Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2016 20:12

Το πρόγραμμα του Διαζώματος για τη βιώσιμη αστική ανάπλαση της Καλαμάτας

Το πρόγραμμα του Διαζώματος για τη βιώσιμη αστική ανάπλαση της Καλαμάτας

Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ ΣΤΗΝ KALAMATA JOURNAL 
Είναι ένα ολιστικό πρόγραμμα που συνδέει το πλούσιο περιβαλλοντικό και πολιτιστικό απόθεμα της Καλαμάτας με την πραγματική ζωή. Έτσι περιγράφει ο επικεφαλής του Διαζώματος, Σταύρος Μπένος, το πρόγραμμα που ετοίμασε το Σωματείο για τη βιώσιμη αστική ανάπλαση της Καλαμάτας. Ένα πρόγραμμα που προσθέτει ότι ανταποκρίνεται απολύτως στη νέα φιλοσοφία του ΕΣΠΑ για ένα ποιοτικό άλμα από τις υποδομές στην ανάπτυξη. Το πρόγραμμα αυτό παρουσιάστηκε στην πανεπιστημιακή σχολή της Καλαμάτας πριν από δύο μήνες ακριβώς, έχει υποβληθεί στη δημοτική αρχή, η οποία όμως δείχνει να μην ενδιαφέρεται…

Επανειλημμένως τους τελευταίους μήνες ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, τονίζει ότι ο Δήμος διεκδικεί από το ΕΣΠΑ ένα και μόνο έργο ανάπλασης. Ένα έργο 10.000.000 ευρώ για το παραλιακό μέτωπο της πόλης. Μάλιστα ο δήμαρχος επαναλαμβάνει ότι για το έργο αυτό έχει εξασφαλιστεί η θετική γνώμη τόσο του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρου Τατούλη όσο και του υφυπουργού Οικονομίας, αρμόδιου για το ΕΣΠΑ, Αλέξη Χαρίτση.
Ας δούμε όμως τι προτείνει και το Διάζωμα, όπως το περιέγραψε ο επικεφαλής του, Σταύρος Μπένος, με τις δηλώσεις του στην Kalamata Journal: «Η πόλη μας τα έχει όλα. Κατ’ αρχήν είναι όλη ένα μουσείο, με το υπέροχο Ιστορικό της Κέντρο και τα νεοκλασικά της, με την ιστορικότητά της. Και έχει καταπληκτικούς θύλακες που αναφέρονται σε μνημεία τόσο πολιτιστικά όσο και περιβαλλοντικά, όπως είναι η παραλιακή ζώνη. Αλλά έχει και ένα σπουδαίο κεκτημένο στο σύγχρονο πολιτισμό, που είναι και η πιο διακριτή δράση της πόλης μας παγκοσμίως, είναι η ταυτότητά της πια, είναι το Μέγαρο Χορού. Πάνω λοιπόν σε αυτά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα το Διάζωμα έχτισε ένα πρόγραμμα, το οποίο αναφέρεται στις σχετικές εγκυκλίους για το ΕΣΠΑ ως βιώσιμη αστική ανάπλαση».
Το τρίπτυχο που πρέπει να καλύπτεται μέσα από ένα πρόγραμμα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, τόνισε ο επικεφαλής του Διαζώματος, είναι «το περιβαλλοντικό και πολιτιστικό απόθεμα της πόλης, η επιχειρηματικότητα, δηλαδή οι δυνάμεις της παραγωγής και της οικονομίας που πρέπει να εμπλακούν δυναμικά στο σχέδιο αυτό και το τρίτο σκέλος είναι η κοινωνική συνοχή».
Επιπλέον, το κρίσιμο ζήτημα, σύμφωνα με τον Σταύρο Μπένο, στο νέο ΕΣΠΑ, είναι δημιουργηθούν προγράμματα τα οποία θα επιτύχουν «ένα ποιοτικό άλμα, ένα λυτρωτικό ταξίδι, από τις υποδομές στην ανάπτυξη. Οι Έλληνες πολιτικοί ταυτίζουν τις υποδομές με την ανάπτυξη. Όμως οι υποδομές είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη, δεν είναι ανάπτυξη. Δεν σημαίνει ότι όταν θα κάνεις μια μεγάλη υποδομή αυτομάτως κατέκτησες και την ανάπτυξη. Ένα κορυφαίο παράδειγμα είναι τα Ολυμπιακά έργα. Ξοδέψαμε τόσα χρήματα αλλά επειδή δεν φροντίσαμε να τα ενσωματώσουμε λειτουργικά στην οικονομία της χώρας και στη λειτουργία της πόλης, γίνανε κουφάρια. Έρχεται λοιπόν το νέο ΕΣΠΑ και λέει ότι θέλουμε να συνδέσετε όλο το απόθεμα, το περιβαλλοντικό και το πολιτιστικό με την πραγματική οικονομία, με την πραγματική ζωή, για να φέρετε τα μνημεία της φύσης και του πολιτισμού στο κέντρο της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης της χώρας και του κάθε τόπου ξεχωριστά».
Η πρόταση του Διαζώματος για τη βιώσιμη αστική ανάπλαση της Καλαμάτας ανταποκρίνεται απολύτως σε αυτή την επιταγή του νέου ΕΣΠΑ, διαβεβαιώνει ο Σταύρος Μπένος και σημειώνει σχετικά με την προσπάθεια της δημοτικής αρχής για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου: «Ο δήμαρχος έχει προτάξει -και σωστά- την παραλιακή ζώνη. Όμως την παραλιακή ζώνη ως έργο υποδομής θα δυσκολευτεί πολύ να τη βάλει στο ΕΣΠΑ, ενώ μέσα από αυτό το πρόγραμμα θα ήταν πολύ απλούστερο. Οι Ευρωπαίοι θέλουν να τους αποδείξουμε πια ότι όλες οι υποδομές που θα κάνουμε θα είναι χρήσιμες και θα αποδώσουν στην πραγματική ζωή και στην πραγματική οικονομία. Όλη η πόλη, όλο το δυναμικό της πόλης, θα ήταν σε ένα πάρτυ με αυτό το πρόγραμμα. Και το δυναμικό του Δήμου και το πολιτισμικό δυναμικό, το δυναμικό των μνημείων και το δυναμικό των επιχειρηματιών. Έχουμε βεβαίως και τα προγράμματα κοινωνικής συνοχής, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο από το οποίο θα μπορούσαν να γίνουν πολύ ωραία πράγματα, ιδιαίτερα για τους θύλακες της φτώχιας και της ανεργίας».  
Ο επικεφαλής του Διαζώματος σημείωσε ότι το πρόγραμμα αυτό μπορεί να φαίνεται κάπως σύνθετο, ωστόσο τόνισε ότι δεν πρόκειται για κάτι δύσκολο αλλά για κάτι που απαιτεί «αλλαγή νοοτροπίας, να καθίσουμε να δουλέψουμε όλοι μαζί, γιατί αυτό έχει πολλούς παίχτες, δεν είναι ο δήμαρχος μόνος του. Δηλαδή εγώ στους σεισμούς αν ήμουν μόνος μου δεν θα έκανα τίποτα για την πόλη. Ο Δήμος, που διαχειρίστηκε το πρόγραμμα -και να ξέρεις ιστορικά δεν διαχειρίστηκε ποτέ άλλοτε Δήμος πρόγραμμα σεισμών- ήταν με όλους εκεί. Ήταν το κράτος, ήταν η ΕΟΚ, ήταν το Συμβούλιο της Ευρώπης, ήταν όλοι οι εθελοντικοί οργανισμοί από όλο τον κόσμο. Ήταν αυτό που λέμε ολιστικό πρόγραμμα».
Ανάλογο πρόγραμμα βιώσιμης αστικής ανάπλασης έχει ετοιμάσει το Διάζωμα για τον Ορχομενό της Βοιωτίας όπου, όπως ανέφερε ο κ. Μπένος, έχουν τελειώσει όλες οι μελέτες «και ήδη έχει προκηρυχθεί και αυτό στο ΕΣΠΑ. Εμείς στο Διάζωμα κάναμε αυτά τα δύο πιλοτικά προγράμματα για να δείξουμε στη χώρα μας πως μπορούν να γίνουν τα πράγματα».
Κλείνοντας ο Σταύρος Μπένος σημείωσε ότι μετά την παρουσίαση του προγράμματος του Διαζώματος για τη βιώσιμη αστική ανάπλαση της Καλαμάτας, που έγινε πριν από δύο μήνες στην Πανεπιστημιακή Σχολή της πόλης, δεν είχε καμία άλλη επαφή με το Δήμο, «εγώ έκανα την παρουσίαση θεσμικά ενώπιον του δημάρχου. Εμένα μου αρέσει να λειτουργώ θεσμικά. Από εκεί και πέρα βεβαίως το λόγο τον έχει ο δήμαρχος, εγώ δεν είχα έκτοτε καμία επαφή».
Στ.Μ.