Πέμπτη, 22 Απριλίου 2021 19:51

Ακαταδίωκτο για τα μέλη των επιτροπών των λοιμωξιολόγων και των εμβολιασμών

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ  
Έντονη αντιπαράθεση έχει προκαλέσει τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου δικαιοσύνης σχετικά με τον Κώδικα των Δικαστικών Υπαλλήλων, η οποία θεσπίζει το ακαταδίωκτο για τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοίου Covid 19, της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Όπως τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, η τροπολογία αυτή “προσβάλλει το κύρος της επιτροπής στη κοινή γνώμη και δίνει στρεβλή εντύπωση για τα μέλη της” ενώ την ευθύνη για τη αποτυχία διαχείρισης της πανδημίας έχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του…

Η τροπολογία προβλέπει ότι τα μέλη των επιτροπών “δεν ευθύνονται, δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στο πλαίσιο της λειτουργίας των ως άνω επιτροπών. Δίωξη επιτρέπεται μόνο για συκοφαντική δυσφήμιση ή εξύβριση».

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποχωρήσει από τη ψηφοφορία που έχει προγραμματιστεί να γίνει σήμερα. Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι “ο κ. Μητσοτάκης πετά την ευθύνη για τα εγκληματικά λάθη στην πανδημία στην Επιτροπή - Να αποσυρθεί άμεσα η τροπολογία για ασυλία”. Επίσης το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει ότι η τροπολογία αυτή «εξηγεί για ποιον λόγο εδώ και έναν χρόνο η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται να δημοσιοποιήσει τα πρακτικά των συνεδριάσεων. Επιβεβαιώνει δε την κριτική μας πως ο κ. Μητσοτάκης αγνοεί τις εισηγήσεις τους και τα επιδημιολογικά δεδομένα και φέρνει τους επιστήμονες προ τετελεσμένων και προειλημμένων πολιτικών αποφάσεων”.

“Η διάταξη αυτή προσβάλλει το κύρος της επιτροπής στη κοινή γνώμη και δίνει στρεβλή εντύπωση για τα μέλη της. Σε κάθε περίπτωση άλλωστε, ο ρόλος της Επιτροπής είναι γνωμοδοτικός, συνεπώς οι όποιες ευθύνες για τα εγκληματικά λάθη που έχουν οδηγήσει στο 6μηνο αποτυχημένο λοκντάουν, στην κατάρρευση του ΕΣΥ και της οικονομίας, είναι αποκλειστικά του κ. Μητσοτάκη και των υπουργών του. Αναμένουμε την άμεση απόσυρση της αντισυνταγματικής αυτής διάταξης και την άμεση δημοσίευση των πρακτικών από όλες τις συνεδριάσεις της Επιτροπής ώστε να κατανοήσουμε για ποιες παρεμβάσεις υπουργών του κ. Μητσοτάκη ζητείται σήμερα η ασυλία” σημειώνει επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ.