Δευτέρα, 09 Δεκεμβρίου 2019 21:22

Προσδοκία για μεγάλη μείωση του ΦΠΑ που πληρώνουν οι Δήμοι για τα σκουπίδια, με παρέμβαση Μαντά

ΕΘΕΣΕ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΣΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 
Την προσδοκία ότι θα μειωθεί κατά 11% ο ΦΠΑ που πληρώνουν οι Δήμοι για τη διαχείριση των απορριμμάτων, που αυτόματα μπορεί να σημάνει και τη μείωση των δημοτικών τελών που καταβάλλουν οι πολίτες, δεδομένου ότι πρόκειται για ανταποδοτικό τέλος, δημιουργεί η συνάντηση που είχε ο βουλευτής Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας, Περικλής Μαντάς, με τον υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Βεσυρόπουλο. Ο κ. Μαντάς ζήτησε τη μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% και ο κ. Βεσυρόπουλος απάντησε ότι αυτό μπορεί να γίνει με τροπολογία στις αρχές του ερχόμενου χρόνου…

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του πολιτικού γραφείου του βουλευτή κ. Μαντά, “θετικά αντιμετώπισε το αίτημα του Βουλευτή Μεσσηνίας Περικλή Μαντά, ο Υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, για την ένταξη στην χαμηλότερη κλίμακα ΦΠΑ 13% της δραστηριότητας διαχείρισης απορριμμάτων, από το 24% που ισχύει σήμερα. Η μείωση κατά 11% θα επιφέρει μια σημαντική ελάφρυνση του κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων για το σύνολο των δήμων της Πελοποννήσου, κάτι που θα έχει θετικές επιπτώσεις και στους πολίτες των περιοχών αυτών.

Κατά την συνάντηση μεταξύ του κ. Βεσυρόπουλου και του κ. Μαντά, δόθηκε η ευκαιρία να υπάρξει ένας γόνιμος διάλογος σχετικά με θέματα που αγγίζουν την λειτουργία και οικονομική ευρωστία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Συζητήθηκαν επίσης οι τρόποι με τους οποίους είναι δυνατόν να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα του έργου δήμων και περιφερειών, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την οικονομική τους επάρκεια και αυτοτέλεια. Σε αυτό ακριβώς το σημείο ήταν σημαντικό να υπάρξει μια πρωτοβουλία που να μειώνει το οικονομικό βάρος των δήμων της ελληνικής περιφέρειας, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν ομαλά στο αυξημένο κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Ο βουλευτής είχε επίσης την δυνατότητα να συζητήσει με τον υφυπουργό για τα οφέλη της ολοκληρωμένης κεντρικής διαχείρισης απορριμμάτων, που την καθιστούν ως τη μόνη αξιόπιστη και βιώσιμη λύση, για την αντιμετώπιση αυτού του μεγάλου προβλήματος που ταλαιπωρεί την Πελοπόννησο εδώ και πολλά χρόνια. Σύμφωνα με τον κ. Μαντά, μόνο έτσι διασφαλίζεται η προστασία του περιβάλλοντος και υποστηρίζεται αποτελεσματικά η αειφόρος ανάπτυξη σε περιφερειακό επίπεδο. Σε αυτό το πλαίσιο είναι απαραίτητο να ενισχύονται όσο το δυνατόν περισσότερο οι τοπικές κοινωνίες και οι δήμοι, ώστε αφενός να μπορούν να ανταπεξέλθουν στο οικονομικό κόστος των λύσεων και αφετέρου να μπει ένα οριστικό τέλος στα πρόστιμα που επιβάλλονται κατά καιρούς από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για θέματα διαχείρισης απορριμμάτων.

Από την πλευρά του ο κ. Βεσυρόπουλος ενημέρωσε τον κ. Μαντά ότι η σχετική διάταξη δύναται να συμπεριληφθεί στο επόμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών στις αρχές του χρόνου”.