Τετάρτη, 19 Μαϊος 2021 19:30

Νομοσχέδιο για τον εκλογικό νόμο στην αυτοδιοίκηση: Στο βωμό της “κυβερνησιμότητας” θυσιάζονται η λογική και η δημοκρατία

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ 
Για κατάφωρη υποβάθμιση της δημοκρατίας, την οποία προκαλούν ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που έχει κατατεθεί στη Βουλή για την αλλαγή του εκλογικού νόμου στην αυτοδιοίκηση, μιλά σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Δικτύου Κοινοτήτων Ελλάδας, στο οποίο συμμετέχει και ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Καλαμάτας, Παναγιώτης Λύρας…

Η Συντονιστική Επιτροπή σημειώνει συγκεκριμένα: “Το σχέδιο νόμου για το εκλογικό σύστημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης συνιστά κατάφωρη υποβάθμιση της Δημοκρατίας. Προωθείται η συγκέντρωση εξουσίας σε όλα τα επίπεδα.  Καταργείται η ξεχωριστή εκλογή των Κοινοτικών Συμβούλων. 

Καθιερώνονται δύο μέτρα και δύο σταθμά “δημοκρατίας” και “πλειοψηφίας” ακόμα και σε διπλανά χωριά (!). Σε χωριό κάτω των 300 κατοίκων εκλέγεται Πρόεδρος ο πλειοψηφών υποψήφιος (από όποιον συνδυασμό και αν προέρχεται) και σε χωριό π.χ. 400 κατοίκων εκλέγεται Πρόεδρος ο υποψήφιος του συνδυασμού του εκλεγέντος Δημάρχου. Η δημοκρατία και η πλειοψηφία αποκτούν πλαφόν στους 300 κατοίκους. Από εκεί και πάνω επιβάλλεται δημαρχιακή πειθαρχία. 

Ο εκλογικός νόμος στερεί τη δυνατότητα συμμετοχής  ανθρώπων στα κοινά μακριά από παραταξιακές και κομματικές λογικές. Μειώνεται ο δημόσιος χώρος καταστρατηγώντας κάθε έννοια ισότητας και ισονομίας. 

Ο σχεδιασμός του μέλλοντος του τόπου σύμφωνα με τις οραματικές επιδιώξεις και επιθυμίες των κατοίκων του πάει περίπατο. Στον βωμό της “κυβερνησιμότητας” θυσιάζεται η λογική και η δημοκρατία.  

Ένα σύστημα που δεν δοκιμάστηκε ποτέ καταργείται και επανερχόμαστε δεκαετίας πίσω, εντελώς μακριά από τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας. 

Ο εκλογικός νόμος είναι αναχρονιστικός, παραβιάζοντας ουσιώδη συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα μας”.