Τετάρτη, 15 Απριλίου 2020 15:19

ΧΑΡΙΤΣΗΣ-ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη δίνη της ύφεσης και της ανεργίας

ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΕΣΥ ΟΧΙ ΜΕ ΛΟΓΙΑ ΑΛΛΑ ΜΕ ΠΡΑΞΕΙΣ  
«Η ενίσχυση του ΕΣΥ μετριέται με έργα και πράξεις» ανέφερε σήμερα, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση μέχρι σήμερα μένει στα λόγια ενώ σε ό,τι αφορά τις πράξεις “συνεχίζει στον ολισθηρό δρόμο της αδράνειας για το ΕΣΥ”. Ο Αλέξης Χαρίτσης στην ενημέρωση μίλησε για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, παρουσίασε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ για την οικονομία είπε ότι “οι επιλογές της κυβέρνησης οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια τη χώρα στη δίνη της ύφεσης και της ανεργίας». Για το εθνικό σύστημα υγείας μίλησε, μέσω τηλεδιάσκεψης και ο τομεάρχης Υγείας, πρώην υπουργός Ανδρέας Ξανθός…

Ο Αλέξης Χαρίτσης ανέφερε ότι “είναι πια σαφές σε όλους ότι η θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας δεν είναι πολυτέλεια, αλλά όρος ύπαρξης της κοινωνίας, πλέγμα διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής, αναγκαία προϋπόθεση για να βγούμε νικητές από τη δύσκολη αυτή δοκιμασία”. Τόνισε ότι “είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε τη δημόσια υγεία, την εργασία, την παραγωγική οικονομία. Είμαστε εδώ με συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις προκειμένου η χώρα να αποφύγει την επιστροφή στο σπιράλ της ύφεσης”.

Για την κυβέρνηση ο Αλέξης Χαρίτσης είπε ότι την πολιτική της για το δημόσιο σύστημα υγείας χαρακτηρίζουν τα “πολλά λόγια και τα ελάχιστα έργα” αν και χαρακτήρισε “θετική” εξέλιξη ότι ο Κυριάκος  Μητσοτάκης «εξύμνησε» το δημόσιο σύστημα υγείας, την ενίσχυση του οποίου όμως μέχρι πριν λίγο καιρό “απαξίωνε ως κατάλοιπο κρατισμού”. 

“Δεν είμαστε χρυσόψαρα, δεν ξεχνάμε ότι όταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προχωρούσε στις απόλυτα αναγκαίες προσλήψεις 19.500 γιατρών, η ΝΔ μιλούσε για παρωχημένες και σπάταλες επιλογές. Δεν ξεχνάμε ότι το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ περιέγραφε την παραχώρηση των δημοσίων νοσοκομείων σε ιδιωτικά συμφέροντα”

είπε ακόμη ο Αλέξης Χαρίτσης και υπογράμμισε ότι “η ανασύνταξη του ΕΣΥ απ' τον ΣΥΡΙΖΑ, επιτρέπει σήμερα στο δημόσιο σύστημα υγείας να αντέχει”.

Ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η πρόταση του κόμματος για τη χρηματοδότηση με 1 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του προγράμματος "Μένουμε Όρθιοι", “περιγράφει ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά για την περαιτέρω ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας”. Με στόχο, μεταξύ άλλων, 4.000 μόνιμες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, επαρκή μέτρα προστασίας για τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής, κεντρικό έλεγχο των εργαστηριακών ελέγχων και ειδική μέριμνα για ευάλωτες κατηγορίες του πληθυσμού.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα της κυβέρνησης για να αντιμετωπιστεί η κρίση στην οικονομία ο Αλέξης Χαρίτσης” σχολίασε ότι “οι επιλογές της κυβέρνησης οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια τη χώρα στη δίνη μιας πρωτοφανούς ύφεσης”. Μίλησε για τις “εφιαλτικές” προβλέψεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα, με 10% ύφεση και εκτόξευση της ανεργίας κατά 5 μονάδες στο 22,3%, καθώς και τις “αντίστοιχες προβλέψεις” του ΟΟΣΑ “που εμφανίζει την Ελλάδα ως τη χώρα με τη μεγαλύτερη ύφεση, από όλες τις δυτικές οικονομίες, λόγω κορονοϊού”. Η έκρηξη της ανεργίας και η μείωση του εισοδήματος των εργαζόμενων και των νοικοκυριών είναι ήδη ορατά φαινόμενα, είπε.

Τέλος ο Αλέξης Χαρίτσης σημείωσε ότι η κυβέρνηση “βάζει τα θεμέλια για μία βαθιά αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας, προωθώντας, με πρόσχημα την πανδημία, απορρυθμίσεις που θα ζήλευαν και οι πιο φανατικοί των μνημονίων”. Ανέφερε ότι “με καθυστέρηση μηνών” ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ένα επίδομα για τους μακροχρόνια ανέργους, “για τους οποίους εδώ και έναν μήνα δεν είχε ληφθεί απολύτως καμία μέριμνα”. Ωστόσο, σημείωσε ότι το έκτακτο επίδομα που ανακοίνωσε θα δοθεί μετά τις γιορτές του Πάσχα και αφορά “μόλις 155.000 ανέργους, την ώρα που οι εγγεγραμμένοι άνεργοι του ΟΑΕΔ που αναζητούν εργασία είναι 510.646, δηλαδή αφήνει περισσότερους από δύο στους τρεις μακροχρόνια ανέργους εκτός ενίσχυσης”.