Σάββατο, 07 Ιουλίου 2018 12:39

Αρχαία Μεσσήνη: Μετάβαση από τον σύγχρονο στον αρχαίο κόσμο της δημιουργίας

Αρχαία Μεσσήνη: Μετάβαση από τον σύγχρονο στον αρχαίο κόσμο της δημιουργίας

Του Πέτρου Θέμελη* 
Το άνοιγμα των μνημείων στη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία, η συνύπαρξη στον ίδιο χώρο αρχαίων και σύγχρονων έργων τέχνης είναι ένα τεράστιο βήμα προόδου στη χώρα μας. Η Αρχαία Μεσσήνη πέρα από τις ποικίλες μορφές, υποστάσεις και λειτουργίες της, αποτελεί μια τρισδιάστατη δημιουργία που συνομιλεί με το φυσικό περιβάλλον και το παγκόσμιο κοινό που την επισκέπτεται, συγκροτείται σταδιακά από τα διάσπαρτα μέλη της, ζει μια δεύτερη ζωή στο παρόν η οποία προοιωνίζεται αιώνια…

Τα μνημεία της εμφανίζονται με νέα εξελισσόμενη διαρκώς μορφή, και στεγάζουν σήμερα σύγχρονες μουσικές δημιουργίες, δρώμενα και έργα τέχνης υψηλής αισθητικής, αναλαμβάνοντας σημαντικό παιδευτικό, κοινωνικό και πολιτιστικό ρόλο.

Το ιερό του Ασκληπιού με τις μεγαλειώδης συνθέσεις του φημισμένου Μεσσήνιου γλύπτη Δαμοφώντα, λειτουργούσε ως ένα ανοιχτό μουσείο, αλλά και όλα τα δημόσια οικοδομήματα, οι στοές, το θέατρο, το στάδιο, η αγορά, ακόμη και τα λουτρά στέγαζαν πίνακες ζωγραφικής και εκατοντάδες αγάλματα, μαρμάρινα και ορειχάλκινα. Το Θέατρο, το Εκκλησιαστήριο και το Στάδιο φιλοξενούσαν, στη διάρκεια των εορτών της πόλεως, μουσικά ακούσματα, άσματα και θεατρικά δρώμενα λατρευτικού και κοσμικού χαρακτήρα.

Ανάλογα θεάματα και ακούσματα, όπως η συναυλία το Σάββατο 7 Ιουλίου 2018 (σ.σ. Danubia Symphonic Winds), στεγάζουν τα ίδια αυτά αρχαία οικοδομήματα προσφέροντας στους σύγχρονους θεατές μια μοναδική εμπειρία μετάβασης από το σύγχρονο στον αρχαίο κόσμο της δημιουργίας. Η επαφή αυτή δεν είναι παθητική αλλά αμφίπλευρη ενέργεια του νου και των αισθήσεων θεατών και καλλιτεχνών, μέσα στο μοναδικό μνημειακό περιβάλλον της αρχαίας Μεσσήνης που μετέχει με τη δική του παρουσία και αισθητική.

*πανεπιστημιακός καθηγητής αρχαιολόγος, διευθύνει την ανασκαφή της αρχαιολογικής εταιρείας στην Αρχαία Μεσσήνη