Πέμπτη, 01 Αυγούστου 2013 17:39

Αναζητήσεις και πειραματισμοί στο εικαστικό σύμπαν

φωτό Νικήτα Κότσιαρη φωτό Νικήτα Κότσιαρη

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΤΕΡΗ
Η τεχνοτροπία που η εικαστικός Βασιλική Κατέρη χρησιμοποιεί με ενθουσίασε από τα πρώτα έργα της, που είχα την ευκαιρία να δω και να «συνομιλήσω» μαζί τους. Γιατί περί «συνομιλίας» πρόκειται κι αυτή είναι η…

…γοητεία που τα έργα της Κατέρη κρατούν αμείωτη σε όλες τους τις εκδοχές.
Τα υλικά που χρησιμοποιεί είναι ετερόκλητα και προέρχονται κυρίως από τη φύση. Δομούνται και συνθέτονται χωρίς τεχνητές χρωματικές παρεμβάσεις.
Αυτά τα υλικά διατηρούν μια δική τους αυτονομία έτσι όπως η Κατέρη τα χρησιμοποιεί και τα μεταμορφώνει σε εικαστικά δημιουργήματα.
Δημιουργήματα που χαρακτηρίζονται από μια διάχυτη αύρα κίνησης, που τα καθιστά συναρπαστικά.
Κάθε φορά που συναντώ έργα της ένας ανυπότακτος ενθουσιασμός με κυριεύει και τα λόγια μου γίνονται θερμά για τα έργα της Κατέρη, που στέκονται μπροστά μου και με καλούν να ανοίξουμε γόνιμο διάλογο.
Κι αυτό ακριβώς συμβαίνει όπως καταλαβαίνετε φίλτατοι.
Η ικανότητα της Κατέρη να ιχνογραφεί το εικαστικό της σύμπαν με γεωμετρική ακρίβεια, εντυπωσιάζει και συγχρόνως προσκαλεί στην αδημονία της συγκίνησης.
Τα έργα της διαπνέονται από μια ατιθάσευτη κινητικότητα που αντιτίθεται στην εσωστρέφεια της ακινησίας, ενώ συγχρόνως ενδοσκοπεί στοχαστικά τη συμπαντική ιλαρότητα.
Η τεχνοτροπία της Κατέρη δεν είναι ούτε εύκολη ούτε αβασάνιστη, αλλά αποτέλεσμα συνειδητοποιημένης διαδικασίας αφαιρετικής ποιητικότητας.
Τα εικαστικά δημιουργήματα της Κατέρη χαρακτηρίζονται από γεωμετρική αισθητική, τόση μάλιστα που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και ως ποιητικά εγκώμια στη γοητεία της τάξης.
Μιας τάξης ωστόσο όχι αποστειρωμένης από ευαισθησίες αλλά γεμάτη με ζωηρούς χρωματισμούς και σχέδια που κινητοποιούν συγκινήσεις σε τόνους μουσικότητας.
Τα έργα της Κατέρη μοιάζουν με αστροσώματα που κινούνται σε ένα σύμπαν, που η ευαισθησία της δημιουργού έχει προσκομίσει την καλλιτεχνική της εκφραστική δυνατότητα.
Από πού ορμώμενη η Βασιλική Κατέρη διαμόρφωσε αυτό το εικαστικό ύφος δεν γνωρίζω και δεν έχω μπει ως τώρα στον πειρασμό να την ρωτήσω.
Δεν ξέρω αν θα το κάνω κιόλας κάποια στιγμή. Μου αρκεί να απολαμβάνω την αισθητική αρμονία των δημιουργημάτων της και να εμπνέομαι από τα έργα της, πέρα από τα θέματα που η ίδια παρουσιάζει σε αυτά.
Όλα αυτά τα χρόνια που την γνωρίζω, η Βασιλική δεν έχει πάψει να πειραματίζεται και να αναζητά νέες εκφραστικές προοπτικές.
Και βέβαια δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στη μέχρι τώρα πορεία της στο χώρο των εικαστικών ασχολήθηκε με τη ζωγραφική, τη χαλκογραφία, την υαλογραφία, την πυρογραφία, τη σκηνογραφία και τη διακόσμηση, τη φωτογραφία, τις γραφικές τέχνες, το κολάζ και ασαμπλάζ.
Η διάθεσή της για πειραματισμούς είναι ανεξάντλητη αν κρίνω από τα έργα της, ενώ η δημιουργική της διαδρομή συνεχίζεται ακάθεκτη.
Θανάσης Παντές