Τρίτη, 03 Σεπτεμβρίου 2019 09:48

Η αρπαγή των εδρών

Η αρπαγή των εδρών

Του Σταμάτη Μπεχράκη* 
Η αρπαγή των  δύο εδρών από τον δήμαρχο Καλαμάτας στις δημαιρεσίες της 1ης Σεπτέμβρη από το συνδυασμό μας.

  • Μια έδρα από την οικονομική επιτροπή και μια από την επιτροπή ποιότητα ζωής. 
  • Υπήρχε δυνατότητα διαφορετικής εφαρμογής της αντιδημοκρατικής διάταξης, που βάζει στο γύψο τις  δημοτικές παρατάξεις .
  • Ακολουθήθηκε η ταχτική της αρπαχτής, του «αφού μπορούμε να το κάνουμε γιατί όχι;»...

Τι έκαναν. Η μεθόδευση

Υλοποίησαν τη διαδικασία, με τη δυνατότητα που τους έδινε ο νόμος,  κάθε συνδυασμός του δημοτικού συμβουλίου να βάλει ξεχωριστά υποψηφιότητα. Με αυτό τον τρόπο από τις 9 έδρες παίρνει 3 έδρες (εξ οφίτσιο) η παράταξη του δημάρχου από την αλλοίωση του Κλεισθένη (Νόμος 4623/2019 (ΦΕΚ 134/Α/9-8-2019)) και μένουν 6 έδρες προς διάθεση. Σύμφωνα με  τον τρόπο υπολογισμού που προβλέπεται, παίρνει κάθε συνδυασμός από την πρώτη κατανομή από μια έδρα μέχρι και τον Ανοιχτό Δήμο. Εδώ γίνεται μια νέα αλλοίωση κατά την οποία η παράταξη του δήμαρχου δεν μπορεί να πάρει από τις 6 έδρες λιγότερες από δύο. Άρα για να πάρει 2 έδρες ο Βασιλόπουλος αφαιρείται μια έδρα από το συνδυασμό μας για την οικονομική επιτροπή και μία από την επιτροπή ποιότητα ζωής.

Τελειώνοντας τις διαδικασίες η παράταξη του Βασιλόπουλου βρίσκεται με 3+2=5 έδρες στις 9 και πλειοψηφεί στις επιτροπές.

Η άλλη επιλογή ήταν να ανακοινώσει μια τουλάχιστον συμπράττουσα παράταξη

Η άλλη επιλογή ήταν να ανακοινώσει μια τουλάχιστον συμπράττουσα παράταξη. Τότε η σύμπραξη θα έπαιρνε τουλάχιστον δύο έδρες και θα υπήρχε πλειοψηφία τουλάχιστον 5 εδρών της παράταξης του Βασιλόπουλου και δεν θα αφαιρείτο έδρα από τους συνδυασμούς που δεν συμμετέχουν στη σύμπραξη. Αν στη συνέχεια της δημοτικής ζωής αποχωρήσει ένας συνδυασμός από την σύμπραξη, πάλι η έδρα παραμένει στην παράταξη του Δημάρχου. Άρα δεν υπάρχει κίνδυνος να μην πλειοψηφεί η παράταξη του δημάρχου. Παραθέτω έναν πίνακα χωρίς σύμπραξη και έναν με σύμπραξη

Συμπερασματικά καταλήγουμε ότι οι σχεδιαστές της αρπαγής των δύο θέσεων από την παράταξή μας είχανε και άλλο δρόμο. Έπρεπε απλά να ανακοινώσουν τουλάχιστον μια σύμπραξη όπως τους προτείναμε ή την αναβολή των δημαιρεσιών για την επόμενη Κυριακή 8/1/19 εφόσον ισχυριζόταν ότι δεν έχουν μέχρι τώρα με κανένα συνδυασμό συμφωνήσει σύμπραξη. 

Η μόνη εξήγηση

Η μόνη εξήγηση είναι ότι δεν θέλουν την παραμικρή διαφοροποίηση μέσα στη σύμπραξη στις επιτροπές και σε τριτεύοντα θέματα και όχι στο κύριο, που είναι η πλειοψηφία στις επιτροπές, που θα την είχαν, είτε με τον ένα διαδικαστικό τρόπο δημαιρεσιών, είτε με τον άλλον τρόπο. Αυτό που έκαναν, αν γίνει προβολή με την συμπεριφορά τους στην ορκωμοσία, είναι μάλλον ότι οι εξυπηρετήσεις συμφερόντων του στενού πυρήνα της παράταξης του Δημάρχου θα είναι ο σχεδιασμός τους. Αλλά είμαστε ακόμα στην αρχή. Η παροιμία η καλή μέρα  …από την αρχή φαίνεται ας ελπίσουμε ότι δεν ισχύει στην Καλαμάτα.

 

*Δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας με την παράταξη “Ανοιχτός Δήμος - Ενεργοί Πολίτες”