Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2020 17:25

Δημοσίευμα του “Εθνους.gr” εμφανίζει τον Μητροπολίτη ως υπονομευτή του αυτοδιοίκητου της Εκκλησίας

ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ 
Ως υπονομευτή του αυτοδιοίκητου της Εκκλησίας της Ελλάδας, με τη στάση που κράτησε ενάντια στο κλείσιμο των εκκλησιών για την προστασία της δημόσιας υγείας, περιγράφει τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας δημοσίευμα του “Έθνους.gr”, που υπογράφει η Μαρίνα Ζιώζιου. Για την ακρίβεια στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας “βρήκε ευκαιρία να παίξει το γνωστό παιχνίδι της διαδοχολογίας σε βάρος του Αρχιεπισκόπου”, όμως με τη στάση του υπονόμευσε το αυτοδιοίκητο της Εκκλησίας, αφού την απόφαση για το κλείσιμο των εκκλησιών πήρε η κυβέρνηση. 
Ανακοίνωση σχετικά με το δημοσίευμα εξέδωσε σήμερα η Μητρόπολη Μεσσηνίας, στην οποία μεταξύ άλλων τονίζεται ότι “Σέ κάθε περίπτωση ἡ δημοσιογραφική δεοντολογία ἐπι-βάλλει ὅπως κάθε δημοσιογράφος διασταυρώνει τό ἀληθές καί τό πραγματικό τῶν ὅσων γράφει, ἀναφέρει ἢ πιθανόν τοῦ ὑπαγορεύουν…!”... 

Στο δημοσίευμα του Έθνους, σχετικά με το κλείσιμο των εκκλησιών, σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι “Η εισήγηση του Προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ethnos.gr, περιελάμβανε την αναστολή όλων των λοιπών ακολουθιών, όπως Προηγιασμένων Θείων Λειτουργιών, Κατανυκτικών Εσπερινών και Αποδείπνων, η οποία έγινε-τότε- δεκτή.

Επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος εισηγήθηκε τη διεξαγωγή της Κυριακάτικης Θείας Λειτουργίας και των Ακολουθιών των Χαιρετισμών, παρουσία μόνον ιερέων και ψαλτών, δηλαδή του ελάχιστου αριθμού ατόμων για την τέλεσή τους.

Με απλά λόγια, ο Αρχιεπίσκοπος επιθυμούσε η Λειτουργία να γίνεται κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς την παρουσία εκκλησιαζομένων, για να αποφεύγεται η μαζική συνάθροιση των πιστών και να προστατεύεται η υγεία αυτών και του κοινωνικού τους περίγυρου. Μία πρόταση που δεν έγινε αποδεκτή και προτιμήθηκε αντ’ αυτής η θολή και ασαφής έκφραση «λιτή τέλεση», που συμπεριλήφθηκε στην ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.  

Επιπρόσθετα, η εισήγηση του κ. Ιερωνύμου ολοκληρωνόταν με την αναφορά στην ατομική λατρεία για όλους τους πιστούς. Δηλαδή, να είναι ανοιχτοί οι ναοί για όλους όσοι επιθυμούν να μπουν μέσα να προσευχηθούν και να ανάψουν το κερί τους.

Με την πρόταση του Αρχιεπισκόπου οι περισσότεροι εκ των ιεραρχών -Συνοδικοί και μη- «σιώπησαν» και δεν εξέφρασαν άποψη. Κι ενώ η πλειονότητα της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου συντάχθηκε με την εισήγηση του Αρχιεπισκόπου, με βασικούς Συνοδικούς υποστηρικτές τους μητροπολίτες Θηβών και Λεβαδείας, Παροναξίας, Φωκίδος, Φιλίππων, καθώς και Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, αυτός που δημιούργησε μεγάλη ένταση και τάχθηκε απέναντί τους ήταν ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος.

Ο συγκεκριμένος ιεράρχης ούτε λίγο ούτε πολύ, όπως έλεγαν Συνοδικοί ιεράρχες, βρήκε ευκαιρία να παίξει το γνωστό παιχνίδι της διαδοχολογίας σε βάρος του Αρχιεπισκόπου, λέγοντας δεξιά και αριστερά ότι εγώ δεν πρόκειται να φύγω από εδώ πέρα κι ας κρατήσει η συνεδρίαση μέχρι τα μεσάνυχτα και αν θέλει να μας κλείσει ο Μητσοτάκης. Και έτσι, όπως οι Συνοδικοί ιεράρχες σημείωναν, το αυτοδιοίκητο της Εκκλησίας της Ελλάδος... «παίχτηκε στα ζάρια»”.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ

Από τη Μητρόπολη εκδόθηκε σήμερα η ακόλουθη ανακοίνωση σχετικά με το δημοσίευμα: “Μέ ἀφορμή δημοσίευμα τῆς ἰστοσελίδας ethnos.gr  τῆς 26ης Μαρτίου 2020, μέ τίτλο : “Βρώμικα παιχνίδια σέ βάρος τοῦ Ἀρχιεπισκόπου Ἱερωνύμου γιά τό κλείσιμο τῶν Ἐκκλησιῶν”, καί παραβλέποντας τούς ἀνυπόστατους διαλόγους καί τίς ἀν-ύπαρκες τοποθετήσεις πού καταγράφονται στό παραπάνω δημοσίευμα, ὁ Μητροπολίτης Μεσσηνίας δηλώνει ὅτι: 

       α) Κανένας Ὀρθόδοξος Ἱεράρχης δέν θά μποροῦσε νά ἀποδεχθεῖ, νά ὑποστηρίξει ἤ νά ἀποφασίσει ἔστω καί συνοδικά τό κλείσιμο τῶν ἱερῶν ναῶν. Τήν ἴδια γνώμη ἂλλωστε ὑποστήριξε καί ὁ Μακαριώτατος Ἀρχιεπίσκοπος Ἀθηνῶν καί πάσης Ἑλλάδος κ. Ἱερώνυμος κατά τή συνεδρία τῆς Διαρκοῦς Ἱερᾶς Συνόδου τῆς 16ης Μαρτίου 2020.         

      β)Ἡ ἒκτακτη καί προσωρινή ἀπόφαση τῆς Ἑλληνικῆς Πολιτείας γιά ἀναστολή λειτουργίας ὅλων τῶν θρησκευτικῶν χώρων λατρείας, στά πλαίσια τῶν ἁρμοδιοτήτων της καί τῆς μερίμνης της γιά τήν δημόσια ὑγεία, εἶναι  ὀρθή, ἂν καί ἡ ἐπαν-εξέταση τοῦ μέτρου αὐτοῦ εἶναι εὐκταία καί αὐτονόητη, ὅταν κριθεῖ βέβαια ἀσφαλής καί σύμφωνη πρός τίς ὁδηγίες τῶν εἰδικῶν μέ σκοπό τή διασφάλιση τῆς δημόσιας ὑγείας. 

Σέ κάθε περίπτωση ἡ δημοσιογραφική δεοντολογία ἐπι-βάλλει ὅπως κάθε δημοσιογράφος διασταυρώνει τό ἀληθές καί τό πραγματικό τῶν ὅσων γράφει, ἀναφέρει ἢ πιθανόν τοῦ ὑπαγορεύουν…! 

+  Ὁ Μεσσηνίας  Χρυσόστομος”.