβλίο…

Βιβλία του Χρήστου Δημόπουλου που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ψυχογιός:
-ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ
-ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ - ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
-ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟ
-ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΗΝ ΑΛΦΑΒΗΤΑ ΣΑΝ ΠΟΙΗΜΑ
-ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΣΑΝ ΠΟΙΗΜΑ
-ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΑ ΣΧΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΣΑΝ ΠΟΙΗΜΑ
-ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΟΧΕΣ ΣΑΝ ΠΟΙΗΜΑ
-ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΣΑΝ ΠΟΙΗΜΑ
-Η ΓΟΡΓΟΝΑ ΕΛΙΣΣΩ
-Ο ΔΡΑΚΟΣ ΝΑΠΟΛΕΩΝ