Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου 2021 19:19

Χαρίτσης στο THESSALONIKI HELEXPO FORUM 2021: Όχι σε λογικές εσωτερικής υποτίμησης που οδήγησαν στη χρεοκοπία

Τη σταθερή θέση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τη στήριξη του συνόλου της παραγωγικής βάσης της χώρας, έναντι της στήριξης των πολύ λίγων μεγάλων επιχειρήσεων, όπως κάνει η κυβέρνηση, παρουσίασε στο THESSALONIKI HELEXPO FORUM 2021 ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης...

“O πρωθυπουργός στην ΔΕΘ παρουσίασε μια εικονική πραγματικότητα για το τι συμβαίνει στην χώρα” δήλωσε o Αλέξης Χαρίτσης και συνέχισε: “Τα στοιχεία δείχνουν ότι οδηγούμαστε στην αναπαραγωγή ενός μοντέλου που απέτυχε πριν λίγα χρόνια” κάνοντας λόγο για “αύξηση του εμπορικού ελλείμματος, κάτι που δείχνει ότι διαιωνίζεται το μοντέλο μιας εισαγωγικής χώρας”. “Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας δείχνουν ότι αυξήθηκαν οι εισοδηματικές ανισότητες και η υλική υστέρηση μέρους τους πληθυσμού” ενώ “τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνουν ότι  είμαστε σε μια φάση εκτίναξης των τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης, στις πρώτες ύλες αλλά και του ενεργειακού κόστους”. “Δυστυχώς η κυβέρνηση δεν λαμβάνει υπόψη της αυτά τα καμπανάκια” πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι “τα 150 εκ. που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για την ενέργεια, απλά μεταθέτουν το πρόβλημα για 3 μήνες”. 

“Αν κάτι έχει προκύψει από την πανδημία ως συμπέρασμα διεθνώς, είναι η ανάγκη για κρατική παρέμβαση στην οικονομία, στήριξη του κοινωνικού κράτους και μια παραγωγική βάση που δεν μπορεί να περιλαμβάνει μόνο τους λίγους”  επισήμανε ο Αλ. Χαρίτσης αντιπαραβάλλοντας ότι “η έκθεση Πισσαρίδη που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ως θέσφατο, μιλάει ρητά για την μικρομεσαία επιχείρηση ως βαρίδι για την ελληνική οικονομία” και καλώντας την κυβέρνηση να απαντήσει “αν  θέλει την βίαιη εκκαθάριση της ελληνικής οικονομίας”. 

“Από τα 12,8 δισ. των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης, μόνο τα 500 εκ. θα διοχετευθούν μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας. Τα υπόλοιπα θα διοχετευθούν μέσω των συστημικών τραπεζών σε πολύ λίγες μεγάλες επιχειρήσεις” συνέχισε ο βουλευτής, καταλογίζοντάς στην κυβέρνηση ότι όχι μόνο “έχει αφήσει αναξιοποίητη την Αναπτυξιακή Τράπεζα αλλά δεν έχει ενεργοποιήσει ούτε το εργαλείο των μικροχρηματοδοτήσεων, που δρομολόγησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ”. “Το τραπεζικό σύστημα πρέπει να χρηματοδοτεί το σύνολο της οικονομίας, αλλιώς διευρύνονται οι ήδη υπάρχουσες ανισότητες” σχολίασε χαρακτηριστικά.

“Για να αντιμετωπίσουμε τις πολλαπλές κρίσεις που βιώνουμε, απαιτείται ένα Στρατηγικό Αναπτυξιακό Σχέδιο, κάτι που δεν έχει η κυβέρνηση” επισήμανε ο Αλ. Χαρίτσης, καταλήγοντας: “Δεν μπορούμε επ’ ουδενί να συναινέσουμε με λογικές  εσωτερικής υποτίμησης που οδήγησαν την χώρα στην χρεοκοπία. Εμείς μιλάμε για ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο που αφορά στο σύνολο της παραγωγικής βάσης της χώρας”.