Πέμπτη, 08 Απριλίου 2021 07:46

Διεθνής Επετειακή Συνδιάσκεψη Ρομά στην Ελλάδα με ομιλητή και τον δήμαρχο Καλαμάτας

Ο πρόεδρος της Ελλάν Πασσέ Βασίλειος Πάντζος Ο πρόεδρος της Ελλάν Πασσέ Βασίλειος Πάντζος

Ξεκινά σήμερα, Πέμπτη 8 Απρίλη 2021, η Διεθνής Επετειακή Συνδιάσκεψη Ρομά, η οποία πραγματοποιείται στην Ελλάδα και μεταξύ των ομιλητών θα είναι και ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος. Η Συνδιάσκεψη διοργανώνεται από την Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά -Ελλάν Πασσέ και τον Φάρο του Κόσμου και αποτελεί επετειακή διοργάνωση για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από το 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ρομά, που πραγματοποιήθηκε το 1971 στο Λονδίνο αλλά και τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. 

Το πρώτο μέρος λοιπόν της Διεθνούς Επετειακής Συνδιάσκεψης Ρομά 1971-2021 ξεκινά σήμερα, θα συνεχιστεί αύριο, Παρασκευή 9 Απρίλη και θα ακολουθήσουν το δεύτερο και τρίτο μέρος μέσα στο 2021. Η συνδιάσκεψη θα γίνει με τηλεδιάσκεψη και με έδρα την Αθήνα και οι εργασίες της θα μεταδοθούν από τη σελίδα της Ελλάν Πασσέ στο Facebook και το κανάλι της στο Youtube. 

H Συνδιάσκεψη είναι υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και την πνευματική αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου που θα στείλουν το μήνυμά τους.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα μιλήσει σήμερα στις 4.20 το απόγευμα, στο στρογγυλό τραπέζι που θα έχει ως θέμα “Πολιτικές στέγασης στο δρόμο της ένταξης”. 

Άλλες θεματικές είναι: “Εκπαίδευση και Απασχόληση. Καλές πρακτικές και διαδικασίες ένταξης”, “Από την παραδοσιακή ιατρική στην εποχή του Covid-19. Ισότιμη και ουσιαστική πρόσβαση στις δομές υγείας”, “Οι πολιτικές για τους Ρομά, το παράδειγμα της Ελλάδας”. Επίσης θα παρουσιαστεί η Πρωτοβουλία για τη “Λειτουργία Παρατηρητηρίου Προάσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ρομά και ενδυνάμωση τοπικών κοινοτήτων και εμπλεκόμενων φορέων – ΡΟΜ”.

Θα μιλήσουν επίσης αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων, υπουργοί, πρεσβευτές, δήμαρχοι, περιφερειάρχες, εκπρόσωποι διευθύνσεων εκπαίδευσης, υπηρεσιών, φορέων, οργανώσεων. 

Μεταξύ των συντονιστών της συνδιάσκεψης είναι ο δικηγόρος από την Κυπαρισσία Ηλίας Γιαννόπουλος, νομικός σύμβουλος της Ελλάν Πασσέ.