Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2012 19:06

Η εκλογή του Βενιζέλου και ο δρόμος προς τις κάλπες

Η εκλογή του Βενιζέλου και ο δρόμος προς τις κάλπες

Του Θανάση Πετράκου,
μέλους Π.Σ.Ε ΣΥΡΙΖΑ

Η εκλογή Βενιζέλου στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ σηματοδοτεί τη συνέχιση μέχρι τις εκλογές και την κλιμάκωση μετά από αυτές των βάρβαρων μνημονιακών πολιτικών και της λεηλασίας του λαού και της χώρας.
Τα περί «νέου ξεκινήματος» και «νέας αρχής» του ΠΑΣΟΚ, λόγω της εκλογής του Ευάγγελου Βενιζέλου ως πρόεδρου του, είναι επικοινωνιακό τερτίπι της ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ και των φιλικών του ΜΜΕ, για να παραμείνει αυτό το κόμμα ζωντανό στο καλοστημένο πολιτικό παιχνίδι της δήθεν δικομματικής αντιπαράθεσης.

Η προεκλογική αντιπαράθεση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αφορά κυρίως ζητήματα του παρελθόντος και όχι προγραμματικές διαφορές στο παρόν και στο μέλλον, γιατί έχουν ως κοινό πρόγραμμα το μνημόνιο που από κοινού ψήφισαν πρόσφατα. Έχουν συμφωνήσει ότι θα συγκυβερνήσουν μετά τις εκλογές, εάν έχουν και οι δυο μαζί το μαγικό γι’ αυτούς αριθμό των 151 βουλευτών, και απλά συναγωνίζονται πιο από τα δυο κόμματα θα έλθει πρώτο, ώστε να έχει τον κύριο ρόλο στην επόμενη συγκυβέρνηση τους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους πολίτες με τους αγώνες τους, που δεν πρέπει προεκλογικά να ανακοπούν, και με την ψήφο τους στην κάλπη να ανατρέψουν τη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – δοτού πρωθυπουργού, να μην επιτρέψουν στα δύο αυτά κόμματα του μνημονίου να εκλέξουν μαζί 151 βουλευτές, ώστε να μη μπορούν να ξανασυγκυβερνήσουν, και να ενισχύσουν εκλογικά και πολιτικά τις δυνάμεις της Αριστεράς και κυρίως το ΣΥΡΙΖΑ.
Οι εκλογές θα γίνουν μέσα σ’ ένα πρωτόγνωρο κλίμα φόβου, αποπροσανατολισμού και εκβιαστικών διλημμάτων, ώστε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να επανασυσπειρώσουν τους διαφοροποιημένους ψηφοφόρους τους ή τουλάχιστον να τους στείλουν στην αποχή.
Η αριστερά βρίσκεται αντιμέτωπη με μια συντονισμένη επίθεση που παίρνει ακραίες μορφές, με στοχοποίησή της ως δύναμης χάους και καταστροφής.
Οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, επειδή δεν έχουν και δεν μπορούν να υποσχεθούν μία θετική προοπτική, θα εστιάσουν κυρίως στον εκφοβισμό των πολιτών ότι, εάν δεν τους ψηφίσουν, θα έλθουν ακόμα χειρότερα πράγματα, ακυβερνησία και χάος.
Εμείς τους απαντούμε ότι ο δικομματισμός έχει την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη για τη σημερινή ζοφερή κατάσταση. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που χρεοκόπησαν το λαό και τη χώρα και μας έφεραν σ’ αυτό το χάλι, δεν μπορούν και δεν πρέπει να εμφανίζονται σήμερα ως σωτήρες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφηκε και εξακολουθεί να καταγράφεται από τους πολίτες ως η πιο δυναμική και αποτελεσματική δύναμη αντιπολίτευσης. Στηρίξαμε με όλες μας τις δυνάμεις τους αγώνες του λαού και των εργαζομένων. Ταυτόχρονα, προβάλαμε εναλλακτικές λύσεις και προτάσεις για όλα τα προβλήματα σε αντιπαράθεση με τις κυβερνητικές μνημονιακές πολιτικές. Είμαστε η αριστερά της αντίστασης, των ασυμβίβαστων αγώνων και της εναλλακτικής πολιτικής πρότασης.
Απευθυνόμαστε στους πολίτες και τονίζουμε ότι η διαχωριστική γραμμή στις επικείμενες εκλογές είναι μία και μοναδική. Από τη μια τα κόμματα του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., που έχουν ως πρόγραμμά τους το μνημόνιο, και από την άλλη ένας νέος Συνασπισμός εξουσίας, με πυρήνα το ΣΥΡΙΖΑ και τις δυνάμεις της Αριστεράς, που θα πει ένα μεγάλο και ιστορικό όχι στην πολιτική των μνημονίων, στη νέα δανειακή σύμβαση και στην καταδίκη της ατέλειωτης ύφεσης. Από τη μια το Μνημόνιο και η πορεία στη χρεοκοπία και από την άλλη ένα εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο για την υπεράσπιση της κοινωνίας και την έξοδο από την κρίση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει στην κοινωνία το εναλλακτικό του πρόγραμμα διακυβέρνησης και το απευθύνει στις υπόλοιπες δυνάμεις της Αριστεράς, σε ευρύτερες δυνάμεις, που δίνουν με αξιοπιστία και συνέπεια τη μάχη ενάντια στο μνημόνιο. Αλλά, πρώτα και κύρια, το απευθύνει σε ολόκληρη την κοινωνία, ανεξάρτητα από παλιές διαχωριστικές γραμμές.
Ζητάμε όχι μόνο ψήφο τιμωρίας στο δικομματισμό, αλλά διεκδικούμε για μας ψήφους θετικής επιλογής και ελπίδας.