Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2020 16:07

Απόφαση κόλαφος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, παράνομες κατεδαφίσεις παραπηγμάτων Ρομά

ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ 
Μπροστά στην αυθαιρεσία και την απάνθρωπη στάση της ελληνικής πολιτείας, που εκδήλωθηκε με την κατεδάφιση παραπηγμάτων στα οποία ζούσαν τσιγγάνοι, στον Ασπρόπυργο Αττικής, η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά “Ελλάν Πασσέ” προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο τη δικαίωσε. Η προσφυγή έγινε ύστερα από εισήγηση του επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας της “Ελλάν Πασσέ’, δικηγόρου από την Κυπαρισσία, Ηλία Γιαννόπουλου, ενώ την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο χειρίστηκε ο δικηγόρος Γεώργιος Τσιάκαλος…

Σε σχετικό ενημερωτικό δελτίο η “Ελλάν Πασσέ” σημειώνει: “Μέλη του Δ.Σ. της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ» και ο Πρόεδρός της κ. Βασίλης Πάντζος, από την πρώτη ημέρα των παράνομων, βάναυσων, ρατσιστικών και απάνθρωπων κατεδαφίσεων εκατό και πλέον παραπηγμάτων Ρομά στη Νέα Ζωή Ασπροπύργου και των επαπειλούμενων βίαιων και αυθαίρετων εξώσεων σχεδόν τεσσάρων χιλιάδων συμπολιτών μας, από τη Δημοτική Αρχή με τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας, βρέθηκαν στο πεδίο με καθημερινές επισκέψεις, αυτοψίες, καταγραφές και συζητήσεις με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Η «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ» επιδόθηκε έτσι σε μια υπερπροσπάθεια να βρεθεί κάποια βιώσιμη λύση γι’ αυτούς τους ανθρώπους που εδώ και δύο εβδομάδες ζουν κυριολεκτικά στο δρόμο, πλάι στα ερείπια των παραγκών τους, διατρέχοντας άμεσο και σοβαρό κίνδυνο για την υγεία τους, ακόμη και για την ίδια τους τη ζωή με πολλά μωρά, ανήλικα παιδιά, υπέργηρους και ΑΜΕΑ ανάμεσα στους εκδιωχθέντες και μάλιστα σε καιρό πανδημίας covid 19.

Οι απαξιωτικές και ανεύθυνες προφορικές απαντήσεις που λάβαμε από τις αρμόδιες Αρχές του τόπου, οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι ουδέν περιθώριο υφίσταται ώστε να βρεθεί κάποια κοινά αποδεκτή λύση στο μείζον ανθρωπιστικό πρόβλημα που έχει προκύψει στην περιοχή του Ασπροπύργου. 

Έτσι σε σχετικό πόρισμα – εισήγηση της Νομικής Υπηρεσίας της Συνομοσπονδίας και του επικεφαλής κ. Ηλία Γιαννόπουλου, δικηγόρου Αθηνών προς το Δ.Σ. της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, προτάθηκε η προσφυγή τόσο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Στρασβούργο) αλλά και στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), η κατάθεση Αίτησης λήψης Ασφαλιστικών μέτρων κατά του Δήμου Ασπροπύργου καθώς και η χορήγηση σχετικής εντολής και πληρεξουσιότητας στον δικηγόρο Θεσσαλονίκης κ. Γεώργιο Τσιάκαλο, διακεκριμένο νομικό στα ανθρώπινα δικαιώματα και πρωτεργάτη της σύγχρονης προοδευτικής εγχώριας νομολογίας υπέρ των κοινοτήτων Ρομά. Όπερ και εγέντο!

Ο κ. Γεώργιος Τσιάκαλος υπέβαλε Αίτηση λήψης ασφαλιστικών μέτρων στο ΕΔΔΑ. Συγκεκριμένα ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να διατάξει τις αρμόδιες Eλληνικές Aρχές να απέχουν από την απάνθρωπη και παράνομη εκδίωξη και κατεδάφιση των οικιών των συνανθρώπων μας, έως ότου μεριμνήσει το Eλληνικό Κράτος για μετεγκατάσταση σε ποιοτικές συνθήκες διαβίωσης. 

Έτσι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με απόφασή που εξέδωσε, αργά χθες το απόγευμα (10-7-2020), απαγόρευσε ρητά την απάνθρωπη και παράνομη εκδίωξη των συνανθρώπων μας και ζήτησε από το Ελληνικό Κράτος να απαντήσει αμελλητί εάν υπήρξε απόφαση του Δήμου Ασπροπύργου για τις εξώσεις και εάν υφίσταται εναλλακτική λύση καθώς και εάν προβλέπεται η παροχή στέγασης για τους προσφεύγοντες.

Χθες το απόγευμα νικήσαμε, ωστόσο είναι άκρως λυπηρό να κατατασσόμαστε στη λίστα των χωρών που κατάφωρα παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη στιγμή μάλιστα όπου η χώρα μας έχει αναλάβει την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης”.