Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2020 21:31

Κηδεύτηκε ο Γιώργος Μπίζος, "έπεσε ένα αξιοσέβαστο δέντρο” είπε ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής

Κηδεύτηκε ο Γιώργος Μπίζος, "έπεσε ένα αξιοσέβαστο δέντρο” είπε ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής

Κηδεύτηκε σήμερα στη Νότιο Αφρική ο Γιώργος Μπίζος, ο οποίος έφυγε έφηβος από το Βασιλίτσι, μαζί με τον πατέρα του, προκειμένου να σώσουν στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων από τους Γερμανούς όταν ολοκλήρωναν την προέλασή τους. Η κηδεία έγινε με περιοριστικά μέτρα, λόγω του κορονοϊού, σε ό,τι αφορά την προσέλευση του κόσμου, ωστόσο οι νοτιοαφρικανοί παρακολούθησαν την τελετή από την τηλεόραση, ενώ ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, Σίριλ Ραμαφόζα χαρακτήρισε τον Γιώργο Μπίζο “υπερασπιστή των καταπιεσμένων” και υπογράμμισε: “Επεσε ένα αξιοσέβαστο δέντρο. Ενα δέντρο που προσέφερε σκιά στους πατριώτες αυτής της μεγάλης χώρας, αλλά επίσης και στους φτωχότερους και τους πλέον ευάλωτους”. 

Ο Γιώργος Μπίζος ήταν αγωνιστής για την αποτίναξη του απαρτχάιντ, δικηγόρος του Νέλσον Μαντέλα, τον οποίο έσωσε από τη θανατική καταδίκη. 

Το φέρετρο με τον Γιώργο Μπίζο μετέφεραν κατά την τελετή έξι άνδρες, τέσσερις μαύροι και δύο λευκοί. Όπως είπε ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής για τον Γιώργο Μπίζο, “ο Τζορτζ γνώριζε την οδύνη της εξορίας, γνώριζε τι είναι να μην έχεις ούτε χώρα, ούτε ρίζες”. Αυτό, συνέχισε ο πρόεδρος της χώρας, δημιούργησε στον Γιώργο Μπίζο μεγάλο απόθεμα ενσυναίσθησης και είναι χαρακτηριστικό ότι στα απομνημονεύματά τουγράφη ότι εξεπλάγη, όταν έφτασε στο Γιοχάνεσμπουργκ χωρίς χρήματα και με τρεις αγγλικές λέξεις, όταν διαπίστωσε ότι “είχε περισσότερα δικαιώματα ως λευκός ευρωπαίος πρόσφυγας από την πλειονότητα των μαύρων Ντοτιοαφρικανών.Ο Τζορτζ δεν μπορούσε να το δεχθεί». Και το καθεστώς του απαρτχάιντ «τον τιμώρησε» αρνούμενο επί περισσότερο από τριάντα χρόνια να του χορηγήσει την υπηκοότητα. Είχε λάβει μία επιστολή που του εξηγούσε ότι δεν ήταν επαρκώς ικανός και αξιοσέβαστος για να λάβει την υπηκοότητα, δήλωσε ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής μπροστά στο φέρετρο που ήταν σκεπασμένο με την νοτιοαφρικανική σημαία.

Ο Σίριλ Ραμαφόζα ευχήθηκε σε όλους να έχουν το θάρρος “να μην είναι επαρκώς ικανοί και αξιοσέβαστοι”.