Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2019 21:31

Για τις κατολισθήσεις στον Ταΰγετο

Χριστίνα Καντζιλιέρη, Φώτης Γαϊτάνης, Δημήτρης Οικονομάκος, Τάσος Νιάρχος, της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο Καλαμάτας Χριστίνα Καντζιλιέρη, Φώτης Γαϊτάνης, Δημήτρης Οικονομάκος, Τάσος Νιάρχος, της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο Καλαμάτας

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 
Τεράστια προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στα χωριά του Ταϋγέτου από τις κατολισθήσεις σε πολλά σημεία. Η αγωνία  των κατοίκων είναι έντονη για την εξέλιξη του φαινομένου και τις συνέπειες του τόσο για το οδικό δίκτυο όσο και για τα ίδια τα σπίτια τους και τις περιουσίες του.
Πρόκειται για ένα «έγκλημα» που ήταν αναμενόμενο. Για μια περιοχή παρατημένη που δεν έχει γίνει ουσιαστικά τίποτα τόσο στο δημοτικό δίκτυο, στο επαρχιακό αλλά και μέσα στα ίδια τα χωριά. Σε μια περιοχή που κάηκε το 2007 και είχε πλημμύρες το 2012...

Αυτά τα γεγονότα επιβεβαιώνουν την πάγια θέση και διεκδίκηση της Λαϊκής Συσπείρωσης ότι προτεραιότητα πρέπει να είναι τα αντιπλημμυρικά έργα και τα έργα προστασίας της ζωής. Χρήματα κατασπαταλούνται σε αναπλάσεις, σε έργα βιτρίνας αλλά κυρίως σε έργα που συμφέρουν το κεφάλαιο σε διάφορες πλευρές του.

Για τη σημερινή κατάσταση τεράστια ευθύνη έχουν ο Δήμος, η Περιφέρεια και βεβαίως όλες οι μέχρι τώρα κυβερνησεις. Οι δρόμοι μεταξύ των χωριών προσπαθούσαν να διατηρηθούν με μερεμέτια που τους υποβάθμιζαν συνεχώς με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το δρόμο Κερασούλια Πηγών-Αλαγονία. Το επαρχιακό δίκτυο που είναι ευθύνη της Περιφέρειας είχε παραμεληθεί εντελώς χωρίς καμία παρέμβαση εδώ και χρόνια. Σε αυτά πρέπει να προσθέσουμε και τη σημερινή κυβέρνηση που τάζει εδώ και 2 χρόνια περίπου ότι θα φτιάξει το οδικό δίκτυο του Ταϋγέτου αλλά ακόμη δεν έχει πέσει ούτε άσφαλτος.  

Είναι μεγάλη ανάγκη οι κάτοικοι των χωριών να κινητοποιηθούν για να διεκδικήσουν:

- Να κηρυχθούν τα χωριά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να ληφθούν άμεσα τα αναγκαία μέτρα (άμεσης αποτελεσματικότητας) για την επιβράδυνση των μετακινήσεων και των κατολισθήσεων των εδαφών.

- Να γίνει άμεση καταγραφή των ζημιών και να προχωρήσει η αποζημίωση των πληγέντων.

- Να δοθεί η αναγκαία κρατική χρηματοδότηση για την πλήρη μελέτη και κατασκευή των αναγκαίων αντιπλημμυρικών, αντιδιαβρωτικών και άλλων έργων υποδομής.