Παρασκευή, 08 Ιανουαρίου 2021 12:40

Πρόταση Τσίπρα για να έχουν οι χώρες τα εμβόλια που χρειάζονται - Συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε το πρωί ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, παρακινούμενος από τον πάρα πολύ σοβαρό προβληματισμό που εξακολουθεί η δημιουργεί η κατάσταση με την πανδημία. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε στους δημοσιογράφους για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να αγοράσει η Ευρωπαϊκή Ένωση τις πατέντες των εγκεκριμένων εμβολίων ώστε να μπορεί στη συνέχεια η κάθε χώρα να προχωρήσει στην παραγωγή σύμφωνα με τις ανάγκες της. Επιπλέον ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε, για μια ακόμη φορά, συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, με τη συμμετοχή και της επιτροπής των ειδικών, για να υπάρξει ενημέρωση και αξιολόγηση της κατάστασης…

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε μετά τη συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι “πρέπει να δράσουμε τώρα» και συγκεκριμένα να αναλάβει πρωτοβουλία η χώρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να εξασφαλίσει η ΕΕ τις πατέντες των εμβολίων και να δώσει τη δυνατότητα σε κάθε χώρα -μέλος να τις διαχειριστεί ώστε με τις εγχώριες δυνάμεις της να παράγει τις απαραίτητες δόσεις. Ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε τονίζοντας ότι αν αυτό δεν ευοδωθεί, τότε η χώρα θα πρέπει να αναζητήσει λύσεις με διμερείς συμφωνίες με εταιρείες ή χώρες που παράγουν το εμβόλιο

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε την πρόταση για κοινό υπουργό Υγείας και σχεδιασμό, που δεν έγινε δεκτή από την κυβέρνηση, ενώ πρότεινε έστω και τώρα να υπάρξει σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, υπό την Κατερίνα Σακελλαροπούλου και με συμμετοχή των εκπροσώπων των εμπειρογνωμόνων. 

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον πρωθυπουργό «έστω και την ύστατη στιγμή να αφήσει το εγώ απέναντι στο εμείς, απέναντι στην ανάγκη ενίσχυσης της προστασίας της δημόσιας υγείας. Αλλιώς είναι προφανές ότι θα αναλάβει την ευθύνη σε σχέση με όσα συμβούν στην εξέλιξη της πανδημίας».

Κατά την επίσκεψή του στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε “Ήθελα να καταθέσω την ανησυχία μου για την εξέλιξη της πανδημίας και κυρίως για την αδυναμία, ανεπάρκεια ενός ικανού σχεδίου να περιοριστούν οι συνέπειές της. Η χώρα μας έχει έναν τραγικό απολογισμό μέχρι τώρα, πάνω από 5.000 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους. Αυτό που με ανησυχεί ιδιαίτερα είναι πως σχεδόν οι 4.500 νεκροί είναι από τον Νοέμβρη και μετά.

Γνωρίζω ότι στο πλαίσιο της δυτικής δημοκρατίας ο κλασικός ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση ωστόσο όσο τα θέματα αγγίζουν την υπέρτατη αξία της ανθρώπινης ζωής, ευθύνη μας είναι να καταθέσουμε και προτάσεις.

Ήρθα εδώ για να καταθέσω τις σκέψεις και τις προτάσεις μου. Προτάσεις με την έννοια του επείγοντος για να αντιμετωπίσουμε αυτό που οι ειδικοί λένε ένα τρίτο πιο σφοδρό κύμα. 

Κι εσείς συμμερίζεστε την ανάγκη όλοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και την δημοκρατία και κυρίως οι αναγκαίοι περιορισμοί των ελευθεριών να μην γίνουν συνήθεια. Η λογοδοσία πρέπει να είναι παρούσα παρά τους αναγκαίους περιορισμούς”.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε μεταξύ άλλων: “Είναι πρόκληση για όλους μας πρωτίστως την κυβέρνηση αλλά και το πολιτικό σύστημα και τους πολίτες. Υπάρχει κόπωση ιδιαίτερα από τους περιορισμούς. Είναι θέμα ατομικής ευθύνης αλλά και των συλλογικών φορέων κάθε φορά να δίνουν το σωστό μήνυμα. Είναι μια πρωτόγνωρη διαδικασία παγκοσμίως, παρατηρούνται λάθη και παραλείψεις. Δυστυχώς δεν υπάρχει ευθεία οδός στην αντιμετώπιση της πανδημίας”.