Τρίτη, 07 Μαρτίου 2017 10:04

Αυτοδιοικητικό καθήκον η κατάρτιση σχεδίου για την προσωρινή διαμονή προσφύγων-μεταναστών

Αυτοδιοικητικό καθήκον η κατάρτιση σχεδίου για την προσωρινή διαμονή προσφύγων-μεταναστών

Του Σταμάρτη Μπεχράκη* 
Έχει ανοίξει μια ουσιαστική συζήτηση κατά τη γνώμη μου, με αφορμή τη στάση της δημοτικής αρχής Καλαμάτας να αρνηθεί την προσωρινή αρωγή σε κάποιο δημοτικό χώρο των 85 μεταναστών – προσφύγων, μεταξύ των οποίων και παιδιά, που οδήγησε το Λιμενικό Σώμα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του στην Καλαμάτα...

Θεωρούμε και όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, όχι βάσιμες τις δικαιολογίες που προέβαλε για την άρνηση προσωρινής φιλοξενίας των προσφύγων ο δήμαρχος Καλαμάτας την Πέμπτη. Μερικοί αυτοδιοικητικοί διοχετεύουν με διάφορους τρόπους ότι η πολιτεία κρύβεται πίσω από τους δήμους και δεν θέλει να αναλάβει αυτό το βάρος. Το αληθές είναι ότι η πολιτεία διαχρονικά έχει μεταβιβάσει σημαντικές υποδομές στους δήμους: διαχείριση λιμανιών, κατασκηνώσεων, παλιά στρατόπεδα, παλιά νοσοκομεία, σχολεία, γήπεδα αθλητικές εγκαταστάσεις κλπ.
Από την άλλη δεν λέει κανένας φυσικά όχι στη χρηματοδότηση του δήμου για τις λειτουργικές ανάγκες ενός χώρου που θα χρησιμοποιείται για την καταγραφή και την προσφορά πρώτων βοηθειών με σκοπό την προσωρινή διαμονή τους μέχρι την απομάκρυνση τους μέσα σε λίγες ώρες στην Αθήνα σε αρμόδιους χώρους που έχουν προβλεφθεί γι’ αυτό το σκοπό. Δεν πρόκειται λοιπόν προφανώς για την ίδρυση ενός hot-spot στην Καλαμάτα, όπως θέλουν να παρουσιάσουν το μικρό επιχειρησιακό σχέδιο που πρέπει να έχουμε καταστρώσει και να ενεργοποιείται κάθε φορά που θα υπάρχει ανάγκη για δύο-τρία εικοσιτετράωρα.
Όλη η προοδευτική αυτοδιοίκηση αγωνίζεται μακροχρόνια για την ουσιαστική μεταφορά εξουσιών, αρμοδιοτήτων και πόρων από το κέντρο προς τους περιφερειακούς και τοπικούς δημόσιους θεσμούς. Φυσικά το πλήγμα στην κοινωνική συνείδηση για την αξία της ιδέας της αποκέντρωσης αλλά και της αυτοδιοίκησης γίνεται, με στάση σαν και αυτή της δημοτικής αρχής Καλαμάτας, μεγαλύτερο.
Η διαχείριση των προσφυγικών ροών άπτεται εθνικού σχεδίου και της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Ειδικά για ένα τόσο σοβαρό ανθρωπιστικό πρόβλημα, που δεν δημιουργήθηκε με υπαιτιότητα της χώρας μας, πρέπει να υπάρχει συνεννόηση σε αυτοδιοικητικό επίπεδο για το μέγιστο - αναγκαίο βαθμό γεωγραφικής διασποράς των hot-spot στην επικράτεια. Σε ένα θέμα, όπως είναι η φιλοξενία των προσφύγων, θα πρέπει το κεντρικό κράτος και η Τοπική Αυτοδιοίκηση να δρουν και να συνεργούν ως διακριτοί πόλοι ενός ενιαίου πολιτικού και διοικητικού συστήματος της χώρας. Άρα όλοι οι δήμοι είναι ανάγκη να βάλουν πλάτη με προσήλωσή στις αξίες του ανθρωπισμού και του αυτοδιοικητικού κινήματος, ώστε να βρεθούν χώροι για τη φιλοξενία προσφύγων και να αποσυμφορηθούν οι περιοχές που δέχονται, αυτή τη στιγμή, το μεγαλύτερο βάρος για την φέρουσα ικανότητα του πληθυσμού προσφύγων ή μεταναστών.
Και εδώ -απευθυνόμαστε σε αυτούς που αξιοποιούν το "εθνικό" κατά το δοκούν για ψηφοθηρία- να βοηθήσουμε τους ..."μη μουσουλμανικούς" .... ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ που πλήττονται από υπερβολικό αριθμό προσφύγων και πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε. Επίσης σταματήστε αγαπητοί φίλοι τα αναποδογυρίσματα της πραγματικότητας, ποιους βοηθούν; Τι είναι πάλι αυτή η ιδέα που προσπαθείτε να καλλιεργήσετε "υπογείως"... στο διαδίκτυο ότι δήθεν στα hot-spot περνάνε καλά οι πρόσφυγες και μετανάστες και γι’ αυτό αυτά να τα σώσουμε στους άστεγους;

*Δημοτικός Σύμβουλος Καλαμάτας
Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου