Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2021 01:08

Φίλος της Κυπαρισσίας ο νεοεκλεγείς Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Εμμανουήλ

Το 2016 στο Άγιον Όρος: Ηλίας Γιαννόπουλος, ηγούμενος Ιεράς Μονής Ξενοφώντος, Μητροπολίτης Εμμανουήλ Το 2016 στο Άγιον Όρος: Ηλίας Γιαννόπουλος, ηγούμενος Ιεράς Μονής Ξενοφώντος, Μητροπολίτης Εμμανουήλ

Ο Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ εκλέχθηκε χθες (16-2-2021) παμψηφεί Μητροπολίτης Χαλκηδόνος από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η οποία συνήλθε υπό την Προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου σε διαδοχή του μέχρι τώρα Μητροπολίτη Αθανασίου.

Ο νεοεκλεγείς Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ είναι εκ των πλέον κορυφαίων και Θεολογικώς ευπαίδευτων ιεραρχών του Οικουμενικού Θρόνου και εκ των στενότερων συνεργατών του Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Σηματοδοτεί ανακατάταξη στη διοίκηση των Μητροπόλεων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και άλλες προοπτικές.

Συνδέεται στενά με την όμορφη Κυπαρισσία αφού είναι φίλος εδώ και πολλά χρόνια με το δικηγόρο Αθηνών Ηλία Γιαννόπουλο του Παναγιώτη, έχοντας επισκεφθεί την περιοχή μας περισσότερες φορές με τελευταία τον Αύγουστο του 2018 όπου και τέλεσε το ετήσιο μνημόσυνο του αείμνηστου Παναγιώτη Γιαννόπουλου στον ιστορικό ναό της Αγίας Τριάδος Κυπαρισσίας, έχοντας αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις. 


Τον Αύγουστο του 2018 στο ετήσιο μνημόσυνο του αείμνηστου Παναγιώτη Γιαννόπουλου στον ιστορικό ναό της Αγίας Τριάδος Κυπαρισσίας

Σε αποκλειστικές δηλώσεις του σε διεθνή μέσα ο Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, είπε: «Η εκλογή μου από την Αγία και Ιερά Σύνοδο σήμερα στην ιστορική και Γεροντική Μητρόπολη Χαλκηδόνος, τη προτάσει του Παναγιωτάτου, περιποιεί υψίστη τιμή για μένα. Αισθάνομαι την μεγάλη ευθύνη και ανταποκρίνομαι σ' αυτό το νέο κάλεσμα της Εκκλησίας με φόβο Θεού. Μάθαμε στην Εκκλησία να υπακούμε πάντοτε. Όπως λέγει και ο Απόστολος Παύλος ‘πείθεσθε τοις ηγουμένοις υμών και υπείκετε’».

Τόνισε πως «η διακονία μου στη Διασπορά εμπλουτίζεται με μια νέα προοπτική που δίδει η διακονία στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και στην διαποίμανση αυτής της Γεροντικής Ιεράς Μητροπόλεως, της οποίας τον θρόνο εκόσμησαν τα τελευταία χρόνια μεγάλες μορφές όπως ο Χαλκηδόνος Μελίτων, ο Παναγιώτατος και ο νυν Μητροπολίτης Γέρων Νικομηδείας Ιωακείμ.

Ζητώ τις προσευχές όλων σας ώστε να φανώ άξιος των προσδοκιών του Πατριάρχου μας και να ευαρεστήσω Θεώ και ανθρώποις».