Σάββατο, 05 Ιουνίου 2021 10:56

Ανθρωποι και περιβάλλον*

Ανθρωποι και περιβάλλον*

Του Δημήτρη Ν. Μπουσούνη 
     Η έννοια περιβάλλον έχει χάσει το νόημά της στο σύγχρονο κόσμο, που ζούμε. 
Για να γίνει κατανοητό αυτό, πρέπει να διαβάσει κανείς μια επιστολή, που έστειλε το 1854 ο αρχηγός μιας φυλής Ινδιάνων ονόματι Σηατλ, προς τον τότε πρόεδρο των Η Π Α Φραγκλίνο Πιρς.

Αυτή η επιστολή εστάλη, γιατί ο πρόεδρος των Η Π Α, είχε ζητήσει από τους Ινδιάνους ν’ αγοράσει την περιοχή, που σήμερα βρίσκεται η πολιτεία της Ουάσιγκτον. 

Για λόγους οικονομίας του χώρου, θα παρατεθούν εδώ μερικά μόνο αποσπάσματα, χωρίς να μειώνεται η ουσία του περιεχομένου. Γράφει, λοιπόν, μεταξύ άλλων ο αρχηγός των Ινδιάνων:

«Ο Μεγάλος αρχηγός στην Ουάσιγκτον έστειλε μήνυμα, ότι επιθυμεί ν’ αγοράσει τη γη μας. 

Η ιδέα αυτή για μας είναι παράξενη, γιατί πώς μπορείς ν’ αγοράσεις τον ουρανό ή τη ζεστασιά της γης;

Εξάλλου δεν εξουσιάζουμε εμείς την φρεσκάδα του αέρα ή το σπινθήρισμα του νερού. 

Κάθε λαμπερή πευκοβελόνα, κάθε αμμουδερή ακρογιαλιά, κάθε ξέφωτο στα σκιερά δάση, κάθε έντομο που πετά βομβίζοντας, είναι ιερά στη μνήμη και την εμπειρία του λαού μου!

…Ένα κομμάτι γης για το λευκό άνθρωπο, είναι το ίδιο σαν οτιδήποτε άλλο και δεν το βλέπει σαν μάνα ή αδελφή του αλλά σαν εχθρός του.

Αν πάρετε τη γη μας θα πρέπει να μεταχειρίζεστε τα ζώα σαν αδέρφια σας, γιατί αν εξαφανιστούν αυτά, οι άνθρωποι θα πεθάνουν από απέραντη πλήξη.

…Ο Θεός είναι ένας για όλο τον κόσμο κι εσείς τον θέλετε δικό σας, για να μπορείτε να εξουσιάζετε τα πάντα. 

Αυτό, όμως, δε θα γίνει ποτέ, γιατί αν βλάπτεις τη γη προσβάλλεις και το δημιουργό της.

Συνεχίστε να μολύνετε τον περίγυρό σας και κάποια μέρα θα πνιγείτε μέσα στα απορρίμματά σας. 

Όταν όλες οι γωνιές του δάσους θα είναι βαριές από τις οσμές των ανθρώπων, τότε θα αρχίσει το τέλος της ζωής και η απαρχή του θανάτου.

…Δεν υπάρχει ήσυχο μέρος στις πόλεις που δημιουργείτε, για να ακούσουν οι άνθρωποι το θρόισμα των φύλλων ή το βόμβο των φτερωτών εντόμων, παρά μόνο κρότοι που προσβάλλουν τα αυτιά.

Ο αέρας είναι πολύτιμος γιατί όλα τα όντα, ζώα, φυτά, άνθρωποι μοιράζονται την ίδια πνοή.    

…Αν σας πουλήσουμε τη γη μας αγαπήστε την, όπως την αγαπήσαμε κι εμείς και φροντίστε την με όλη τη δύναμη της καρδιάς σας.

Διατηρήστε την καθαρή για τα παιδιά σας και αγαπήστε την, όπως ο Θεός αγαπά όλους μας!»

 

*Επ’ ευκαιρία της 5ης Ιουνίου Παγκόσμιας Ημέρας για το Περιβάλλον. 

 

*Αυτά τα σοφά λόγια ειπώθηκαν δύο αιώνες πριν, από έναν σοφό μεν αλλά αγράμματο άνθρωπο και σήμερα ακούγονται επίκαιρα όσο ποτέ άλλοτε!

 

Δημήτρης Ν. Μπουσούνης: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.